Portugalští socialisté zvítězili ve volbách, poté co se rozešli s politikou škrtů

7. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Aktualizace: Socialistická strana portugalského premiéra Antónia Costy zvítězila ve všeobecných volbách v Portugalsku, ale nezískala absolutní většinu. Socialisté získali 36,65 procent hlasů, na druhém místě se umístili středolevicoví sociální demokraté se 27,9 procenty. Socialisté ve srovnání s volbami v roce 2015 posílili své postavení. Následuje to po nedávných volebních úspěších centristické levice v Dánsku, ve Španělsku, ve Finsku a ve Švédsku.

Costovi socialisté budou mít v parlamentě, který má 230 křesel, 106 poslanců. Po volbách v roce 2015 jich měli 86. Nyní jim do absolutní většiny bude chybět jen 10 poslaneckých křesel. Čtyři poslanecká křesla ještě nebyla určena, protože o nich hlasují Portugalci žijící v zahraničí. ZDE   

* * *

Portugalci se v neděli vydali k volbám, přičemž premiér Antonio Costa a jeho socialisté by měli zvítězit a získat druhé funkční období - poté co vládli v době solidního ekonomického růstu po letech škrtů.


Costovi socialisté si zřejmě připsali 34-40 %, následováni středopravicovými sociálními demokraty (PSD) s 24-31 %, podle exit polls (průzkumů při odchodu z volební místnosti) objednaného televizními stanicemi RTP, TVI a SIC.

Takový výsledek by socialistům zajistil 100-117 křesel z 230. Strana potřebuje nejméně 116 mandátů, aby získala absolutní parlamentní většinu.

Pokud výsledky průzkum potvrdí, Portugalsko se vzepře trendu úpadku levého středu a vzestupu ultrapravicových sil, který se projevuje ve zbytku Evropy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8018

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2019