Indie a Pákistán kvůli Kašmíru směřují ke krizi

7. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
Stále více Kašmířanů na obou stranách kontrolní linie zjišťuje, že jim nezbylo nic jiného než cesta násilí, píše Aríf Rafik.


V srpnu pákistánský premiér Imran Chán slíbil, že bude fungovat jako "velvyslanec" pro lidi z Kašmíru, kteří jsou v obležení takřka milionových indických bezpečnostních sil. A v pátek přesně tohle udělal s využitím největší světové platformy - generálního shromáždění OSN.

Chán odsoudil indického premiéra Narendru Modiho a vyzval svět, aby zabránil potenciální "krvavé lázni" na sporném území, kde po dobu dvou měsíců přes devět set tisíc příslušníků indického bezpečnostního personálu uplatňuje zákaz vycházení většinově muslimského obyvatelstva. Tisíce civilistů byly zatčeny, spolu se stovkami politických lídrů.

Po Chánově projevu Kašmířané podstoupili velké riziko, aby dali najevo vděčnost pákistánskému lídrovi, když vyšli do ulic, odpalovali výbušky a vyzývali osvobození od Indie. Jeden Kašmířan sdělil al-Džazíře, že si během projevu uvědomil, že Kašmířané "nejsou sami".

Anexe a obléhání Kašmíru se ukáže jako strategický omyl. Indičtí představitelé a média nepravdivě tvrdí, že dnes v Kašmíru panuje "normalita". Tvrdí také, že region čekají další rozvoj a investice.

Ale čím déle trvá obležení, tím hlubší je resentiment Kašmířanů a tím více budou pod tlakem, aby fyzicky konfrontovali Indii. Indie možná doufá, že se Kašmířané unaví a vyvěsí bílou vlajku; jenže ti považují indickou hrozbu, přinejmenším v politickém ohledu, jako existenciální.

Zadržování kašmírských lídrů bude pokračovat po celé měsíce, pokud ne léta. Možná zabrání vytrvalým a organizovaným protestům - přinejmenším dokud se Kašmířané neadaptují.

Zatímco Nové Dillí v okupovaném Kašmíru vytvořilo vakuum, které si přálo, toto vakuum nyní vyplňuje pákistánský premiér, který je již tak v Kašmíru dobře známý a uznávaný.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6380

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2019