Zpráva OSN: Po celém světě je zadržováno či vězněno více než 7 milionů dětí

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktuální zpráva OSN říká, že na světě je upírána svoboda více než sedmi milionům dětí, ať už jde o nezletilce uvězněné na americko-mexické hranici nebo pohřešované dětí bojovníků Daeše. Global Study on Children Deprived of Liberty říká, že nejméně 410 tisíc z těchto dětí se nachází ve věznicích a žalářích, kde je násilí „endemické“.

Studie také zjistila, že počet dětí zadržovaných během ozbrojených konfliktů dramaticky stoupl. Tato zpráva byla publikována u příležitosti 30. výročí vzniku Úmluvy o právech dítěte, přelomové mezinárodní smlouvy potvrzující globální závazky ohledně práv dětí. Spojené státy jsou jedinou zemí na světě, které tuto úmluvu neratifikovaly.

„Hovoříme o rodičích, kteří byli deportováni do Mexika nebo Střední Ameriky, přičemž jejich děti jsou stále zadržované ve Spojených státech. Tyto děti nevědí, kde jsou jejich rodiče, zatímco rodiče hledají své děti. Pak tu máme 29 tisíc dětí bojovníků tzv. Islámského státu, které jsou v žalostných podmínkách zadržované kurdskými úřady na severu Sýrie a v Iráku. Čína vězní tisíce ujgurských dětí, o čemž ale nemáme příliš moc informací,“ říká hlavní autor studie Manfred Nowak.

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6123

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019