Britská diplomatka pro brexit v USA odstoupila. Nesnáší, že musela šířit polopravdy

6. 12. 2019

čas čtení 2 minuty


Alexandra Hall Hall, čelná velvyslankyně pro brexit na britském velvyslanectví ve Washingtonu,  rozeslala kolegům diplomatům ostře kritický rezignační dopis. Píše v něm, že je stále více zdrcená požadavky, vynucovanými od pracovníků britské státní služby, aby šířili o brexitu informace, "které nejsou úplně poctivé".

Neochota britských politiků hovořit o brexitu s veřejností poctivě podle Alexandry Hall Hallové ochromila důvěryhodnost britských diplomatů v zahraničí. Její postavení se stralo "osobně nesnesitelné" a "profesně neudržitelné", napsala v dopise, který získala televize CNN.

 

"Jsem stále více zdrcena způsobem, jímž se naši přední politikové snaží realizovat brexit. Nejsou ochotni se zabývat upřímně, a to ani vůči našim vlastním občanům, problémy, které brexit vyvolává, pužívají zavádějící či neupřímné argumenty o dopadech různých alternativ, kterým čelíme, a co se týče chování vůči našim institucím, kdyby se něco takového konalo v jiné zemi, téměř určitě bychom nad tím jako diplomaté vyjadřovali znepokojení," napsala Hall Hallová ve svém rezignačním dopise, datovaném 3. prosince.

Dodanal: "Jsem v takové etapě svého života, kdy bych chtěla se svým časem dělat něco hodnotnějšího než šířit polopravdy jménem vlády, jíž nedůvěřuji." 

Úkolem Hall Hallové na britském velvyslanectví ve Washingtonu bylo vysvětlovat britský přístup k brexitu americkým poslancům Kongresu a strategům na Capitol Hillu a v Bílém domě. Stěžuje sim, že její diplomatická role, která měla být politicky neutrální, nyní od ní požaduje, aby šířila "informace", které nejsou ani plně poctivé, ani politicky neutrální. Hall Hallová uvedla, že si oficiálně stěžovala, že se po ní chtělo, aby šířila otevřeně stranickopolitickou propagandu ohledně brexitu.

Hall Hallová se rozhodla odejít kompletně z diplomatických služeb nyní a nikoliv až po britských volbách dne 12. 12., aby to nevypadalo, že odchází v důsledku voleb.

Pracovala pro britskou diplomatickou službu 33 let a je bývalou britskou velvyslankyní v Gruzii. Varuje, že britské instituce byly ochromeny a pověst britské demokracie v zahraničí ohrožena. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7327

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019