Ruský student byl odsouzen na tři roky podmíněného trestu za kritiku Kremlu

6. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Soud v Rusku odsoudil jednadvacetiletého studenta k podmíněnému trestu za "extremismus", totiž za to, že na YouTube zveřejňoval kritická videa vůči Kremlu. To, že rozsudek byl jen podmíněný, se považuje za vítězství aktivistů podporujících tohoto vlogera, protože obžaloba požadovala nepodmíněný trest. 

Soud také odsoudil Jegora Žukova k drasticky omezenému užívání internetu během nadcházejících dvou let, s cílem mu zabránit v pokračování zveřejňování svých videí. 
¨
Žukovův případ vyvolal obrovskou podporu mladých Rusů, včetně hudebníků-celebrit a dcery mluvčího Vladimíra Putina. 


 

Žukov byl původně obžalován z organizování hromadných protivládních protestů v Moskvě v červenci, ale tato obžaloba byla později zrušena a mladík byl namísto toho obžalován z "extremismu" na YouTube.

Po letošních letních protestech bylo více než několik desítek lidí obžalováno z údajných trestných činů, někteří byli odsouzeni do vězení za útoky proti policii. V některých případech úřady pod tlakem veřejnosti ustoupily a zatčené osoby umístily jen do domácího vězení anebo snížily jejich tresty.

Žukovovi stoupenci jásali, když byl oznámen podmíněný trest. Ovšem pořád to byl trest. "Jegor Žukov byl dnes odsouzen k podmíněnému trestu za nic," napsal na Twitteru aktivista Ilja Jašin. 

Zdroj v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6688

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019