Tisíce lidí spí v sobotu na náměstích padesáti světových měst. Protestují proti bezdomovectví

8. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Herečka Helen Mirren čte spáčům na Trafalgarském náměstí v sobotu v noci pohádku před spaním:


Tisíce lidí přespává v noci ze soboty na neděli pod širým nebem v padesáti světových městech, včetně New Yorku, kde spí na Times Square, v Londýně na Trafalgar Square a v Novém Dillí. Akci zorganizoval Josh Littlejohn, majitel řetězce obchodů se sendviči v Británii. Charakterizuje bezdomovectví jako krizi, kterou mají povinnost řešit všechny státy světa.

V New Yorku na Times Square přespávalo ze soboty na neděli asi 900 osob. Herec Will Smith přečte davu "pohádku před spaním" a projev pronese i herec Brian Cox. V Londýně hrají na Trafalgarském náměstí hudebníci Jake Bugg a Tom Walker. Herečka Helen Mirren bude spáčům předčítat.

Littlejohn chce sebrat 50 milionů dolarů. Polovina těchto peněz bude předána neziskovým organizacím, které pomáhají bezdomovcům v místech, kde budou peníze vybrány, druhou polovinu dostanou světové charitativní organizace jako UNICEF.

Po spaní na ulici vznikne politická kampaň, kterou povede Ústav pro globální bezdomovectví. Ten chce odstranit bezdomovectví v 150 městech a zemích světa do roku 2030. Chce v této věci spolupracovat s vládami těchto zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7488

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019