Ruské úřady plánují odstranění pomníků obětem stalinismu

6. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Prokuratura v Tverské oblasti spustili "osudovou iniciativu", píše Aleksandr Golc. Plánují odstranit pamětní desku umístěnou před třiceti lety na budovu, kde byli jmenovaní popraveni v době, kdy objekt sloužil jako místní oddělení NKVD.


Úřady tvrdí, že deska je chybná, protože údajně nejsou k dispozici oficiální dokumenty prokazující, že zde byli Rusové zabiti - a dodávají, že existence pamětní desky přitahuje zahraniční návštěvníky, jejichž pouhá přítomnost představuje "dodatečnou hrozbu" ruské národní bezpečnosti.

Nejde ani zdaleka o jediný případ. Předcházely mu mj. útoky na snahy připomenout si Stalinovy oběti v karelském Sandamochu a v Permském kraji. Jde o zjevný výsledek obrany Stalina Putinovým režimem, včetně tvrzení, že jeho oběti si svůj osud zasluhovaly.

Přede dvěma lety ředitel služby FSB Aleksandr Bortnikov prohlásil, že "archivní materiály svědčí o přítomnosti objektivní stránky ve významném počtu kriminálních případů" z let stalinismu a že ti, kdo se snaží prezentovat odsouzené jako oběti, se mýlí, musejí být zastaveni a jejich jednání odstraněno.

Je ovšem mimořádně podivné, když se současní ruští silovici snaží představit NKVD jako zcela nevinnou. Vždyť jediným rozumným přístupem se zdá popření vazeb mezi dnešními zvláštními službami a zabijáky ze sedmatřicátého roku.

To vše poukazuje na sílící snahu úřadů omluvit minulou i současnou nezákonnost jedním dechem, a to údajnou historickou nutností. Včera stříleli "cizí agenty" kvůli mobilizaci. Dnes zavírají ty, kdo si dovolí nesouhlasit, aby "blokovali nepřátelské vměšování Západu".

Než Rusům dojde spojení mezi minulostí a současností, režim se rozhodl, že bude lepší eliminovat památníky, které přitahují pozornost k tomu, jak zlé a rozsáhlé byly v minulosti akce úřadů směřující k potlačení opozice.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7196

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019