Průběžné zpravodajství:

Zdravotníci v Bělorusku závisejí na crowdfundingovém financování, Lukašenko tvrdí, že koronavirus neexistuje

17. 4. 2020

čas čtení 6 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve pátek 17.4.  bylo v ČR oficiálně registrováno  6499  nakažených,  407 osob bylo  v nemocnici a 173 zemřelo.

- Poté, co Trump napsal na Twitteru "OSVOBOĎTE MINNESOTU!" "OSVOBOĎTE MICHIGAN!" a "OSVOBOĎTE VIRGINII!", ultrapravicové komunity na internetu spekulují, zda je to od Trumpa výzva k ozbrojenému povstání. Na ozbrojené povstání se četné americké ultrapravicové komunity připravují už od loňska.

 


- Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noem se vyjádřila, že "občané jsou svobodní a jsou to oni, kdo jsou sami odpovědní za svou osobní bezpečnost" při koronavirové pandemii. "Mají svobodu pracovat, chodit do kostela, hrát si - nebo zůstat doma a praktikovat sociální distancování." Nezavedla uzamčení státu, avšak oznámila, že nechá provést klinické zkoušky hydrochlorochinu. Jižní Dakota zaznamenala nárůst infekcí o 205 procent.

- Guvernér amerického státu Washington Jay Inslee varoval, že Trump šíří lži a snaží se "vyvolat domácí rebelii" svými tweety, požadujícími "osvobození" amerických států, které jsou v karanténě. Trump podporuje ultrapravicové demonstranty, kteří nechtějí dodržovat uzamčení svých států.

- Za posledních 24 hodin zemřelo v USA 4591 Američanů. Počet umírajících za 24 hodin se téměř zdvojnásobil ve srovnání s posledním rekordním počtem mrtvých, ve středu, 2569. Celkem dosud v USA zemřelo na koronavirus 34 614 osob.

- Pět procent osob, které v Anglii zemřely na koronavirus, neměly žádné předem existující nemoci. Původně si vědci mysleli, že na koronavirus umírá jen 1 procento zdravých lidí, v posledních dnech však procento umírajících zdravých lidí vzrůstá. Je to logické, říkají epidemiologové, protože jako první umírají nemocní. Počet osob oficiálně registrovaných jako zemřelí v nemocnicích na KOVID-19 dosáhl v Británii v pátek 14 576. ZDE 


- Chile chce vydávat lidem, kteří se uzdravili, "imunitní legitimace". Lékaři nad tím krčí rameny: Nikdo nic neví o tom, zda má ten, kdo se uzdravil, skutečně imunitu a pokud ano, jak dlouho trvá.

- Téměř 100 000 občanů Evropské unie je stále uvízlých v zahraničí.

- V jižní Asii už bylo registrováno 22 000 nákaz. Zřejmě bude tato oblast těžce postižena pandemií, protože v tomto regionu, kde žije pětina světového obyvatelstva, žijí lidé těsně natlačeni na sebe a v oblasti nefungují efektivní zdravotnické systémy.

- Bývalý brazilský prezident Lula obvinil nynějšího ultrapravicového prezidenta Bolsonara, že "vede Brazilce na jatka". Počet mrtvých v Brazílii dosáhl 1924.

- Trump zveřejnil na Twitteru sérii výroků, jimiž ponouká americké občany, aby nedodržovali karanténu.

- Počet mrtvých na koronavirus ve Francii stoupl v pátek na 18 681. Zahrnuje to i 7203 úmrtí v domovech důchodců a domovech pro invalidy.

- Zdravotnictví v Bělorusku podporují dobrovolníci a crowdfundingové kampaně. Prezident Alexander Lukašenko odmítl existenci pandemie: je to podle něho psychóza. "Nikdo v této zemi na koronavirus nezemře," řekl Lukašenko tento týden.

- Čína odmítla obvinění, že zkreslila statistiky o počtu úmrtí a zvýšila počet úmrtí ve Wuchanu o 50 procent - z 2579 na 3869. Šlo o "statistickou verifikaci, běžnou ve všech zemích," konstatovalo čínské ministerstvo zahraničí. "Nic jsme nikdy neutajovali."

- Myanmar propouští na základě prezidentské amnestie 25 000 vězňů.

- Organizace George Sorose poskytne více než 130 milionů dolarů na boj proti koronaviru. Peníze půjdou do zranitelných komunit a na boj proti snahám vlád omezovat politické svobody.

- Londýnský primátor Sadiq Khan opakoval svůj apel, aby lidé nosili roušky. Upozornil, že Británie je výjimkou v tom, že tuto strategii oficiálně nedoporučuje. Dodal: "Je samozřejmě známo ze zdravotnických důkazů, že rouška, kterou nosíte, nezabrání vašemu nakažení. Sníží ale pravděpodobnost, že vy nakazíte jiné lidi, zejména pokud jste asymptomatičtí."  - Potíž je, upozorňují mnozí odborníci, že saháním na roušku rozšíříte infekci.

- Do tří až čtyř týdnů bude k dispozici v Německu mobilní aplikace, která umožní občanům sledovat, zda přišli do styku s nakaženými osobami.

- Lvi a další zvířata v rozsáhlém Krugerově národním parku v Jihoafrické republice využívají klidu v důsledku toho, že v parku nejsou žádní turisti, a spí:



- Čínský HDP za čtvrtletí do března poklesl o 6,8 procent.

- Trump přiznal, že rozhodnutí o tom, zda znovuotevřít ekonomiku, závisí na guvernérech jednotlivých států.

- Počet globálních nákaz dosáhl 2 158 250 osob, zemřelo nejméně 144 000 osob.

- Pandemie je potenciálně katastrofální pro miliony dětí, varovala OSN. V jejím důsledku by v roce 2020 mohly zemřít statisíce dětí.

- Na Oxfordské univerzitě začíná bezprecedentní rychlostí testování léků proti COVIDU-19. Tzv. Recovery Trial naverboval 5000 dobrovolníků ze 165 britských nemocnic. Je to největší test na světě. ZDE 

- Lékaři mezi uprchlíky v Británii se hlásí do nemocnic na pomoc v boji proti koronaviru ZDE 

- Z evropských statistik vyplývá, že na koronavirus umírají daleko častěji muži než ženy. V Itálii zemřelo 71 procent mužů a 29 procent žen. V Británii zemřelo dvakrát více mužů než žen. Lékaři nevědí proč. ZDE   

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8748

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2020