Koronavirus: Chlorochinová studie v Brazílii přerušena kvůli úmrtí pacientů

22. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Příliš velká dávka antimalarika chlororinu může u některých pacientů vyvolat vážnou srdeční arytmii. Testy pacientů trpících infekcí COVID-19 v Brazílii byly přerušeny poté, co 11 pacientů zemřelo.


Kromě úsilí vyvinout vakcínu proti viru SARS-CoV-2 lékaři na celém světě zkoumají, zda existující aktivní složky mohou pomoci v boji s virem.

V posledních týdnech vyvolalo velké pozdvižení dobře známé antimalarikum Resochin. Její aktivní složka chlorochin spolu se svým derivátem hydroxychlorochinem jsou po dekády využívány k léčbě malárie.

Testy provedené v Číně a Francii měly ukázat, že chlorochin inhibuje šíření nového koronaviru v buněčných kulturách, což indikuje, že by mohl omezit virovou zátěž pacientů s vážnějším průběhem choroby. Aktivní složka by tedy mohla být také využívána jako antivirotikum, tvrdí výzkumníci.

Navzdory některým pochybnostem ohledně provedení studií a jejich významu a také možných vedlejších účinků došlo na dalších místech ke klinickým testům chlorochinu u pacientů nakažených koronavirem.

Brazilské testy ale nyní byly přerušeny, když se ukázalo, že vysoké dávky účinné látky mohou u některých pacientů vyvolat vážnou srdeční arytmii - a poté, co 11 pacientů léčených chlorochinem zemřelo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6592

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2020