Nový koronavirus "možná mutuje v méně smrtící formu"

22. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Život se jen tak nevrátí k předpandemickému normálu, i když státy uvolňují karantény ve snaze rozhýbat tvrdě zasažené ekonomiky. Roušky se stanou povinnou výbavou, lidé mohou být "uvězněni uvnitř po celé měsíce" a rušné veřejné události jsou vyloučeny, píše vědecký zpravodaj New York Times Donald McNeil s odvoláním na víc jak dvacet expertů. Dokud nevznikne vakcína, pak tedy pokud Američané masově vyjdou ven, bude zdánlivý klid trvat možná tři týdny. Pak znova dojde k zahlcení lékařských pohotovostí, upozorňuje Peter Weber.


Mezi mnoha věcmi, které dosud nechápeme, je jak je vlastně smrtící nebo kolik lidí bylo infikováno. Počty evidovaných obětí velmi závisí na tom, jak zahlcené jsou nemocnice a jaké procento případů je testováno. Tyto údaje pro těžce zasažené oblasti jsou revidovány. Lidé, kteří zemřou doma nebo v přeplněných nemocnicích se nepočítají. Lidé s nepočetnými symptomy nebo bez nich nejsou nikdy testováni, takže pokud nevíme, kolik lidí bylo infikováno, nevíme ani, jak smrtící virus je.

Měnící se smrtnost nového koronaviru je jedním z důvodů, proč modely stále fluktuují. Může tu být ale i dobrá zpráva skrytá pod naší nevědomostí. Možná, že virus mutuje v méně smrtící formu.

Ačkoliv neznáme skutečnou smrtnost viru ani počet nakažených, chladící vozy před nemocnicemi nás nenechávají na pochybách o tom, že věc je mnohem horší než ošklivá chřipka. To jak pandemie skončí závisí na letalitě viru, pokroku medicíny a na tom, jak se jednotlivci chovají. Pokud sebe a své blízké pečlivě chráníme, přežije nás více. Pokud virus podceníme, najde si nás.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7221

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2020