Bouře ve sklenici justiční vody

5. 10. 2011 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Na počátku -- tedy na veřejnosti známém počátku -- všech vnitřních problémů státního zastupitelství, které zatím vyústily v jeho faktický a stále nevyřešený rozklad, bylo trestní stíhání Hámida bin Abdala Sáního, člena několikasetčlenného katarského panovnického rodu, z roku 2005.

Státní moc se v ČR zásadně neomlouvá

5. 10. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

Článek v Britských listech o tom, jak se anglická policie zachovala k osobě, která si nenechala od policie vše při svém zadržení líbit a rozhodla se bojovat za svá práva, není zajímavý jen tím, že za poměrně "malý" incident, který se dotkl důstojnosti poškozené, bylo po podání civilní žaloby dosaženo finanční náhrady, nýbrž především tím, že se policie slušně omluvila. Omluva orgánu státní moci je v Česku něco nepředstavitelného.

Zlozvyk astronomických platů přichází i do ČR: Jsou to zřejmě nadlidi

Ředitel ČT dostane roční odměnu 4 400 000 Kč

5. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva ČT

Rada České televize na svém dnešním zasedání schválila manažerskou smlouvu generálního ředitele České televize Petra Dvořáka. Na jejím základě mu byla přiznána měsíční mzda ve výši 200 000 Kč hrubého a roční bonus v hodnotě desetinásobku měsíčního příjmu při splnění smlouvou předepsaných kritérií.

BRITÁNIE:

Škrty v univerzitním rozpočtu povedou k útěku mozků, varoval rektor Oxford University

5. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Andrew Hamilton, rektor Oxfordské univerzity, varoval, že Británie přijde o nejlepší profesory a studenty, pokud vláda nezvýší rozpočet na výzkum. Škrty ve státním rozpočtu na vysoké školy znamenají, že Británie riskuje ztrátu nejlepších profesorů a studentů, kteří odejdou ke konkurenci v zahraničí. Hamilton poukázal na to, že zatímco státní výdaje na vysoké školství v Číně a v USA rostou, v Británii podíl HDP na vysoké školy loni poklesl z 1,3 na 1,2 procenta. Jiné vlády "zvyšují investice do vysokoškolského vzdělání, zejména na výzkum," řekl Hamilton ve svém úterním projevu.

Harvardská univerzita dostává 80 procent svých výdajů na výzkum od státu, Oxford pouze 40 procent. Čína investuje miliardy liber do vytvoření 100 nejvýznamnějších světových univerzit.

Nepokoje na severu a touha nadřadit se, aneb Šok z povrchnosti

5. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"A pak, služebnost zavádí příliš daleko."
Arthur Rimbaud

Martina Poliaková a Ondřej Slačálek v rozsáhlém textu nazvaném pseudotofflerovsky Šok z nerovnosti předkládají interpretaci rasových nepokojů na severu Čech, která patrně dokáže stoprocentně uklidnit každého levicového doktrináře. Golem uplácaný z dosud tekuté sociální úzkosti je oživen šémem v podobě apriorně předpokládané touhy po rovnosti, dotvarován neogramsciovskou teoretickou armaturou a následně rozstřílen a rozbombardován na cucky těžkou artilérií třídního boje a nukleárními pumami padajícími v laclauovském "řetězci ekvivalencí". Čeho však bylo vlastně dosaženo - kromě uklidňujícího pocitu, že světu nakonec přece jen rozumíme, i když mu už nerozumíme?

27191

Koutek reklamní tuposti 37 -- Starý Nový Smíchov

5. 10. 2011 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Pokud plánujete obchodovat déle než rok, nikdy nepojmenovávejte svůj obchod přídavným jménem "nový". Noví přestanete být velmi záhy, a když pak navíc začnete uvažovat o změně, může se vám stát totéž, co lidojemu na pražském Smíchově. A tak se v Novém Smíchově, který je zřejmě starým Novým Smíchovem, dozvíme, že pro nás chystají nový Nový Smíchov. Co přijde, až bude potřebovat změnu i ten?

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Jaroslav Hutka a jeho "marné volání"

5. 10. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Kdyby Jaroslav Hutka dokázal držet prst na tepu žití českého národa a nebyl v povědomí veřejnosti jen jako symbol nešťastných souvislostí spojených s jeho emigrací a podivuhodným světem disentu, kdyby alespoň občas v jeho písních zazněly opravdově témata, která lidi této země pálí a sužují, anebo kdybychom v jeho písních nalezli poezii či mimořádné hudební zážitky, tak bych pochopil, že v Britských listech budou publikovat jeho stylový dopis.

Putin chce vytvořit nový "Euroasijský blok"

5. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Týden poté, co oznámil, že se zamýšlí vrátit příští rok do prezidentského úřadu, zveřejnil Vladimir Putin svou vizi vytvoření nového "Euroasijského bloku", jehož součástí by se měly stát bývalé republiky někdejšího Sovětského svazu. Cílem by mělo být posílit ruský vliv v globální politice.

Euroasijský svaz by byl založen na celní unii s Běloruskem a s Kazachstánem, napsal Putin v deníku Izvěstija v úterý. "Očekává se, že se přidají i Tadžikistán a Kyrgyzstán."

Nekrmte zombies: Problém s protesty proti tomu, na čem závisíte

5. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Řada čtenářů se mě ptá, co si myslím o protestech proti Wall Street. Obecně mám za to, že veřejný protest je obyčejně dobrá věc, a jsem potěšena, když vidím demonstrace za dobrou věc, jako je zodpovědnost korporací, a proti špatnostem, jako změna klimatu. Myslím že v naší zemi existuje spousta důvodů pro politický aktivismus a ten mě vždy těší. Na druhé straně, jestli si myslím, že začíná něco hlubokého a důležitého? Nevím to jistě, ale odhaduji, že nikoliv. Protesty proti Wall Street nejsou špatný nápad - ale existuje zásadní problém s pochody a demonstracemi proti něčemu, na čem jste zcela závislí, napsala Sharon Astyková.

Pravda a propaganda o izraelsko-palestinském konfliktu v Kotrbově podání

5. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Štěpán Kotrba se s vervou sobě vlastní pustil do cupování údajně neobjektivní práce nejen dle mého soudu vynikajícího blízkovýchodního reportéra Roberta Fiska. Ten má sice trvalé bydliště v Bejrútu, nicméně izraelsko-palestinský konflikt monitoruje déle než Břetislav Tureček a není vázán žádnou "objektivitou" jako on, tj. nepracuje pro zápecnickou instituci, jakou je Český rozhlas. O Fiska ale tolik nejde. Kotrba zřejmě nezná dva autory žijící dlouhodobě v Izraeli, o nichž jsem psal v textu, na nějž Kotrba reaguje. Informace konzervativních zdrojů týkající se této problematiky -- OSN, AI, HRW a B't selem -- Kotrba ve své filipice opomíjí a soustředí se na jedno téma: Robert Fisk.

Neplést si jablka a hrušky

5. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Kotrbo, pokud chcete srovnávat p. Turečka s R. Fiskem, tak srovnáváte jablka s hruškami. Fisk toho prožil poněkud více. Stačí si přečíst jeho knihy, např. Pity the Nation nebo Great War for Civilisation. Pokud si je přečtete budete mít zřejmě jiný názor než převládá v zasmrádlém českém rybníčku, píše čtenář Miroslav Brzobohatý.

Veselá škola

5. 10. 2011 / Jan Sláma

čas čtení 17 minut

Po sametovém převratu podlehlo školství, stejně jako řada dalších zaběhaných institucí v naší zemi, tak zvané liberalizaci. Dogma, že trh nespoutaný žádnými regulativy si se vším poradí, bylo všeobecně prosazováno a hlásáno všemi troubami sdělovacích prostředků. Plánování bylo zatraceno. Můj spolužák vzpomínal na pana Dlouhého, který přišel na Státní plánovací komisi se slovy "jsem zde abych vás rozmetal a já to učiním". Zda zaniklo plánování zrušením SPK si patrně každý inteligentní člověk dokáže představit. Dnes i tak zatvrzelý jedinec jako pan ministr válečnictví prohlašuje, že bez plánování to nejde.

Co by dělal Keynes, kdyby nežil v době keynesiánské, aneb Úvaha hypotetická, leč inspirativní

4. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Právník Thomas Geoghegan napsal pro The Nation rozsáhlou ekonomickou analýzu, která by si zasloužila být čtena mnohem více a pozorněji než stále stejnější frustrované komentáře ekonomického nobelisty Paula Krugmana v New York Times. Text nazvaný What Would Keynes Do? (Co by dělal Keynes?) je totiž mnohem hlubší než většina mainstreamových neokeynesiánských monetaristických receptů, které vždy znají jen jedno řešení každého problému: Stimul, stimul, ještě větší stimul...

Pět důvodů, proč akce Occupy Wall Street nebude fungovat

4. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Je snadné nenávidět Wall Street. Ve filmech jsou bankéři portrétováni coby bezcitní hňupové pohánění chamtivostí. Někteří lidé obviňují z nedávné finanční krize a následné recese Wall Street, která přesvědčila Američany, aby si brali predátorské hypotéky. Jiní tvrdí, že tito bohatí bankéři, obchodníci a investoři neplatí dost velké daně. Tyto a další nálady vedly k protestu na Manhattanu, který nepřestává nabírat na síle. Nicméně z řady důvodů není pravděpodobné, že by vůbec něčeho dosáhl, napsal Daniel Indiviglio.

Čtenářce BL vyplatila anglická policie odškodné 130 000 Kč za "nezákonné" zatčení

4. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Ženě, která byla podrobena "ponižující" prohlídce, při níž byla svlečena donaha, se anglická policie omluvila a vyplatila jí odškodné 4750 liber (cca 130 000 Kč). Při jejím případu jí pomohl aktivista a komik Mark Thomas, píše místní anglický list The Bournemouth Echo.

Sociální pracovnice Anna Gavenčiaková, 34, byla "protizákonně" zadržena loni v září policisty v Holdenhurst Road v Bournemouthu a pak byla podrobena prohlídce na policejní stanici v Boscombe.

Je chybou přistupovat k oběma stranám izraelsko-palestinského konfliktu jako k rovnocenným soupeřům

4. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce na recenzi Štěpána Kotrby knihy Břetislava Turečka Nesvatá válka o Svatou zemi. Málo známá zákoutí nelítostného boje mezi Židy a Araby ZDE

Předesílám, že jsem knihu nečetl (i když její obal, recenzentem vybrané pasáže a jiné texty autora mohou drobounce napovědět, jak na tento konflikt sám nahlíží, či nemusejí vypovídat vůbec nic -- pozn. aut.), rád bych se pouze vyjádřil ke Kotrbově recenzi, v níž dle mého úsudku měří oběma sporným stranám stejně, jako by tito na smrt znesváření sokové měli stejnou porci másla na hlavě; stejnou vyjednávací pozici, stejné mocenské a silové zázemí. Možná je můj dojem z recenze mylný, toto právo si tudíž plně vyhrazuji.

Vlk sytý, koza celá, aneb jak vypadá všeobecná vládní strategie v boji s korupcí

4. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Vláda, tedy ta dnešní, koaliční, si ve svém vládním prohlášení předsevzala řadu úkolů, které by měla realizovat po dobu svého působení. Na tom není samozřejmě nic zvláštního či mimořádného, neboť takové programy si dává každá, nejen česká vláda. Otázka je, jak je hodlá naplňovat a realizovat, jaké cíle tím sleduje a jakým přínosem bude naplnění programového prohlášení a návazné koaliční smlouvy pro občany.

Jaroslav Hutka: Ještě žiju a dokonce zpívám

4. 10. 2011 / Jaroslav Hutka

čas čtení 2 minuty

Jelikož nemám televizi a neposlouchám rádio, tak mi přece jen některé důležité kulturně-historické informace uniknou. Helena Vondráčková si totiž nedávno písemně stěžovala, že ji málo hrají v rádiu. Karel Gott se přidal ústně. To já se rovněž a nadšeně přidávám. Mě hrají v rádiu tak málo, že asi vlastně vůbec, píše písničkář Jaroslav Hutka.

Čeští katoličtí biskupové jsou jen slouhové

4. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Čeští katoličtí biskupové ukázali v prohlášení České biskupské konference (ČBK), že to jsou jenom slouhové. ČBK měla potřebu distancovat se od prohlášení Tomáše Halíka, že Václav Klaus jako prezident ČR nemá co dělat se svými projevy u katolického oltáře. Tím se biskupové staví na stranu svého místního "šéfa" Dominika Duky, který je Klausův kamarád a který Klause k oltáři pozval (za primasování kardinála Vlka byly osobní vztahy mezi hlavou katolické církve v ČR a prezidentem Klausem mnohem napjatější).

Kam s Pánem Bohem ... ale proč ?

4. 10. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

Filozofové mají výhodu volnějšího výkladu světa. Na rozdíl od vědců nemusí být nutně duchovními následovníky Aristotela. Nicméně všechno má své meze. Pro práci s kauzalitou existují jistá pravidla. Pokud je filozof nehodlá respektovat, měl by vysvětlit proč.

Podle Jana Kadlubce znamená víra v Boha v podstatě vraždění, zatímco spojovat vraždění s osvícenstvím neuvěřitelné zneužití. Existuje ovšem i mnoho věřících, kteří nikdy nikoho nezabili a mnoho masových vrahů, kteří v Boha nevěřili. Záleží na tom, které masakry si z dějin vybereme. A, samozřejmě, co označíme za autentické a co za zneužití.

SKOTSKO:

Univerzitní manažeři si zvýšili platy na 16 milionů liber ročně

4. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Odborový svaz univerzitních učitelů UCU Scotland zjistil, že podnikatelští manažeři skotských univerzit si zvýšili své platy za posledních šest let z 12 milionů liber na 16 milionů liber v loňském roce. Například na university of Glasgow si skupinka nevyšších manažerů celkem vyplácí platy ve výši 2 milionů liber ročně.

Odbory poukazují na to, že k astronomickému zvyšování platů univerzitních manažerů dochází v době, kdy platy univerzitních učitelů byly zmrazeny, akademičtí zaměstnanci jsou vyhazováni ze zaměstnání a univerzity ruší vyučování v celé řadě předmětů.

Zastydlá puberta "Evropanů" z iDNES.cz, aneb Kdo ho má většího?

3. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Jistá životní období a jisté mody existence se vyznačují nekritickým zbožňováním kvantity a nadměrnosti. Dočasní i věční puberťáci, někteří techničtí fandové, jisté sorty sportovců, bankéři i velmoci jsou fascinováni počty a rozměry (často v nějakém smyslu adlerovsky kompenzačně). Pouze část těch úplně prvních časem přichází na to, že život je příliš komplexní, než aby v něm kvantita hrála jinou než obecně limitující roli... Ostatní to zpravidla neobjeví až do hořkého konce.

Genialita nebo senilita?

3. 10. 2011

čas čtení 4 minuty

Kdesi na internetu jsem našel výzvu seniorům v docela podivném filosofickém nihilismu, nabízející pomocnou ruku stárnoucí generaci. Poděsilo mě to, protože skutečnost života mi nabízí zcela jiné zkušenosti. Nevím, proč by museli senioři surfovat na počítači, když dovedou ošetřit vinohrad a vyšlechtit skvělé víno, nevím, proč by měli senioři bůhvíjak ovládat mobil, když mají na zahrádce soustruh a dovedou vyrobit i malé zakázky, které žádná z velkých firem neudělá. Nevím, proč by měl bývalý sklář bůhvíjak studovat ovládání Excelu, když spravuje malé muzeum v rodinném domku a ukazuje třeba Hitlerovu levou lyži. Neviděl jsem mladíka, který by dokázal lupénkovkou vyřezat tak nádherný betlém, jako senior ze Slovácka, napsal Milan Turek.

Firma Shell platila v Nigérii armádu za vraždění obyvatelstva

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Firma Shell nikdy nepopírala, že její ropné operace zničily velkou část delty řeky Niger - zemi i vzduch. Nyní vychází najevo, ze soudních dokumentů, že firma Shell v devadesátých letech systematicky spolupracovala s nigerijskou armádou a policií, které potlačovaly odpor proti jejímu ničení tamějšího životního prostředí. Ze soudních dokumentů vyplývá, že firma Shell pravidelně platila armádu, aby potlačila pokojné protestní hnutí proti ničení životního prostředí. Shell dokonce pomáhala plánovat vojenskou ofenzívu proti vesnicím, podezřívaným, že se stavějí proti ropným operacím v regionu Ogoniland.

Apoštolská nunciatura v Praze: Zatloukat, zatloukat, zatloukat (chudák dr. Plzák)

3. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Ano, chudák doktor Plzák, protože kdyby věděl, jak snadno se dá jeho známé pořekadlo zneužívat, asi by jej z úst nikdy nevypustil. Nejsmutnější na tom je, že se toto vžité pořekadlo ujalo i v kruzích, kde by se takové praktiky očekávaly nejméně. Abychom si rozuměli, zatloukat znamená lhát -- a jestliže Apoštolská nunciatura v Praze a její diplomaté proti těmto skutkům důrazně protestují, nezbývá než si myslet, že i oni ve svém protestu nemluví pravdu, jinými slovy lžou.

Australské státní nemocnice odmítají ošetřovat cizince

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Největší nemocnice v australském Queenslandu, Royal Brisbane a Women's Hospital, tajně zakázaly některé zákroky pro Neaustralany a zdůvodňují to potřebou šetřit. Diskriminace se týká zejména cizinců z Asie, Ameriky a Afriky, ale i některých Evropanů (včetně Čechů).

Barack Obama se uchyluje k diktátorským praktikám

3. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Bílý dům oficiálně potvrdil, že minulý týden byl v Jemenu zavražděn ve Spojených státech narozený radikální klerik Anvár al-Avlakí. Jemenská vláda prohlásila, že za jeho usmrcením stojí jemenské jednotky, nicméně místní zdroje tvrdí, že byl zabit při americkém náletu. Anvár al-Avlakí byl na seznamu americké vlády osob podezřelých z terorismu, které mají být dopadeny nebo eliminovány. Barack Obama má jako historicky první americký prezident možnost autorizovat CIA k usmrcení amerického občana, kterého USA považují za podezřelého z teroristických aktivit.

30406