V neděli se v Egejském moři utopilo 18 lidí, Makedonie vpustí uprchlíky jen z některých syrských měst

6. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Nejméně 18 lidí včetně tří dětí se v neděli utopilo v Egejském moři ve snaze dostat se do Řecka. Makedonské úřady oznámily další omezení uvalená na uprchlíky, kteří se snaží překročit řeckou hranici.

Turecké pobřežní hlídky hledají další uprchlíky, kteří se pohřešují z potopeného člunu. Zachránily v Egejském moři u letoviska Didim 15 osob.

Řecká policie uvedla, že makedonské úřady se rozhodly nadále vpouštět na své území jen ty uprchlíky, kteří pocházejí z měst, o nichž ony samy rozhodnou, že jsou ve válce. Makedonie tedy například bude přijímat uprchlíky ze syrského města Aleppo, nikoliv však z Damašku nebo z iráckého hlavního města Bagdádu.

Na řecko-makedonské hranici v Idomeni je nyní přibližně 14 000 uprchlíků. Organizace Lékaři bez hranic uvedla, jak informoval rozhlas BBC, že většina dětí tam trpí nemocemi dýchacích cest.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 47:

O strašidelné pohádce, v níž není drak

4. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta



O selhání českých vzdělanců, o tom, zda jsou herci intelektuálové nebo idioti, o iracionální hysterii českého národa, rovnající se pohádce, v níž se lidé děsí draka, který v ní není, a o omezenosti české literatury hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík s publicistou a odborníkem na českou literaturu Štefanem Švecem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. března 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

POUČENÍ I PRO ČESKÉ POLITIKY:

Jakmile začnou politikové šířit iracionální strach a děsit lidi blbostmi, vyvolají neonacistický režim, který smete i je

6. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Kdyby se Fico nechoval jak hlupák, nemusel prohrát



Jak je vidno z radikálně oslabené pozice Ficova Smeru po sobotních všeobecných volbách na Slovensku, rozhodnutí mainstreamových politiků lézt kamsi ultrapravicovým extremistickým stranám a přebírat jejich rétoriku se nevyplácí. Voliči totiž nebudou hlasovat pro vás, ale pro ty ultrapravicové strany, jimž vy sami přebíráním jejich ultrapravicové rétoriky děláte reklamu.

Pokračující tragedií, která povede ke karanténní izolaci střední Evropy od civilizovaného světa, je, že středoevropská protiuprchlická hysterie je založena na naprostých nesmyslech.

Kdyby býval Robert Fico systematicky vystupoval v médiích tak jako slovenský prezident, a upozorňoval lidi, aby rasisticky neblbli, kdyby opakovaně poukazoval na to, že:

VAROVÁNÍ A POUČENÍ PRO EVROPU:

BBC: Kotlebu svou nezodpovědnou protiuprchlickou rétorikou dostali do parlamentu slovenští mainstreamoví politikové

6. 3. 2016

čas čtení 1 minuta



Výrazu "nacista" nebo "fašista" se někdy neodpovědně zneužívá pro každého, kdo je trochu napravo od Marine Le Penové, píše Rob Cameron, reportér BBC z Bratislavy. Nemylme se, ale, Kotlebova Lidová strana-Naše Slovensko skutečně neonacistická je. Kotleba obdivuje nacistický Slovenský štát, který z vlastní vůle poslal do koncentráků své židovské obyvatelstvo, Romy označuje za "parazity", pohrdá EU a NATO označuje za "teroristickou" organizaci. V předvolební kampani vyvolával Kotleba strach z neexistujících uprchlíků a europoslance, kteří hlasovali pro přijetí uprchlíckých kvót EU, označil za "zrádce". Jeho obličej byl na billboardech s nápisem "STOP IMIGRACI".

"Jde o okamžik obrovské hanby pro Slovensko," řekl společnosti BBC Tom Nicholson, britsko-kanadský novinář, který pracuje v Bratislavě už 23 let. "Strana pana Kotleby není jako strana Marine Le Penové. Toto jsou skuteční nacisté. Jsou to skinheadi, kteří hajlují na veřejnosti a pořádají tisícové demonstrace v Bratislavě, na nichž vyvolávají nenávist vůči uprchlíkům a migrantům z Blízkého východu."

A zde se dostáváme k jádru věci, upozorňuje Rob Cameron. Je to poučení pro střední Evropu i pro celý evropský kontinent. Mnoho stran kandidujících ve slovenských volbách, včetně mainstreamových umírněných stran, jako je Ficův Smer, používalo v kampani strach z uprchlíků v posledních měsících jako hlavní téma a varovaly před údajnou "invazí" muslimských migrantů, která "zahltí" tento malý křesťanský národ pěti milionů lidí.

Komentátoři varovali, že taková horečnatá rétorika probudí démony střední Evropy, otevře lahev, v níž se skrývá džin evropského nacionalismu.

A toto, říkají, je teď důsledek.

Zdroj v angličtině ZDE

Několik postřehů ze slovenských voleb

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Konvenční moudrost praví, že vyvoláváním strachu z uprchlíků Fico napomohl ultrapravicovým stranám, avšak z průzkumů u východů z volebních místností vyplynulo, že Kotlebovi stoupenci byli především motivováni sociální nerovností a korupcí, o uprchlíky jim nešlo. Nicméně Fico vytvořil v zemi atmosféru strachu, která pak měla nevypočitatelné důsledky, píše na serveru Politico Benjamin Cunningham.

SLOVENSKO:

Stav, ktorý nikto nechcel

6. 3. 2016 / Igor Daniš

čas čtení 8 minut

Volebná kampaň v médiách bola zameraná proti Smeru, ale nakoniec dopadla inak ako sa predpokladalo. Konštatovať možno iba, že pravica drvivo vyhrala. Smer mal na konci roka preferencie okolo 40%, dlhodobo nad 35% a očakávalo sa, že dostane 32-33%, nakoniec padol na 28%. Všetky strany „plávali“ v preferenciách, pretože voliči neboli do posledného momentu rozhodnutí. Nikto si nebol istý v predpovediach a nakoniec výsledky všetkých podľa očakávania prekvapili.

Konkrétne výsledky strán ovplyvnili aj posledné televízne debaty v RTVS. V prvej dominoval Richard Sulík zo SAS a v druhej Matovič z OĽaNO. Premiér Fico naopak pôsobil veľmi unavene, bez energie. Protestné hlasy proti Smeru tak v nerozhodnom elektoráte pravice získali tieto dve strany na úkor strany Sieť, ktorej dávali najväčšie preferencie predvolebné prieskumy (medzi 10-15%, nakoniec 5,6%). Medzi pravicovými voličmi ale bolo cítiť, že stále váhajú a nakoniec dali svoj hlas strane SAS, ktorá sa ako jedna z mála, ak nie jediná, prezentovala dôsledne svojim programom (ostatné opozičné strany sa prezentovali odporom proti Smeru, využívali znechutenie v spoločnosti). SAS je slovenskou verziou nemeckej AfD – dôrazom na liberálne podnikanie i odporom voči imigrácii.

Volby na Slovensku: Fico vyvoláváním strachu z uprchlíků oslabil svou stranu a posílil slovenské extremisty

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Volby na Slovensku vyhrál Robert Fico, jehož protiuprchlické názory jsou stejné jako názory Polska a Maďarska, píše Reuters. Získal 28,7 procent hlasů, daleko více než ostatní, ale daleko méně než předpovídaných 35 procent hlasů. Slovensko má v červenci převzít rotační předsednictví Evropské unie, a stát tedy v čele vyjednávání EU o imigrační krizi.

Z volebních výsledků vyplývá, že se do slovenského parlamentu zřejmě dostane nejméně osm skupin. Fico uvedl, že tvorba nové koalice ve vysoce roztříštěném parlamentu si vyžádá čas a bude obtížná.

Fico odmítá multikulturalismus jako "fikci" a odmítá přijmout uprchlické kvóty z EU.

Oponenti vidí Fica jako neefektivního a odporného populistu, který ignoruje nutnost zreformovat školství a zdravotnictví. Avšak většina opozičních stran v této převážně katolické zemi souhlasí s Ficovým tvrdým postojem vůči muslimským imigrantům.

OSN varuje:

Dohoda EU o deportaci uprchlíků zpět do Turecka by byla protizákonná

6. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Dohoda, kterou připravuje EU s Tureckem, v jejímž rámci mají být všichni nesyrští uprchlíci vraceni z Řecka zpět do Turecka, by byla protizákonná, varují Úřad OSN pro uprchlíky a další humanitární organizace.

Problematičnost tohoto plánu z právního hlediska vrhne stín na pondělní bruselský summit šéfů EU s Tureckem. Berlín i Brusel tuto dohodu podporují jako součást zoufalého pokusu snížit počet uprchlíků přicházejících do Evropy.

I když je Turecko signatářem Ženevské úmluvy o uprchlících, v Turecku mají právo žádat o azyl jen Evropané. Znamená to, že Iráčané a Afghánci nemají v Turecku práva uprchlíků.

Na íránského cembalistu řvali v Kolíně nad Rýnem: Mluv německy!

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Íránský cembalista Maham Esfahani, držitel četných hudebních cen, který vyučuje na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama, se stal terčem verbálních útoků během koncertu Kolínské filharmonie v Kolíně nad Rýnem.

Než začal hrát dílo Steva Reicha z roku 1967, nazvané "Piano Phase", krátce anglicky vysvětlil zvláštní opatření, které mu umožnilo zahrát dílo na barokním cembalu z roku 1746.

Jeden člen obecenstva na něho zavolal "Mluv německy!" a 1800 členné publikum začalo tleskat, pískat a syčet. Část publika odešla, protože v auditoriu vznikly hádky a někteří lidé na svých místech začali plakat.

Na Twitteru Esfahani napsal: "Já mluvím německy, ale myslel jsem, že v kosmopolitním městě, jako je Kolín nad Rýnem, lidem nebude vadit angličtina":

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Konec Západu, jak jsme jej znali?

6. 3. 2016

čas čtení 4 minuty


Jsem si jista, že kdysi v 50. letech, když instituce byly dosud nové a křehké, se řada lidí obávala, že západní aliance nikdy nezačne fungovat. Možná v 70. letech, v éře Rudých brigád a Vietnamu, se mnoho dalších bálo, že Západ nepřežije. Ale nemohu si vzpomenout na žádný takto dramatický moment v mé dospělosti: Právě teď jsme jen dvě či tři špatné volby vzdáleni od konce NATO, konce Evropské unie a možná konce liberálního řádu, jak jsme ho znali, napsala Anne Applebaum.

Nejvyšší čas srovnat si hodnoty

6. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Jedním z mnoha paradoxů, jímž se vyznačuje "asymetrická" kritika Západu - názor, že na Západ máme klást vyšší nároky než na jiné části světa, a naopak konkurenční či nepřátelské mocnosti před ním hájit - lze zviditelnit velice snadno. To nejhorší, co se dnes Západu může stát, totiž spočívá v možnosti, že pokud volby v západních zemích vyhrají ti vůbec nejhorší politici, kteří zde působí, bude se Západ nekonečně více podobat režimům, jež jeho "asymetričtí" kritici usilovně obhajují.

PROČ ČR NEPOMŮŽE?

BBC: Situace dětí na řecko-makedonské hranici je zoufalá. Je naléhavou humanitární prioritou.

5. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

V Řecku zůstávají tisíce uprchlíků uvízlých na hranici mezi Řeckem a Makedonií. Mezi nimi je množství dětí bez rodičů

V tomto oficiálním táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici je nyní více než 13 000 uprchlíků. Většina z nich je ze Sýrie a z Iráku. Jejich počet každý den roste o více než tisíc lidí. Jen minimálnímu počtu bylo oficiálně dovoleno překročit hranici do Makedonie. 40 procent obyvatelů tohoto tábora jsou nyní děti. Je to daleko větší množství dětí, než dříve v této vlně migrace. Humanitární pracovníci to charakterizují jako začátek druhé vlny lidí, manželky a děti, které se vydaly na cestu za svými manžely v Evropě.

Patnáctiletá Angie z Aleppa v Sýrii je jednou z těchto uprchlíků: "Já a moje sestry a moje matka pocestujeme do Německa, protože je tam náš tatínek, ve Stutgartu, už sedm měsíců."

Mezinárodní červený kříž varuje, že je situace dětí zde zoufalá. Je naléhavou humanitární prioritou. Každý den řeší humanitární pracovníci případy desítek dětí, které se v tomto přeplněném, chaotickém táboře ztratily jejich rodičům.

Zdroj (audio) ZDE (od minuty 4')

V Idomeni uvízlo za strašlivých podmínek 13 000 lidí

5. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Refugee camp at Greece-Macedonia border

Drone footage shows hundreds of refugee tents on the Greece-Macedonia border.Around 13,000 people are living in the makeshift camp, stranded there after Macedonia imposed tight border controls limiting the number of people allowed to cross.

Posted by Channel 4 News on Saturday, March 5, 2016

Rakouští akademici, učitelé a další občané žijící v Řecku ostře odsoudili postoj Vídně vůči uprchlické krizi

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Prominentní skupina akademiků, učitelů a dalších rakouských občanů žijících v Řecku poslala dopis rakouské vládní koalici, že mají "hluboký pocit trapnosti" nad jejím rozhodnutím jednostranně uzavřít hranice.

Komunita rakouských občanů, žijících v Řecku, vydala zuřivé odsouzení nového agresivního postoje Vídně vůči uprchlické krizi. Charakterizovala ho jako "nelidský" a jako "hluboce trapný" pro rakouské občany žijící v zahraničí.

Psychologický faktor deflace a kolaps horizontu důvěry

5. 3. 2016

čas čtení 9 minut


/KD/ Nicole Foss je autorkou jednoho z nejsledovanějších finančních blogů světa, The Automatic Earth. V textu z poloviny srpna loňského roku ZDE obsáhle vysvětluje, co se děje ve společnostech vystavených tzv. deflační dynamice. Ačkoliv původní zájem autorky tvoří takové věci, jako investiční klima atd., věnuje se Foss podrobně také politické stránce věci. Příslušné pasáže, které velmi dobře osvětlují procesy právě probíhající jak v ČR, tak nyní i v předvolebních USA, předkládáme čtenářům k zamyšlení.

Odborník z NATO: "Rusko záměrně vyvolává v Evropě protiuprchlické nálady ve snaze svrhnout Merkelovou"

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Nejlepší dezinformační nástroj je ten, jehož si oponent ani nevšimne.

Analytikové v NATO tvrdí, že našli důkazy o "informační válce" týkající se migrační krize, s vazbami na Vladimíra Putina

Rusko se snaží svrhnout Angelu Merkelovou tím, že vede informační válku, jejímž cílem je vyvolávat v Německu hněv proti uprchlíkům, varoval nejvýznamnější expert NATO pro strategické komunikace.

Rusko se podle analytiků NATO snaží svrhnout Angelu Merkelovou, která silně podporuje sankce Evropy proti režimu Vladimíra Putina kvůli jeho válce na Ukrajině.

Jānis Sārts, ředitel strategického komunikačního centra NATO v Rize, sdělil listu Observer, že o Rusku je dokázáno, že financuje extremistické síly v Evropě, a že nyní existují důkazy, že Rusko v Německu agituje proti Merkelové.

Turecká vláda převzala do svých rukou deník Zaman, nejčtenější turecký list

5. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Proti demonstrantům, protestujícím proti tomu už druhý den zasahuje vodními děly a slzným plynem

Turkish protest media crackdown

Protests are taking place in Turkey after Zaman, the nation's largest newspaper, was put under government control. It's the latest in a series of crackdowns on freedom of the press by President Erdogan.

Posted by Channel 4 News on Friday, March 4, 2016

HRW varuje před neodpovědným vyvoláváním strachu z uprchlíků

5. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Dvě vysoce postavené osobnosti v minulých dnech zkreslily evropskou uprchlickou krizi v kritickém okamžiku, kdy jsou práva žadatelů o azyl vážně ohrožena, zdůrazňuje Bill Frelick, ředitel programu pro uprchlíky v lidskoprávní organizaci Human Rights Watch.

1. března varoval vrchní velitel NATO generál Philip Breedlove, že se z migrace "stává zbraň" a že se extremistická organizace Islámský stát (ISIS) mezi uprchlíky "šíří jako rakovina".

A dne 3. března, v tentýž den, kdy se vyjádřil, že "počet uprchlíků stále zůstává příliš vysoký," otevřeně požadoval prezident Evropské komise Donald Tusk, aby "všichni potenciálně ilegální ekonomičtí migranti, ať jsou kdekoliv, nechodili do Evropy". Žádné přivítání pro pronásledované osoby, jen varování pro ty, o nichž se usuzuje, že si pomoc nezaslouží.

Stigmatizovat uprchlíky jako hrozbu anebo insinuovat, že příchod uprchlíků je ilegální a ekonomický, je nejen škodlivé, ale i věcně nesprávné. Uveďme nejprve fakta od informaných autorit:

Matěj Stropnický a jeho zkušenosti z pražské tramvaje

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Už se mi to stalo v krátké době podruhé, píše Matěj Stropnický na Facebooku. Nastoupil jsem do tramvaje, sedl si a najednou za mnou na zadní plošině někdo začne na celý vagon volat: To je ten hajzl, kterej k nám zve muslimy, aby znásilňovali naše český ženy, já to tady všem řeknu, je to Matěj Stropnický, podívejte se na něj (tramvaj se otáčí, pár lidí se na mne usměje), ostuda našeho národa, tak co ty zmrde, rozdáš si to se mnou, pojď, vystup, ať tě můžu zmalovat (to už je tramvaj úplně zticha, navíc jsme uvízli na Vinohradské v zácpě).

Chlápek vypadá jako námořník v. v., má kanady, maskáče a diskuse s ním by stopro nevedla nikam, tak mlčím s ostatními a exhibici nenávisti nechávám chladnout nezájmem. Pán dost trvá na svém, vydrží to celých sedm dlouhých minut z Jiřáku na Italskou v té koloně, naštěstí na mne ale nesahá a na výstupu ohlásí, že až mne potká příště, budu rád, když to přežiju.

Vystoupil, dveře se zavřely a první, co mne napadlo: tramvají budu jezdit dál, žádné schovávání se do auta. Prát se nebudu, ani ale zas extremismu a blbosti ustupovat. A pak znovu přemýšlím o tom, jak se to stalo, ta otrlost agresivního námořníka v.v. - no on má pocit, že mluví za většinu, za tu prezidentem rok konstruovanou většinu, kdy "osmdesát procent odmítá...", a předpokládá, že by mu tramvaj útok vlastně schválila.

Že totiž nás prý nebezpečné naivky, vítače a nakonec vlastizrádce, i když nikoho nezveme, ale vskutku odmítáme nenávidět někoho jen protože je třeba Arab a lidem utíkajícím před válkou máme za nutné pomoct, je z nejvyšších míst návodně doporučováno, co nám patří: přetáhnout kalašnikovem.

Aspoň tak si to námořníci v.v. a jim podobní vykládají. Právě taková je cena "politických bodů" z víření strachu a nenávisti. V dějinách pak občas následovávají politickými místy podnícené a tolerované křišťálové noci. Po nich politici jako Zeman, Babiš nebo Chovanec "zajistí pořádek" pro všechny "slušné občany", kteří je pak za to budou volit. Čelit je třeba těmto politikům, kalašnikovy totiž pak už nepřepereme.

UNHCR: Šest kroků k vyřešení uprchlické krize v Evropě

4. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Před schůzkou šéfů států Evropské unie s Tureckem dne 7. března v Bruselu vydalo Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky, UNHCR,  dnes šest doporučení, jejichž cílem je pomoci státům vyřešit uprchlickou krizi v Evropě.

"Dochází nám čas a je zapotřebí od vedoucích evropských politických představitelů pevného státnického vedení a vize, k vyřešení toho, co je podle našeho názoru situace, která se stále ještě dá zvládnout, pokud bude řádně řešena," konstatoval Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. "Toto je stejnou měrou krize evropské solidarity, jako je to uprchlická krize. Kolektivní selhání členských zemí Evropské unie, které nerealizovaly opatření, schválená v minulosti, vedlo k nynější eskalaci uprchlické krize," dodal.

Situace se rychle zhoršuje. V Řecku je nyní asi 30 000 lidí, téměř třetina z nichž je v Idomeni, nedaleko hranice s bývalou jugoslávskou republikou Makedonií. I když řecké úřady a armáda zintenzivnily svou pomoc, tisíce lidí spí pod širým nebem bez adekvátního přijetí, služeb, pomoci či informací. Vzhledem k tomu, že roste napětí, situace může rychle eskalovat ve vážnou, otevřenou krizi. Vysoký úřad OSN pro uprchlíky podporuje úsilí řecké vlády tím, že poskytuje vlastní pracovníky, pomáhá koordinovat reakci a poskytuje nouzová přístřeší, technickou podporu a informace uprchlíkům a migrantům.

Účast všech členských zemí EU na řešení je kriticky důležitá, má-li být krize efektivně zvládnuta," uvedl Grandi. "Není možné nechat krizi jen na Řecku a Itálii a na státech, jako jsou Rakousko, Německo a Švédsko, které přijaly tolik lidí."

Poznámky ze syrského exodu:

Rozsahem je epochální, nepředstavitelný, dokud to nezažijete

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Anglický spisovatel Richard Flanagan, držitel Boookerovy literární ceny, navštívil Libanon, Řecko a Srbsko a v podrobné reportáži píše o osudu pěti milionů Syřanů, kteří byli donuceni opustit svou zemi. "Nuceni se rozhodnout mezi životem a smrtí," uvádí, "zvolili si život." Flanaganova otřesná reportáž je v angličtině ZDE. Níže jsou dvě stručné ukázky:

Jak může být Andrej Babiš tak neinformovaný?

4. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Pokud lze věřit bulvárnímu deníku Blesk, Andrej Babiš obdivuje Donalda Trumpa: "„V některých tématech se mi líbí Donald Trump, což se asi dalo čekat. Má jasné řešení pro otázku migrace, je to byznysman, který nežije z politiky, ale ze svých vlastně vydělaných peněz." ZDE

Pomiňme tentokrát Babišův obdiv pro Trumpovy fašistické protiimigrační výroky a podívejme se jen na jeho obdiv vůči Trumpovi jako "podnikateli".

Jak je možné, že je Andrej Babiš tak neinformovaný?

Donald Trump, nejúspěšnější výhonek odporu proti globalizaci:

Antiglobalizační boj se konečně daří. Ti, kdo jej prosazovali, radost mít nebudou

5. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


V druhé polovině 90. let minulého století odstartovala protesty proti plánované Mnohostranné dohodě o investicích (MAI) "horká" fáze antiglobalizačního či alterglobalizačního hnutí. Příznivci kritizovali preferování tržních vztahů na úkor všech ostatních, neregulovanou moc korporací a finančního průmyslu, "netransparentní" mezinárodní obchodní dohody. Jedním z aspektů antiglobalizace, i když zdaleka ne u všech příznivců, se stala kritika narušování státní suverenity.

An experience of a Czech politician on public transport: "This is the traitor who invites muslims to rape our Czech women!"

5. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

This has now happened to me twice within a short period of time. I got on a tram in Prague, I sat down and suddenly someone starts yelling at the top of his voice: "This is this bastard who is inviting muslims into our country to rape our Czech women. This is Matěj Stropnický, look at him" (everyone on the tram turns round, a couple of people smile at me), "he is a disgrace of our nation, well, what about you, you fucker, are you going to fight? Come, get off the tram, so that I can bash your face in" (all the passengers now are eerily quiet and the tram is stuck in a traffic jam).

The man continues ranting and raving for the whole seven minutes until the next stop, fortunately he does not touch me, but before getting off he informs me that the next time he runs into me I will be lucky if I survive the encounter, says Matěj Stropnický, the Chair of the Czech Green Party, on Facebook on Saturday. He continues:

The doors close behind him and I think: I will keep on travelling by tram, I will not start hiding in a car. I will not physically fight, but  neither I will stop speaking out against  idiocy and extremism.  And I keep wondering how is it that this has come about, how come he was so confident in his aggression. Well, he feels that he represents an overwhelming majority of the nation, which President Zeman has been constructing for a year now, those "eighty per cent of the nation who are against receiving refugees". He assumes that the tram passengers would support him if he physically attacked me. Because we are seen as dangerous, naive idiots and traitors and we must be physically punished. This is what happens when politicians try to  gain political support by spreading fear and hatred. 

Source in Czech HERE HERE

Czech Deputy PM supports Donald Trump: "He has a solution for the immigration problem"

5. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Andrej Babiš, one of the most powerful oligarchs in the Czech Republic and in Slovakia and the Czech Deputy Prime Minister and Finance Secretary, supports Donald Trump for the post of the US President.

"I really like some of the things that Donald Trump says, which I suppose was to be expected. Trump has a clear solution for the migration problem, he is a businessman who does not live off politics, but from his own hard-earned money. His speeches are often politically incorrect, but so are mine. Somehow I understand him more than I understand Mrs. Clinton," said Babiš to the Czech tabloid newspaper Blesk.

Source in Czech HERE

Turecko "souhlasí, že přijme zpět migranty, kteří nebudou mít právo na azyl v EU"

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropští diplomaté tvrdí, že se jim podařilo dosáhnout významné nové dohody s Tureckem, které nyní souhlasí, že bude zpět přijímat osoby, o nichž EU rozhodne, že nemají právo na udělení azylu. Jenže je velmi nepravděpodobné, že by taková dohoda přispěla k řešení uprchlické krize. Pokud by systém readmisí měl řádně fungovat, Turecko by muselo uzavřít vízové a readmisní dohody s asi 70 zeměmi světa, aby mohlo vracet osoby do zemí, jako je Maroko, Pákistán či Afghánistn. To se nestane rychle.

V Řecku je nyní asi 32 000 uprchlíků. Třetina z nich uvízla v stále špinavějších podmínkách v provizorním táboře Idomeni na makedonsko-řecké hranici. Každý den přichází dalších asi 1000 osob, většina z nich žen a dětí, a nevládní organizace varují, že vážně hrozí epidemie nemocí. Děti, jejichž imunitní systém je oslaben, propadají průjmům a zvracení.

Terminály pro cestující v hlavním aténském přístavu Piraeus a bývalé mezinárodní letiště jsou přeplněny lidmi. Na náměstí královny Viktorie v Aténách spí pod širým nebem stovky lidí za děsivých. mokrých a špinavých podmínek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americké prezidentské volby: To, jak se média zprvu zamýšlela nad Hitlerem, může být ponaučením pro dnešek

4. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

První text, který list The New York Times zveřejnil o Adolfu Hitlerovi, je fascinujícím a děsivým čtením ZDE. Tento článek napsal v listopadu 1922 Cyril Brown, který v něm uvádí, že Hitlerův antisemitismus nebyl zprvu tak agresivní a upřímný, jak se mohlo zdát, ale šlo spíše o taktiku, jak získat voliče mezi německým obyvatelstvem.

Brown o Hitlerovi doslova napsal, že pozdější nacistický válečný zločinec číslo jedna byl zprvu motivován povýšeneckým a nesobeckým patriotismem. Hitler pravděpodobně sám nevěděl, čeho chce dosáhnout. Leitmotivem jeho propagandy v psané a mluvené řeči byl agresivní antisemitismus. Hitlerovo hřímání proti Židům bylo natolik intenzivní, že řada prominentních židovských osobností vyhledala azyl v Bavorské vrchovině, odkud mohli dál do bezpečí odvézt své děti poté, co byli předem varováni, že se chystá antisemitská Bartolomějská noc.

Atény zaútočily na Slovensko, poté co se Fico vyjádřil, že se z Řecka udělá uprchlický tábor

4. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ministerstvo zahraničí v Aténách ostře zaútočilo na slovenského premiéra Roberta Fica, který se vyjádřil, že Řecko by se mohlo stát obřím uprchlickým táborem.

"Dospěli jsme do okamžiku, kdy bude Řecko pravděpodobně obětováno," řekl Fico v rámci své předvolební kampaně před sobotními všeobecnými volbami na Slovensku. Obvinil řeckého premiéra Tsiprase, že nedělá dost na zastavení proudu uprchlíků do střední Evropy a na Balkán.

"Je zjevné, že slovenský premiér, těsně před volbami, chce oživit svou volební kampaň vitriolem a lidským dramatem," konstatovalo řecké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení a pokračovalo:

"Jsme neschopni být svědkem jeho deliria a nedokážeme pochopit, jak bude schopen, pokud bude znovu zvolen, vykonávat své povinnosti premiéra země, která se má stát předsedou Rady ministrů Evropské unie."

Podrobnosti v angličtině ZDE

EU se octne ve vážné krizi, pokud neotevře své dveře uprchlíkům

4. 3. 2016

čas čtení 6 minut

Realita Evropské unie je radikálně odlišná od civilizovaného obrazu, který o sobě EU šíří. V Evropě převládá mocenské hašteření, nacionalismus a rasismus. Realita EU se ukázala být velmi jiná, než je šířená europeanistická ideologie "měkké moci", civilizovanosti a kultury.

Řecko nemá zdroje na to, aby si samo poradilo s vlnou uprchlíků. Ostatní země musejí otevřít své hranice, pokud se nemá tato humanitární krize vážně zhoršit.

Na nadcházejícím summitu Evropské unie dne 7. března bude mít EU ještě jednu šanci prosadit racionální a humánní politickou strategii vůči uprchlíkům, a zabránit tak vznikající krizi EU. Vyhlídky na to však nevypadají dobře. EU zjevně směřuje k vážné krizi. Brzo se to dozvíme.

Nynější příliv uprchlíků do Řecka vyvolává obrovskou humanitární krizi, ale také přímo ohrožuje existenci Evropské unie, varuje Costas Lapavitsas, profesor ekonomie na londýnské Škole afrických a orientálních studií a bývalý poslanec strany Syriza. Je naléhavě zapotřebí vizionářského státnictví v Evropské unii. Toho se však nedostává a Evropu to vážně ohrožuje.

Podle Vysokého komisařství pro uprchlíky byla Sýrie v roce 2014 hlavním zdrojem uprchlíků na celém světě a 95 procent uprchlíků bylo rozmístěno v sousedních zemích. Je důležité si uvědomit, že rozvojové země přijalo v roce 2014 86 procent všech uprchlíků světa. Jak obvykle, chudí projevili daleko větší lidskost a velkomyslnost než bohatí.

Počty žen a dětí mezi uprchlíky výrazně rostou

Ženy cestují do Evropy za strašlivých podmínek, musejí platit pašerákům sexem

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Dochází k dramatickému zvýšení počtu uprchlických žen přicházejících s dětmi do Evropy a EU drasticky zanedbává jejich práva. V únoru 2016 informovalo Vysoké komisařství EU pro uprchlíky, že počet příchozích žen poprvé překročil počet mužů. V lednu 2016 přišlo do Řecka a do Itálie 54 procent žen a dětí, mužů 46 procent.

Jak organizace Human Rights Watch informovala reportéry z německé Deutsche Welle, do Evropy nyní přichází stále více žen, cestujících samotných nebo se svými dětmi. V jednom případě HRW interviewovala ženu, která je v osmém měsíci těhotenství a Maďarsko ji vězní za mřížemi v detenčním středisku.

Ve středu požadovala Mary Honeyballová, britská europoslankyně a členka výboru pro práva a rovnost žen v Evropském parlamentu, aby EU zajistila "slušné a humánní zacházení s uprchlickými ženami. "Často používají ženy sexu jako platbu za převoz či za vydání pasů," řekla Honeyballová. "A cesta samotná je pro ženy strašlivá.

Honeyballová poukázala na to, že Evropská unie ženy dostatečně neochraňuje. Neposkytuje jim oddělené ubytování pro ženy a pro muže, neposkytuje jim ochranu před týráním v ubytovnách, neposkytuje jim oddělená hygienická zařízení pro ženy a pro muže, péči o děti při azylových pohovorech, poradenství pro ženy postižené sexuálním traumatem ani zdravotní péči pro těhotné ženy.

Za všechny tyto děsivé nedostatky nesou vinu dlouhé měsíce hašteření mezi členskými zeměmi EU ohledně uprchlíků a nečinnost EU.

Rozhovor Britských listů 46:

Rozpadne se Evropská unie?

26. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



O třech závažných důvodech, které ohrožují soudržnost Evropské unie a ohrožují strategickou a ekonomickou bezpečnost České republiky, hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. února 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Mitt Romney: "Donald Trump je podvodník"

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Pan Trump zneužívá náš hněv pro nečestné účely. Vytváří z muslimů a z mexických imigrantů obětní beránky. Požaduje užívání mučení. Požaduje zabíjení nevinných dětí a rodinných příslušníků teroristů. Nadšeně podporuje fyzické útoky na demonstranty, kteří protestují. Tleská pokusům zkreslit užívání prvního dodatku americké ústavy, aby byla omezena svoboda projevu. To je přesně ten druh hněvu, který přivedl jiné státy do propasti.

Jednu věc vím: Donald Trump je falešnost. Je to podvodník. Jeho sliby jsou tak bezcenné jako titul z Trumpovy univerzity. Dělá z americké veřejnosti idoty. Dostane se zadarmo do Bílého domu a jediné, co dostaneme my, je trapný klobouk.

Mitt Romney calls Trump a 'phony and a fraud'

"Donald Trump is a phony, a fraud. His promises are as worthless as a degree from Trump University."Mitt Romney eviscerates his fellow Republican as the battle to take down Donald J. Trump intensifies.

Posted by Channel 4 News on Thursday, March 3, 2016

Prague Municipal Authority: "Bringing a set of gallows to a demonstration cannot be seen as threatening behaviour"

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

The man who brought set of gallows to a Prague anti-refugee demonstration in July 2015 has not committed any offence. According to a verdict issued by the Prague 1 Municipal Authority Mr. Vladimír Heřman, who brought the gallows to the demonstration, did not thereby manifest any malice or evil intent. Mr. Heřman has not infringed the law governing public demonstrations because he did not use the gallows as a weapon.

"We have been unable to conclude from the behaviour of the participant in the demonstration that these things were intended to be used for violence or for threatening behaviour," said the spokesperson of the Prague 1 Municipal Office.

Mr. Heřman was originally investigated by the police, who did not charge him and passed on the case to the Prague 1 Municipal Authority to deal with it as a possible minor offence.

Demonstrators carried several sets of gallows at an anti-refugee demonstration in July 2015 which started at Prague's Wenceslas Square and then moved to the Czech government office. There were inscriptions on the gallows saying TRAITORS! THIS IS TO BE USED FOR HIGH TREASON! EU = SOVIET UNION! CZECH NATION, RISE UP! IT IS FIVE MINUTES AFTER 12!

Source in Czech HERE

Human Rights Watch Evropské unii: Neporušujte uprchlická práva

4. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Dohoda Evropské unie s Tureckem je nekvalitní a potenciálně nebezpečnou strategickou reakcí na příchod uprchlíků přes Egejské moře, varuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Vedoucí představitelé EU a Turecka se sejdou 7. března v Bruselu a budou tam jednat o realizaci společného akčního plánu. EU doufá, že plán omezí počty imigrantů a uprchlíků z Turecka do Řecka.

Organizace Human Rights Watch vydala dnes dokument, v němž vysvětluje, proč nelze Turecko považovat za bezpečnou azylovou zemi.

BBC: Fico se snaží s cílem vyhrát volby vyvolávat strach z muslimů

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Slovenský premiér Robert Fico bojuje ve věci uprchlické krize proti Evropské unii - a je možné, že v sobotu zvítězí ve všeobecných volbách na Slovensku, varuje BBC. Kampaň Ficovy strany Smer zdůrazňuje "nutnost ochránit křesťanské Slovensko před muslimskými migranty" - přestože počet žadatelů o azyl zůstává na úrovni jen několika málo stovek lidí.

V předvolební kampani Fico zdůrazňuje hospodářské úspěchy své vlády. Nikdo se nezmiňuje o nedávné stávce učitelů či o obviněních z daňových podvodů. Klíčovými voliči strany Smer jsou důchodci, staří lidé s nízkými příjmy s nízkým vzděláním, píše ze Slovenska pražský reportér BBC Rob Cameron.

"Nikdy Slovensko podle systému kvót nepřijme jediného muslima," zdůrazňuje Fico na předvolebních setkáních. "Nikdy nevytvoříme samostatnou muslimskou komunitu, protože by byla vážným bezpečnostním rizikem." Aréna voličů na to reaguje burácivým potleskem. Je to jediný potlesk během Ficova vystoupení.

Rob Cameron též hovořil v Bratislavě se Syřanem Mohamadem Hasnou, který řídí v Bratislavě nadaci pro práva muslimů. Zastupuje práva asi 5000 muslimů žijících na Slovensku, většinou studentů, podnikatelů a konvertitů.

"Neustále a opakovaně se od nás pořád žádá, od politiků, intelektuálů a od médií, abychom prokazovali loajalitu naší zemi. My bychom ale taky chtěli mít stejná práva jako kdokoliv jiný. Nic víc, nic méně," řiká Hasna. Vedle jeho centra je malý pozemek, kde by rádi slovenští muslimové postavili mešitu. To se ale nestane, ať už Fico ve volbách zvítězí nebo ne, uzavírá Rob Cameron.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Do Řecko přišlo ve čtvrtek dalších 1000 uprchlíků, hranice na sever jsou uzavřeny

4. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek přijelo do Řecka více než 1000 uprchlíků Mnoho z nich je nyní ubytováváno v provizorních přístřešcích po celém Řecku. Řecký premiér Tsipras nedávno kritizoval reakci EU na uprchlickou krizi. Varoval, že by se Řecko mohlo stát "skladištěm duší". "Zachraňte naše děti!" Na řecko-makedonské hranici dál vězí tisíce uprchlíků. protože Makedonie a další balkánské země odmítají otevřít své hranice. "Prosím, vyřešte to. My nejsme zvířata, ti lidé, co tu čekáme." (Potlesk)

Refugees arrive in Greece

Over 1000 people have arrived on private boats in Greece after having made the dangerous to the Greek islands from Turkey. While on the Greece/Macedonia border people are still being refused entry.

Posted by Channel 4 News on Thursday, March 3, 2016

Genetika rakoviny nabízí možnou revoluci v léčbě

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Vědci zaznamenali podstatný pokrok při analýze genetické struktury rakovinových nádorů, který zřejmě umožní lékařům vytvořit mocné léčebné prostředky, schopné zaměřit se na individuální pacienty

Bylo zjištěno, že nádory rakoviny plic a kůže obsahují celou řadu genetických "vlajek", a imunitní systém může být naprogramován, aby na ně zaútočil. Charles Swanton, expert na vývoj rakoviny z Ústavu Francise Cricka v Londýně, uvedl, že tyto povrchové bílkoviny jsou "Achillovou patou" rakovin, na něž se mohou zaměřit budoucí terapie.

Očekává se, že v budoucnu lékaři provedou u pacienta biopsii jeho nádoru, přečtou jeho genom a zjistí, které vlajky jsou přítomny u všech maligních buněk. Imunitní buňky. které tyto vlajky dokážou poznat, je pak možné rozmnožit, aby zaútočily na vlajky. Jinou možností je z vlajek vytvořit vakcíny.

Swanton, jehož studie vyšla v časopise Science, předpokládá, že první testy léčení rakoviny plic u lidí touto metodou začnou do dvou až tří let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč nepěstovat osmašedesátnický mýtus

4. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Generace roku 1968 má v moderních československých / českých dějinách opravdu výjimečné postavení. V 50. letech se nadšeně podílela na zavádění stalinismu, aby po jeho dobudování zjistila, že vládnou jiní a jinak, než si představovala. V 60. letech, aniž by ztrácela čas přemýšlením, jestli se někde nestala chyba, se znova snaží postavit do čela přeměn - a také díky sebeobelhávání ve věci možné sovětské invaze prohrává podruhé. Na konci 80. let figurují stejní lidé v řadách spolku Obroda - a Moskva s nimi počítá při plánovaných změnách ve svém satelitu. Když změny přijdou, osmašedesátníci prohrají potřetí.

V Rusku je stíhán muž za to, že napsal, že "Bůh neexistuje".

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Viktor Krasnev je v Rusku trestně stíhán za to, že "urazil city věřících", protože napsal na internetu, že "Bůh neexistuje".

Ve středu byl Krasnev předvolán k soudu. Je stíhán podle kontroverzního zákona z roku 2013, scháleného poté, co byla do vězení odsouzena punková skupina Pussy Riot.

Je trestně stíhán za názory zveřejněné na humoristickém serveru ve svém rodném městě Stavropolu. Krasnev napsal: "Jestliže říkám, že sbírka židovských pohádek s názvem Bible je naprostý nesmysl, to je celé. Aspoň pro mě. Žádný Bůh neexistuje."

Jeden z diskutérů Krasnova posléze udal úřadům, že "uráží city ortodoxních věřících".

Krasnev byl umístěn v psychiatrické léčebně, ale nakonec byl shledán zdravým a byl postaven před soud.

Může být odsouzen až k jednoročnímu vězení nepodmíněně.

Německo se děsí Trumpa

4. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Idea Ruska a Spojených států, které si notují, zatímco Německo je lapeno někde uprostřed, je dost znepokojující.

Politický Berlín se nedokáže smířit s možností, že by příští návštěva Donalda Trumpa mohla proběhnout ve znamení jeho prezidentství, protože jde o scénář, který si německé vedení ani nechce představit.

Obětovat Turecko kvůli Sýrii by byla chyba

4. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Sebevražedné útoky. Smrtící nárůst etnicko-sektářského násilí šířícího se ze Sýrie. Země, jejíž přátelství s USA a EU je stále křehčí, a která je nyní na nože s historickým protivníkem, Ruskem, napsal Jean-Marie Guéhenno pro Guardian.

Britská poslankyně: Erdogan by měl přestat zpochybňovat ústavu

4. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Labouristická poslankyně britského parlamentu Joan Ryanová prohlásila, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se zpochybňováním nálezu ústavního soudu z 26. února dopouští zpochybňování ústavy, což je podle ní "extrémně znepokojující". Soud nařídil propustit dva uvězněné novináře. Podle Ryanové v demokracii všichni, včetně prezidenta, musejí respektovat vládu zákona.

Server IDnes: Manipulace a prohlubování strachu a nenávisti

3. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut

Server IDnes publikoval článek Andrey Angermannové, který je naprosto vzorově modelovou ukázkou toho, jakým způsobem média šíří zlovolné stereotypy a vyvolávají a prohlubují v české společnosti iracionální rasismus a strach.

Angermannová se vydala do Saska, regionu bývalé, silně autoritářské Německé demokratické republiky, kde funguje velmi zajímavý jev. Lidé jsou tam drtivou měrou postiženi xenofobií, sobectvím a nenávistí k jinakosti velmi podobně tomu, jako jsou těmito vlastnostmi postiženi obyvatelé postkomunistických zemí střední Evropy. Vědci budou ještě dlouhá léta zkoumat, jak je možné, že vlastnosti jako sobectví a nelidskost, které podporoval nejprve komunistický, a pak ještě silněji postkomunistický režim, vykvetly v těchto oblastech jako jedovatý květ, který, ač si to tamější obyvatelé neuvědomují, vážně škodí především jim, protože vnější svět nebude ochoten takto vzdorně nenávistné země považovat za své partnery. Zajímavý, i když plný určitých levicových stereotypů, je v tomto smyslu článek sociologa Stanislava Billera. Jeho (sebe)bičování české společnosti se ovšem netýká jenom Čechů, tytéž postoje, které Biller popisuje zaujímá dnes celá střední Evropa.

V ostatních částech Německa neexistuje takto ostře nenávistný postoj vůči uprchlíkům jako v Sasku, a došlo dokonce k tomu, že německý tisk vyzýval Sasko, aby z Německa odešlo a připojilo se k nenávistným zemím dále na východ. Podívejte se na článek "Tak už padejte!":

"Nenávist, extremismus a stavění zábran proti uprchlíkům - je načase, aby Sasko odešlo z Německé spolkové republiky?"

Postkomunistické Sasko (část bývalé NDR) se nyní chová tak fašisticky, že list Die Zeit doporučuje, aby vystoupilo z NSR.

Už dlouhé měsíce je Sasko nejnesympatičtější německou spolkovou zemí: Vznikají o něm palcové titulky ohledně Pegidy, pravicového extremismu a útoků na uprchlíky. Není načase, aby Sasko vystoupilo ze Spolkové republiky Německo? ptá se v deníku Die Zeit Stefan Schirmer. ZDE

No a zde vstupuje na scénu Andrea Angermannová v IDnes. V jejím článku se zhmotňují všechny ty hrůzy porušování základních novinářských principů. ma něž poukazujeme v Britských listech po celých dvacet let jejich existence: manipulace, propaganda, absence kritického odstupu, ideologická zaujatost na základě nesmyslných předsudků, neposkytování prostoru druhé straně.

Když jsme v minulosti poukazovali na manipulativnost a neprofesionalitu českých médií, mnozí s námi souhlasili. Situace se teď změnila, a drtivá většina české veřejnosti hltá ty nesmysly, na něž se zadělávalo celé čtvrt století,   nadšeně.

Němečtí právníci připravují trestní žalobu proti Zuckerbergovi za hate speech na Facebooku

3. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Němečtí právníci připravují žalobu na Marka Zuckerberga, zakladatele a generálního ředitele firmy Facebook, za to, že umožňuje zveřejňování antisemitského a dalšího nenávistného materiálu na internetu.

V Německu je trestným činem rozšiřovat či vystavovat na veřejnosti nacistické symboly, avšak na Facebooku je možno je nalézt. Právníci tedy připravují trestní žalobu proti Zuckerbergovi a chtějí, aby ho stát pokutoval částkou 150 milionů euro.

"Myslím, že Facebook změnil německou společnost, a to ne v dobrém smyslu," uvedl Chan-jo Jun, právník v Bavorsku, který zahájil práci na žalobě minulý týden spolu s kolínským právníkem Christianem Solmeckem. "Chci se přesvědčit, zda dokáže německý právní systém zvítězit nad americkou firmou."

Po konzumní společnosti se nám ještě bude stýskat

Starý dobrý časy, když jsme neděle trávili v nákupním centru...

3. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Nový den začnete sexem a Angelinou Jolie. Nato se v mžiku přemístíte na pláž nějakého polozapomenutého tichomořského ostrova a budete pozorovat ojedinělou místní faunu. Za nějakým pět minut vás to přestane bavit, takže navštívíte Jurský park, případně si dáte přestřelku s militanty Daeš. To už ale bude čas dobře se usadit a sledovat velký třesk a celý vývoj vesmíru směstnaný do půl hodiny. Večer si zajdete převzít Oskara, kde se do vás bláznivě zamiluje Scarlett Johanssonová. Párty vás přestane bavit asi po deseti minutách, tak se raději přemístíte na daleký sever za polární září. Vítejte ve světě virtuální léčby společenské frustrace, podle něhož bude konzumní společnost obrazem ideálního stavu věcí.

Americké prezidentské volby aneb Sofiina volba?

3. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Prezidentské volby ve Spojených státech vstoupily do nové fáze po takzvaném superúterý, kdy v sedmi z jedenácti státech za republikány zvítězil magnát Donald Trump a s týmž úspěchem za demokraty bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Ačkoliv nelze předbíhat událostem, je nyní dost pravděpodobné, že se budoucím americkým prezidentem stane jeden z těchto politiků.

Vnitřní dialog generace Y

#Turistický průvodce

3. 3. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 8 minut

On: On: Pojedeme k moři, tak bych si měl zkontrolovat, zda je bezpečné se tam koupat. Na internetu minulý rok psali, že tam někdo utonul. Jistota je jistota. Tak, co si mám ještě zabalit. Repelent mám, dvakrát kopie dokladů, číslo a adresu místní policejní stanice a českého konzulátu, seznam nemocnic, se kterými má moje pojišťovna smlouvu… Tak snad mi už nic nechybí. Počkat, ještě bych si měl zjistit počasí!

Bývalý britský ministr obrany: Systém jaderných ponorek Trident je technologicky překonaný

3. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Moderáror, BBC The World this Weekend, 28. 2. 2016: Lord Brown byl labouristickým ministrem obrany v letech 2007-2008. Nyní je místopředsedou Iniciativy proti jaderné hrozbě. Cílem té iniciativy je omezit riziko takových zbraní.

Lord Brown: Jediným důvodem, proč vyrábět zbrojní systémy, je, zda zajistí naši bezpečnost. Pokud nějaký zbrojní systém posílí a prohloubí naši bezpečnost, i pro příští generace, je rozumné ho vyrobit. Pokud však vyvstávají otázky, které jen nutno zkoumat, zda zbrojní systém opravdu zajistí naši bezpečnost za deset patnáct dvacet let, až zmodernizované jaderné ponorky Trident konečně začnou být používány v mořích, pak máme povinnost vůči veřejnosti vzít v úvahu tyto otázky. Mým znepokojením je, že pokud to nyní neuděláme, sebeuspokojení nás může vést k tomu, že vyrobíme zbrojní systém, který v budoucnosti bude tolik zranitelný, že vyvolá nestabilitu.

Moderátor: Jaké máte pochybnosti ohledně jaderného systému Trident?

Lord Brown: Já bych je necharakterizoval jako pochybnosti. Jsou to technické problémy systému, do něhož se my v Británii nyní chystáme investovat podstatné množství peněz. Takže v podstatě říkáme, že přestože víme, že budoucnost toho systému je technicky nejistá, jistotou je, že zmodernizovaný systém Trident bude fungovat až do roku 2070 stejným způsobem, jak funguje dnes. To říkají lidé, kteří nechtějí tyto otázky zkoumat. Já říkám, že je zcela jisté, že technologie ten systém vyřadí z provozu. Problémem budou kybernetické hrozby velicímu systému. A zejména, systém jaderných ponorek Trident závisí na podmínce, že moře nesmí být průhledné. Ty ponorky tam nesmí být možné detekovat.

Pár poznámek ke corbynovské bezpečnostní politice:

Mimořádně rigidní vzývání změny

3. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut


22. února vystoupila stínová ministryně obrany britské Labour Party Emily Thornberryová v Royal United Services Institute (RUSI). Přednesla zde projev, který se měl týkat obrany v 21. století, a odprezentovala v něm upravenou verzi dobře známé corbynovské doktríny. Podle ní Británie potřebuje větší pozemní síly a strategický projekt Trident je příliš drahý.

Bodláky Václava Duška

Tango perverso

3. 3. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Máváme svobodou, demokracií, pravdou, láskou a ve skutečnosti sledujeme čachry s majetky i myšlenkami a divíme se, jak je možné, kam jsme to dopracovali. Začněme u sebe - proč jsme slepě věřili přátelům a později nepřátelům. Kam jsme dali oči?! Nejprve odpouštíme lotrům, co se poflakují za nakradené prostředky u teplých oceánů, vyhřívají vypracované cejchy, papají zdravě v naději, že budou zaclánět do stovky. Namyšlení mizerové. Smějeme se, jak vyběhli se státem - ovšem stát jsme my, koťouchové, okradli nás, mne i tebe.

PŘEČETLI JSME - DOPORUČUJEME

Kořeny české zloby

3. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

- Normalizační přístup k životu po sametové revoluci nezmizel, pouze se v určitých ohledech radikalizoval.

- Submisivní vztah veřejnosti vůči autoritám a nedůvěra k těm, kdo jsou vůči ní v opozici, je Česku stále vlastní.

- Nesebevědomá a do sebe zahleděná společnost pak ani nezvládne debatu o uprchlících.

Kde přesně leží kořeny české touhy uzavřít se do sebe a nestarat se o druhé? Zajímá vůbec někoho demokracie? Můžeme dopadnout jako Maďarsko? Český nezájem a absence hodnot se neprojevují jen naprostým odmítáním dnes už mýtických uprchlíků, ale nově také nevraživostí vůči školní integraci dětí, které neměly v životě zas takovou kliku.

Vynikající a zcela přesnou analýzu patologie, do níž se rychle propadá současná česká společnost, publikoval sociolog Stanislav Biler ZDE

Přibližně 80 % Skandinávců se dorozumí anglicky

Proč Češi neumějí cizí jazyky

3. 3. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Setkali jste se někdy s otázkou „Do You speak English?“ A odpověděli jste prozaické a české „Nou, aj spík onli pidžiningliš, bat is gut for mí. End gut for jů. End gut baj.“ Podle průzkumu, který se zaměřil na to, kolik lidí podle zemí v EU by se dorozumělo anglicky, jsme skončili zoufale, ale naprosto dokonale zoufale.Pouhých 27 % obyvatel České republiky by se anglicky dorozumělo. Jakožto obchodní kolonie Německa bychom tedy měli, když ne anglicky, umět alespoň německy. Jaké je u nás zastoupení německy hovořících? Ubohých 15 % se dorozumí německy. Nakonec přidáme i ruštinu, která by u nás měla mít kvůli čtyřiceti letům vlivu naprostý prim. Nemá. Rusky by se u nás domluvilo jen 13 % lidí. A co je horší, nejspíš lidé, kteří se domluví i jinými jazyky se domluví i anglicky, takže to není tak, že bychom sečetli jakými jazyky se domluvíme a považovali se za lidi, kteří se v zahraničí domluví, ale nejspíš maximálně 30 procent se jakž takž domluví a práci v zahraničí by zvládlo maximálně 15 procent lidí, tedy ti co již tam jsou.

Channel Four News: Dnes večer: 10 000 lidí na makedonské hranici

2. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Trvá dvě až tři hodiny vystát frontu na jídlo. Čekání je tak dlouhé, že lidé ve frontě omdlívají. A není tady dost záchodů. Ani stanů.

Ve středu svítilo slunce. Ale když prší, mají promočené šaty a v noci je zima. Je tu tvrdé odhodlání a laskavost neznámých lidí. A to je dnes večer daleko důležitější, než hašteření Evropy.

Reportér Channel Four: Ať jsou nám za poslední rok tyto záběry jakkoliv důvěrně známé, příběh, který vyprávějí, je stále neuvěřitelný. Nekonečný proud lidí, jdoucích ve středu dopoledne severním Řeckem směrem k makedonské hranici. Nezáleží na tom, že ta hranice je uzavřena.

Pokud jste přežili letecké údery, vraždění islamistických extremistů či čluny pašeráků lidí, pokud jste se dostali až sem, pokud jste tak plní rozhodnosti jako tato žena z Aleppa v Sýrii, anebo tato vyčerpaná rodina z Damašku, pak se v této chvíli už nezastavíte.

Evropa, kontinent strachu

2. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Evropa má historii svého strašného strachu před jinakostí, strachu před cizincem, před vnitřním i vnějším nepřítelem.

Ty železniční koleje na tomto obrázku vedou přímo do středověké minulosti, kdy se po celé Evropě vraždili lidé obvinění z toho, že jsou čarodějnice a heretikové a kdy začala krevní msta proti židům.

Ti muži, kteří strhávají bránu na řecko-makedonské hranici, chtějí vstoupit do evropského domu. Nemají tušení, co tam na ně číhá.



Teprve, když si všimnete na tom obrázku těch kolejí, spojí se všechny historické asociace. Na hranici mezi Makedonií a Řeckem se muži snaží rozbít plot. Fotografie je plná zuřivých lidí a hluboké záhady. Kdo jsou tito lidé a co chtějí? ptá se v deníku Guardian kunsthistorik Jonathan Jones..

Kdysi šli uprchlíci opačným směrem. Potřebovali se dostat pryč z kontinentální Evropy. Avšak největší migrace byla směrem na východ, byla násilná a vražedná, jak vlaky odvážely miliony lidí na východ, do nacistických táborů smrti. Nejvýmluvnějším dílem o té ďábelské historii je Stanice tramvaje (1976) od Josepha Beuyse. Položením jen pár zrezavělých kolejí Beuysovi stačí, aby dokázal vyvolat celé století duchů:



Nyní se tito muži snaží dostat se podél historických kolejí opačným směrem, do Evropy, která pro ně není prostorem duchů, ale zaslíbenou zemí. Tento obrázek je poctou Evropské unii za to, jak proměnila náš kontinent. Evropa roku 1945 byla prázdná, spálená, potřísněná krví, zoufalá. Dnes je mírová, bohatá a bezpečná, a tak láká migranty tak, jak to vždycky dělaly Spojené státy.

Čeští rasisti jásají nad nezdokladovanými tvrzeními amerického generála

2. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Americký velitel NATO v Evropě Breedlove varoval, že mezi uprchlíky, přicházejícími do Evropy, jsou údajně "teroristé, zločinci a žoldnéři". Odmítl však poskytnout jakékoliv důkazy či podrobnosti. Západní média v souvislosti s tímto sporným, protože nezdokladovaným, prohlášením poukazují na to, že odborníci na migraci a humanitární organizace protestují a poukazují na to, že  samozřejmě drtivá většina uprchlíků s tím nemá nic společného. Čeští rasisté, zvyklí na uplatňování kolektivní viny vůči Romům, ji dnes uplatňují i vůči uprchlíkům. Jenže snaha zabránit příchodu uprchlíků do Evropy je marná, zastavit se to nedá a snahy střední Evropu izolovat od světa drasticky poškodí bezpečnostně i ekonomicky jenom ji.

Něco jiného je publikovat informace o skutečně zatčených spikleneckých teroristech a zcela něco jiného je vyvolávat panikářské a rasistické nálady nezdokladovanými tvrzeními, puštěnými do větru.

Není překvapivé, že server Novinky, který nyní otevřeně a bezostyšně zneužívá vysoké míry rasismu, xenofobie a iracionálního strachu z jinakosti v české společnosti ke komerčnímu účelům, dal tomuto nezdokladovanému tvrzení čelný prostor.

Novinky už samozřejmě nepublikovaly, co k tomu vydal například Guardian: "Hovoříme o jehlách v kupkách sena," konstatoval k tomu Bill Frelick, ředitel programu pro práva uprchlíků v organizaci Human Rights Watch. "Neříkáme, že v těch kupkách sena nejsou nebezpečné jehly, avšak drtivou většinou hovoříme o lidech, kteří hledají ochranu a nemají v úmyslu nic zlého a jsou velmi vděčni za každou pomoc od kohokoliv, kdo je ochoten pomoci". ZDE

I kdyby bylo Breedlovovo tvrzení pravda, znamená to, že státy mají odepřít přístup uprchlíkům prchajícím před násilím a válkou? Mají nechat rodiny s dětmi zemřít zimou a hladem na polích před zadrátovanými hranicemi? To je řešení, které občanstvo v České republice považuje za proveditelné a realistické? Nemluvě o otázkách lidskosti, která však, jak se zdá, a to vyplývá to z přístupu mnoha Čechů nejen k uprchlíkům, ale i k zoufalým lidem české národnosti, lidi dnes v ČR prostě nezajímá. Vzhledem k tomu, že tolik z nich píše na Facebooku, ať ty uprchlické děti zhebnou.

Kdyby se středoevropské země nechovaly idiotsky a neblokovaly už rok jediné možné řešení, totiž vytvoření bezpečné cesty pro uprchlíky do Evropy, žadatelé o azyl by se prověřovali před příchodem do Evropy v recepčních střediscích přímo v Turecku a v Jordánsku a bezpečnostní problém by neexistoval.

Za případné ohrožení Evropy teroristy, o němž mluví generál Breedlove, jsou přímo odpovědni středoevropští politikové.

To, že to středoevropské země blokují, znamená že mají evropští politikové i občané krev na rukou - jsou přímo zodpovědni za tisíce lidí, kteří utonuli během nebezpečné přeplavby přes Středozemní moře, které by nebylo zapotřebí, kdyby existovala pro uprchliky bezpečná cesta do Evropy, na niž mají uprchlíci podle zákona právo.

Uprchlíci v Calais si zašili rty

2. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na protest proti zacházení s nimi si uprchlíci v Calais, kde francouzská policie zlikvidovala jejich tábor, zašili rty.

Protesting migrants sew up their lips

Throughout the refugee crisis migrants have sewn their mouths shut in a protest at their living conditions.The latest ones to do so were in the so-called Jungle camp in Calais.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, March 2, 2016

Evropská komise: Kolaps schengenského prostoru ohrozí byznys a odradí turisty od Evropy

2. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Evropská komise naléhá na členské země EU, aby do konce letošního roku zrušily interní pohraniční kontroly, jinak dojde k vážnému poškození podnikání i turistiky v Evropě.

Evropský komisař pro humanitární pomoc zároveň ve středu oznámí, že EU poskytne pro uprchlíky na západním Balkánu v nadcházejících třech letech částku 700 milionů euro. Většina této částky bude poskytnuta Řecku, které zápolí s přílivem uprchlíků. Prezident Rady Evropy Donald Tusk charakterizoval nutnost pomoci Řecku jako "zkoušku našeho evropanství".

Evropská komise však zároveň požaduje posílení ochrany externích hranic EU a znovu bude vyhrožovat Řecku, že ho vyloučí ze schengenské zóny, pokud do května nedokáže zvládnout ochranu svých hranic.

Americké prezidentské volby: Zvítězili Trump a Clintonová

2. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Vyhlídky na to, že o prezidentskou funkci budou v USA bojovat Clintonová a Trump, se po tzv. "superúterý", kdy se o kandidátech hlasovalo v 11 amerických státech, staly pravděpodobnější.

Clintonová zvítězila nad Bernie Sandersem v 7 z 11 států, Trump zvítězil také v 7 z 11 států.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Human Rights Watch: Blokování hranic ohrožuje lidská práva

2. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Diskriminační akce způsobují chaos a vyvolávají krizi

Mezi zraněnými bylo deset dětí, několik z nich mladších pěti let

"Vlády ignorují reálné riziko utrpení statisíců mužů, žen a dětí"

Chaos a násilí, k němuž došlo na řecko-makedonské hranici, jsou přímým důsledkem diskriminačního blokování hranic a jednostranného limitu Rakouska, uvaleného na žadatele o azyl. Tisíce žadatelů o azyl uvísly v důsledku uzavření hranic v Řecku a čelí nezadržitelně se prohlubující humanitární krizi.

"Nechávat žadatele o azyl uvíznout v Řecku je nespravedlivý a krátkozraký krok, který není žádným řešením a vyvolává to utrpení a násilí," varovala Eva Cossé, odbornice na Řecko v organizaci Human Rights Watch. "Znovu to dokazuje naprosté selhání Evropské unie, která není schopna reagovat kolektivně a soucitně na proudy uprchlíků."

USA jsou "znepokojeny" politikou kurdské YPG v severní Sýrii

2. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Představitel organizace Syrská kurdská národní rada (ENKS) prohlásil, že podle jeho informací jsou USA "hluboce znepokojeny" spojením mezi Stranou demokratické jednoty (PYD) a syrským režimem. Spojené státy mohou z tohoto důvodu ukončit svou podporu tomuto uskupení. (Na včerejším slyšení v Kongresu dostal velitel EUCOMu generál Breedlove mj. otázku: "Jak velkou část Asadových sil tvoří Kurdové?" - KD.)

Česká republika je ve válce - strkání hlavy do písku ničemu nepomůže

2. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


V rozhovoru pro Aktuálně.cz vysvětluje podplukovník Generálního štábu Armády České republiky Otakar Foltýn, že máme v našem kulturním okruhu zažité špatné chápání války ZDE. Válka nevzniká jakýmsi střihem teprve v okamžiku, kdy se začne střílet - je to postupně se rozvíjející proces. A Foltýn se odvolává na definici amerického sociologa Lewise Cosera, podle níž je válka "boj o hodnoty a nárok na vzácný, omezený status, moc a zdroje, ve kterém je cílem protivníků neutralizovat, poškodit či zničit své rivaly".

NATO varuje před zranitelností ve Východní Evropě

2. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Hlasy z celého NATO varují, že aliance nedokáže ubránit svou východní hranici před agresívním Ruskem. Zpráva, kterou v pátek zveřejní Atlantická rada, je vypracována šesti experty. Je mezi nimi například bývalý generální tajemník Jaap de Hoop Scheffer, zástupce nejvyššího velitele sir Richard Shirreff nebo předseda vojenského výboru Giampaolo di Paola.

Proč je Andrej Babiš vlastně v politice?

2. 3. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta


Je Andrej Babiš ve vládě na svůj osobní úkor, aby pomohl veřejnosti, jak tvrdí on, nebo je ve vládě proto, aby si ještě více nahrabal, jak tvrdí pravicová opozice? Odpověď na tuto otázku mohl jasně dát sám Andrej Babiš tím, kdyby se odešel – třeba jen dočasně – z Agrofertu a zejména kdyby se Agrofert během Babišova působení v politice vzdal všech soutěží o veřejné zakázky.

To se ovšem nestalo. Naopak, když TOP09 přichází s novelizací zákona o střetu zájmů, podle níž „ministři nesmějí být ovládacími vlastníky firem a do výběrových řízení státu a jeho organizací by nesměly firmy, které minimálně z deseti procent vlastní člen vlády“, je pro Babiše oheň na střeše a mluví o konci koalice . Těžko si lze představit silnější důkaz o tom, že Andrej Babiš je v politice zejména kvůli osobnímu prospěchu ze státních peněz.

Podrobnosti: ZDE

Proč Afghánce neodradí omezení na evropských hranicích

2. 3. 2016

čas čtení 3 minuty


Během minulého týdne Šajma a Muhammad Ahsadovi, oba učitelé z Afghánistánu, spali se čtyřmi dětmi na zemi na Viktoriině náměstí v Athénách. Během víkendu se malý park zaplnil více než pětistovkou imigrantů a uprchlíků, z nichž většinu tvoří Afghánci, kteří tak jako Ahsadovi nesmějí pokračovat v cestě.

Channel Four News: Vznikající tragédie na řecko-makedonské hranici

2. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Moderátor: Dnes večer tu máme příběhy dvou skupin uprchlíků a migrantů, obě se střetávají s rozhodným odporem sil státu. Později v tomto pořadu budeme informovat z Calais, kde policie dál likviduje uprchlický tábor Džungle. Avšak nejprve více než 1500 km směrem na jich vzniká nová tragédie. Tisíce uprchlíků přichází denně do Řecka přes Středozemní moře. Ale jak se snaží přesunout se dál do Evropské unie, na severu přicházejí na hranici s Makedonií, kde čelí zamčeným vratům a pořádkové policii. Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky, UNHCR, varovalo, že Evropa čelí humanitární krizi, kterou sama vytvořila. Náš zahraničněpolitický korespondent Jonathan Rugman připravil tuto reportáž.

Mluvčí organizace Lékaři bez hranic z řecko-makedonské hranice

2. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Moderátor: Vracíme se k uprchlické krizi na řecko-makedonské hranici a máme tam Vicky Markolefu, mluvčí humanitární organizace Lékaři bez hranic. Vicki, jak vypadá situace v Idomeni?

Vicky Markolefa, Lékaři bez hranic: Situace je tu chaotická. Máme tu více než 10 000 lidí tady v táboře v Idomeni. Je to tábor pro 2500 lidí. Jsme naprosto zahlceni a jsme na pokraji humanitární krize. Dnes v noci tu bude spát více než 1000 lidí pod širým nebem, v zimě, i bez provizorního stanu. Bez přístřeší. Většinou jsou to ženy a děti. Více než 50 procent uprchlíků tady v Idomeni jsou ženy a děti.

Moderátor: A stále přicházejí další lidi?

Vicky Markolefa: Ano, každý den přicházejí další lidi. Každý den vidíte přicházející lidi, jdou pěšky, jedou taxíky, autobusy, všemi možnými způsoby. Protože tohle je ta krásná brána, jak oni tomu říkají, brána do Evropy a do bezpečí. Proto sem lidi budou dál přicházet. Je to jejich jediná naděje.

Moderátor: Avšak makedonské úřady hranici asi jen tak neotevřou? Jestliže hranici neotevřou, co se stane pak?

Vicky Markolefa: Nemáme žádné informace. Hranice je už dva dny uzavřena. Jsou tady zoufalí lidé, ptají se, co se bude dít. Nevědí. Tak ztrácejí naději, ztrácejí odvahu. Jedna žena se tu dnes pokusila se podpálit, protože byla tak zoufalá. Ztratila naději, že se hranice otevře. Tohle není humánní situace. To musí okamžitě skončit. Musí existovat jiný způsob. Apelujeme na evropské vlády, aby uprchlíkům umožnily bezpečnou cestu do Evropy.

Moderátor: Ale Vicki, z vašeho místa a vašeho hlediska, co může být řešením tohoto problému?

Vicky Markolefa: Samozřejmě jedině celoevropské řešení. Řecko to nemůže celé zvládnout samo. Musí dojít k dohodě mezi evropskými vládami o rozdělení těchto lidí. Musejí jim poskytnout bezpečí. To je všechno, co žádají. Říkají: Nechceme jídlo, nechceme vodu. Uprchli jsme před válkou. Chceme bezpečí, pro sebe a pro naše děti. Evropské vládu dokáží spolupracovat a společně najít pro tento problém řešení pro tyto lidi, kteří jsou tady teď venku v zimě.

Povědomí o domácím násilí roste díky osvětě

2. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Tisková zpráva APIC

Asociace pracovníků intervenčních center ČR (APIC) prostřednictvím kampaně MLČENÍ BOLÍ usiluje o zlepšení praxe při prevenci, identifikaci a potírání domácího násilí. Tato snaha se v současné době již projevila zavedením profesní specializace, která pomáhá zkvalitnit řešení případů domácího násilí. Na výzvu APIC odpověděl Nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman rozšířením seznamu povinných specializací na všech úrovních státního zastupitelství na domácí násilí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2016

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V lednu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 39 360  Kč. Příjem z reklamy byl 14 098,00 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2016 140 571,24 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
51815