Žádnými referendy se z Česka Švýcarsko nestane

20. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Včera Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, v Otázkách V. Moravce, perfektně popsal, čeho by se tak mohl týkat institut referenda: soudní moci v žádném v případě, jinak tu máme místo práva lynč, zákonodárné moci jen částečně (ano/ne zákonům nebo návrhům zákonů) a výkonné moci snad nejvíce. Těžko by však mohlo jít o nějakou účinnou „vzpouru proti elitám“ nebo „nahrazení establishmentu“.

Typickým příkladem, vhodným pro referendum, by podle diskutujících ve zmíněném pořadu byla otázka zákazu kouření v restauracích. Takové referendum, pokud by bylo platné, by asi vedlo k tomu, že by mnozí zastánci „vůle lidu“ zjistili, že lid má vůli jim opačnou – tedy že je pro zákaz.

Rozhovor Britských listů 137.

Měla jsem jako mentálně retardovaná navštěvovat zvláštní školu

16. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



"Skutečný problém je v tom, že český rodič nechce, aby vedle něho ve škole sedělo romské dítě. Politikové a elity jenom přemýšlejí o tom, jak to udělat a zlegalizovat. Tento systém stále vytváří a reprodukuje segregaci osob, která je nebezpečná. Mění to mentalitu osob, které v segregaci žijí."


S romskou aktivistkou a sociální pracovnicí Editou Stejskalovou hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. listopadu 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Desetitisíce korun během několika hodin na podporu dětí ohrožovaných digitálními zbabělci

Vypadá to, že v české společnosti je stále dost lidí odhodlaných bojovat s tupým rasismem

20. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Děkuju. Jste dojemní. A báječní, píše na Facebooku Patrick Zandl, který vyhlásil sbírku pro děti z prosetické základní školy, jimž digitální zbabělci vyhrožovali smrtí. Původně jsem myslel, že vyberu pár kaček mezi kamarádama a když dáme dohromady deset litrů, budu rád. Říkal jsem si, že jde o symbolický příspěvek. Však také po vás chci, abyste posílali spíš drobnější dary. Desetikorunu, stovku. Nejde o velké peníze. Budu radši za velké množství příspěvků a menší částku, než opačně. Jde o to, říct nahlas, že vyhrožování dětem nepovažujeme za normu. Navíc jsem si vybral den před svátkem, čtyři hodiny před uzavřením clearingu, takže od čtvrtečního odpoledne chodí jen vnitrobankovní převody a samozřejmě kryptoměny. Nic moc na sledování průběhu sbírky. Takže nějaký mezivýsledek: Do pátečního svátečního rána dorazilo přes 66 666 Kč na bankovní účet a kolem třicet tisíc na účet kryptoměn (ty běží bez bankovní pauzy, jak jinak).

Kácení model, díl I.:

Totem samosprávy a bůžek přímé demokracie

20. 11. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

V roce 2013 mnohé šokovala samozřejmost, s jakou bývalí příznivci do té doby silně menšinových subjektů prosazujících přímou demokracii začali hromadně přecházet k prvnímu politickému projektu Tomia Okamury. Okamura se sice propagandisticky ohání referendy, sám však řídil a řídí podle nejtvrdšího vůdcovského principu.

Další varování pro stoupence Czexitu

20. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta




Michel Barnier, vyjednavač Evropské unie pro brexit, varoval v pondělí Británii, že pokud tato země nebude i nadále dodržovat normy a předpisy Evropské unie a bude se od nich chtít vzdálit, nebude mít přístup na jednotný evropský trh.

Upozornil, že Británie musí vyřešit problém hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. "Ti, kdo požadují brexit, musejí navrhnout řešení tohoto problému."


Zdůraznil, že britské banky přijdou o svá "pasová" práva, která jim umožňují poskytovat služby v rámci Evropské unie. To povede ke krizi britského finančního průmyslu.

Dodal, že Británie si nebude moci po brexitu vybírat pro sebe evropské výhody. "Jestliže Británie z EU odejde a nebude dodržovat čtyři svobody EU, není možné, aby dál měla výhody členství Evropské unie". 

Podrobnosti v angličtině ZDE


V Německu se v neděli před půlnocí rozložily rozhovory o utvoření nové vlády

20. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Propodnikatelská strana FDP se odmítla nadále rozhovorů o utvoření nové německé vlády účastnit. "Čtyři diskutující partneři nemají společnou vizi pro modernizaci země ani společnou základnu pro důvěru," oznámil šéf FDP Christian Lindner. Čtyři vyjednávací strany  se nedokázaly několikrát dohodnout do společně určené doby na ohledně svých neshod ohledně migrace a energetické politiky. "Je lépe nevládnout než vládnout špatně."

Euro přes noc pokleslo na asijských trzích. Proti yenu o 0,6 procent, proti dolaru p 0,5 procent a proti libře o 0,43 procenta.

Istanbulská úmluva: Obchází Evropou přízrak genderismu?

20. 11. 2017 / Jaroslav Bílek, Iva Sojková

čas čtení 8 minut

 


V květnu 2016 Česká republika jako poslední ze zemí V4 podepsala Istanbulskou úmluvu. Jedná se o Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, jejímž cílem je chránit ženy před veškerými formami násilí a dosáhnout prevence, stíhání a potlačení násilí vůči ženám a domácího násilí. Úmluva dále usiluje o zrovnoprávnění žen posílením jejich pravomocí, navržením rámce a strategie pro ochranu a pomoc obětem násilí vůči ženám a domácího násilí. Istanbulská úmluva rovněž podporuje mezinárodní spolupráci v potírání násilí a organizace, které se problematice věnují.

Bylo rozšíření Evropské unie do postkomunistických zemí historickou chybou?

20. 11. 2017

čas čtení 4 minuty




Současná polská vláda najednou požaduje od Německa reparace za druhou světovou válku.Tento požadavek zviditelňuje dva zásadní problémy Evropské unie: jak reagovat, když se bývalé komunistické členské země EU odvrátí od liberální demokracie směrem k autoritářskému nacionalismu, který měla evropská integrace rozpustit, a jak nalézt politickou dynamiku, v jejímž rámci by nevyhnutelná dominance Německa se neproměnila v nepřijatelnou hegemonii.

Podívejme se na to, co se děje ve středovýchodní Evropě - ruský revanšismus a sílící nacionalismus v Maďarsku, v Polsku i jinde - a jste svědky drastického návratu historie. S tím se znovu objevuje stará otázka: Budeme mít evropské Německo, nebo německou Evropu? ptá se  v deníku Financial Times Philip Stevens.

O nutnosti jednoty elit

Jsme odsouzeni ke spolupráci

20. 11. 2017 / Bohumil Kartous, Marek Beneš

čas čtení 4 minuty

John Naughton poukázal ve svém ostře kritickém textu v Guardianu na to, že svět ovládají technologové, kterým chybí společenskovědní poznání, často i základní gramotnost, která by jim umožňovala chápat společenské principy. Kontroverzní téma vyvolalo diskusi dvou přátel, z nichž jeden je technicky a druhý společenskovědně vzdělán...

Jak pologramotná technická elita vyvolala v našich společnostech chaos

19. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Kdyby šéfové technologických firem věděli trochu víc o historii nebo o filozofii, nebyli bychom v takovém průšvihu, do jakého jsme se dnes dostali

Jednou z největších hádanek ohledně naší současné situace s fake news a s proměnou sociálních sítí ve zbraně je otázka, proč jsou lidé, kteří tuto technologii vytvořili, tak ohromeni tím, co se stalo. "Panebože, co jsme to udělali?" je zděšení, které se nyní stále častěji šíří od bývalých zaměstnanců firem Facebook a Google, kteří si začali uvědomovat, že ty "chytré" věci, které vytvořili, mají antisociální důsledky, píše John Naughton.

Výzvu „Chvilka pro Andreje“ podepsalo za dva dny již 1500 lidí.

20. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Rádi bychom Vás informovali o tom, že Výzvu „Chvilka pro Andreje“ podepsalo za dva dny již 1500 lidí. Mezi signatáři jsou i známé osobnosti: filosof Ladislav Dr. Hejdánek, písničkář Jaroslav Hutka, kněz Ladislav Heryán, rektor JU Tomáš Machula či poslankyně Miroslava Němcová. Mezi signatáři jsou i další dva chartisté Tomáš a Daniela Bískovi, desítky vysokoškolských učitelů, ale také mnoho dělníků, studentů a důchodců.

Výzvu jsme 17. 11. ráno osobně předali Andreji Babišovi na Národní třídě poté, co položil věnce u Pamětní desky a dal rozhovory novinářům. K předání výzvy jsme využili Babišovy záliby ve focení se s příznivci – požádali jsme jej o fotografii a pak mu představili naši Výzvu. Řekl nám, že nám na ni odpoví, což dosud ještě neučinil.

Výzvu jsme téhož dne také pronesli veřejně na závěr demonstrace „Pravda nemá alternativu“ na pražském Újezdě, jak o tom již informovala také ČTK. Projev natáčela také Česká televize, o zveřejnění záznamu budeme vyjednávat. Budete-li mít zájem o více informací či o rozhovor, neváhejte se na nás obrátit na Chvilkaproandreje@seznam.cz.


Děkujeme za Vaši podporu!


S pozdravem a přáním mnoha svobodných dnů


Mikuláš Minář,

Chvilkový mluvčí č. 1



Zpráva ČTK

Z předání Výzvy AB: (výzva srolovaná v náprsní kapse) https://www.facebook.com/chvilkaproandreje/photos/a.731827440358070.1073741829.728495140691300/731827427024738/?type=3&theater

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Mugabe si vyměnil projevy

20. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Zimbabweský diktátor Robert Mugabe měl po dohodě s armádou ohlásit v neděli večer v televizi svou rezignaci. Namísto toho, konstatuje organizace tamějších válečných veteránů, si vyměnil projevy a místo dohodnutého rezignačního projevu přednesl ke konsternaci celé země dlouhý nesouvislý projev, že zústane u moci.

V sobotu se v Zimbabwe konala obrovská demonstrace požadující Mugabeho odchod.

Třiadevadesátiletého Mugabeho odstranila vládnoucí strana Zanu PG z vedení strany a dala mu ultimátum, že do poledne v pondělí (10 hodin světového času) musí odstoupit. Nepřišly žádné informace o tom, co se stane poté, co tato lhůta uplynula.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29766

Bodláky Václava Duška

Dejžto ti nakouří prezident gula. Nula krát cokoliv bude vždy nula...

20. 11. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Vítejte v Hlubokocitech, kde demokracii vyučují obyčejný lid synci a dcerky z velmi důkladně prověřených famílií. Horoucí srdce, umyté ruce. Kolotoč moci vyžaduje silný žaludek, pevné myšlenky, zaseté domněnky i vyšlapané cestičky; hlídači si poradí se všemi, co nemají kaňku v kádrových materiálech. S čistými nelze pracovat! Nezlomné povahy jsou imunní k hnětení a vedení do správných kolejí – nastoupíš, vystoupíš až my rozhodneme. My, kdo je to my?! Nemudruj, přece my!

Za nezájmu světové veřejnosti zemře v Jemenu do konce roku 50 000 dětí. To je 130 dětí denně

19. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

V důsledku blokády Jemenu, kterou vytvořila Saúdská Arábie, vzniká v té zemi hladomor, který postihuje miliony lidí. Saúdská Arábie bombarduje a blokuje Jemen už od roku 2015. Bojuje proti vzbouření kmene Houthi, avšak vražděni a mučeni hladem jsou civilisté a děti.


Už zastrašují: Jiřímu Pehemu vyhrožují za politický komentář

19. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

V ČR, zdá se, rychle dochází k erozi demokratických svobod. Investigativního reportéra skandalizují Babišovy Lidové noviny, renomovanému komentátoru se posílají výhrůžky ve snaze ho umlčet:


K tomu píše Josef Šlerka z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky:

Der Spiegel: Pražská zima. Problém Česka s extremismem

18. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Ještě v devadesátých letech reagovala Česká republika na rasismus a na vyvolávání nenávisti "vzbouřením slušných lidí". Země se změnila. Dnešní politikové se ucházejí o extremně pravicové strany jako o tvůrce vládní většiny, píše na serveru Spiegel Online Keno Verseck.

Článek se zabývá vlnou nenávisti vzniklou na sociálních sítích vůči fotografii prvňáčků z Teplic a útokem na černošského programátora v pražské tramvaji. V devadesátých letech a po roce 2000, připomíná list, zavraždili pravicoví extremisté několik Romů a Afričanů. Ale tehdy existoval v politice a  ve veřejné sféře široký protirasistický a protiextremistický konsensus a například skinheadská vražda súdánského studenta r. 1997 vyvolala vzbouření slušných lidí.

Okamurově straně s těmito názory bylo přislíbeno předsednictví parlamentního výboru pro bezpečnost

18. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Tomio Okamura, který se narodil v Tokiu, je šéfem zuřivě protiimigrantské strany SPD v České republice. Tajemník jejího poslaneckého klubu v parlamentě požadoval zplynování židů, homosexuálů a Romů. Straně SPD bylo právě přislíbeno, že bude mít dohled nad bezpečnostními službami v České republice: 


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Staníkovy výroky o zplynování židů, Romů a homosexuálů se zařadily ke globálně nejsledovanějším tématům týdne

18. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ke globálně nejsledovanějším informacím, zveřejněným na Twitteru mezinárodní organizace Human Rights Watch, patří za posledních sedm dní tato témata:

- Sečítání počtů obětí terorismu
- Zimbabwe
- neonacistická demonstrace v Polsku
- český politik požadující usmrcení židů, homosexuálů, Romů plynem
- hromadné znásilňování žen myanmarskou armádou při etnickém očišťování

Zde jsou všecha ta témata: https://t.co/mEwhAHvCwQ


CNN: Evropo, styď se! Pašeráci v Libyi prodávají na aukcích uprchlíky do otroctví

17. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

 







Africká unie vyjádřila zuřivost, poté, co vyplynulo z reportáže televize CNN, že subsaharští migranti jsou prodávání v Libyi na aukcích jako otroci.

Předseda Africké unie, prezident Alpha Conde z Guineje požaduje trestní stíhání za "odpornou" praxi "z úplně jiné éry".

Migranti, kteří se snaží dostat se do Evropy, jsou zadržováni v Libyi a prodáváni na trzích za přibližně 400 dolarů za osobu.

Když létají břevna do oka, les jde zugrunde. Jak nehájit svobodu médií v České republice

17. 11. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Den před nejrozpačitějším státním svátkem opustil posluchače písničkář Stanislav Daněk, přezdívaný Wabi. Poté co za minulého režimu několik let zvažoval, že úplně přestane hrát, v polovině 80. let podstoupil martýrium před "kulturními" komisemi a profesionalizoval se. Zatímco cenzoři mu sdělili, že nemůže překládat Krise Kristoffersona, jak by si byl představoval, protože coby původní profesí řidič sanitky postrádá státní zkoušku z angličtiny, trampským fašistům se nepozdávala "ojazzovaná" deska - a ti, kdo chtěli v Daňkovi vidět folkaře a ve folku opět kulturního mluvčího disentu, zase pod mikroskopem pitvali texty, jež prý shledali nedostatečně rebelskými. Jenže ať už si o Stanislavu Daňkovi myslíte cokoliv, jednoduše nebyl součástí takového projektu. Jeho tvorbu a "folk jako mluvčího disentu" nebylo možno hájit jedním dechem. Šlo o dvě rozdílné věci.

Polská státní televize nenávistně útočí na činitele EU za to, že kritizoval fašisty na varšavské demonstraci

17. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Polští národovečtí konzervativci si to chtějí vyřídit s Guyem Verhofstadtem, který použil slov "fašisté" a "neonacisté", když hovořil o účastnících varšavské vlastenecké demonstrace, během níž tam účastníci nesli rasistické symboly a hesla, která také skandovali.

Viz pozoruhodný útok na Verhofstadta ve státní polské televizi TVP:


"Verhofstadt bude za urážení Poláků platit. Za své výroky o Pochodu nezávislosti, jimiž Guy Verhofstad zostudil Poláky, může být tento šéf politického seskupeni ALDE v Bruselu pohnán k soudu. Polská protidefamační liga ho už žaluje. Mnoho Poláků také uvažuje o tom, že ho budou žalovat. Během druhé světové války spolupracovali  Verhofstadtůvi belgičtí spoluobčané s nacisty a vstupovali do SS. Tyto jednotky byly elitou německých ozbrojených sil, Waffen SS. Belgičané do nich vstupovali v důsledku svého ideologického přesvědčení. Pořadatelé Pochodu nezávislosti chtějí Verhofstadta také žalovat. Ten Belgičan nám nebude plivat do tváře!! Nedovolíme nikomu, aby s námi takto zacházel. Ústav Ordo Iuris také povstal na obranu tisíců Poláků, kteří pochodovali během Dne nezávislosti s rudobílými vlajkami ve svých rukou. Oficiálně existuje možnost pohnat ho k spravedlnosti."


Svoboda a demokracie nemohou být ideologická povinnost

17. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dnes je den boje za svobodu a demokracii, výročí Sametové revoluce, 28 let od postupného zhroucení režimu, v němž jedna strana ovládala veškerý státní aparát, k čemuž jí dopomáhala okupační sovětská vojska. Uskutečnil se sen o svobodných volbách, svobodném podnikání a cestování na Západ, o svobodě slova, shromažďování, vyznání atd. Podle mne nemůže být nejmenších pochyb o tom, že žijeme v mnohem lepším státě, než jsme žili před rokem 1989. Nesrovnatelně lepším.

Pan Kocáb se opatrně vyhnul slovu morálka

17. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Včera jsem potkal naší uklízečku a blahopřál ji k 65. narozeninám. Ptal jsem se ji, zda-li bude chtít prodloužit smlouvu na další rok, zda-li by si nechtěla už užívat důchodu, na který celý život poctivě manuálně pracovala? píše Jiří Tondl. 


Řekla mi, že její důchod je 10 800,- Kč, bydlí v býv. sídlišti ČEZu v bytě 1+1, který si za své hezky zrekonstruovala a kde se řadu let snažili o standardní privatizaci. ČEZ ovšem sídliště, raději než lidem co zde žijí více než 40 let, prodal soukromé firmě, která jim nyní rozdala nové nájemní smlouvy. 

V bytě kde bydlí, bude nově platit nájem a služby bez vlastní elektřiny, TV, plynu apod.ve výši 11.000,- Kč. 

Pan Kocáb, který těsně po revoluci přišel k řadě lukrativních nemovitostí, nadšeně bilancuje i kritizuje a hovoří o potřebě rozptýlit deziluze lidí. Pochvaluje si mj., jak jsme bez násilí obnovili důraz na dodržování lidských práv. Opatrně se vyhnul slovu morálka a přeje i naší uklízečce krásné vzpomínky na nejdůležitější rok "jejího" občanského života.

17. 11. 2017 na rozcestí

17. 11. 2017 / Michael Kocáb

čas čtení 2 minuty

Přátelé,

krátce jsem se zamyslel nad odkazem 17. listopadu 1989. O co tehdy Čechům a Slovákům šlo? Čeho jsme chtěli docílit? Konkrétní představy jednotlivých účastníků se určitě liší, ale na základních prioritách bychom se asi dohodli všichni:


   - vysmeknout se ze čtyřicetiletého sovětského obojku

   -  zrušit komunistickou diktaturu a obnovit demokratické zřízení

   -  obnovit i důraz na dodržování lidských práv a svobod

    - zařadit se do politických, ekonomických a bezpečnostních struktur západní Evropy

    Toho všeho jsme společně docílili bez jakéhokoli násilí. V několika následujících letech jsme si vydobyli obdiv a úctu velké části světa. Velkou zásluhu na tom měl Václav Havel, který se stal symbolem Sametové revoluce. Žijeme v míru, svobodě, bezpečí a postupně budujeme prosperitu. Dokážeme však tento stav udržet? Nejsem si jist.

    Válečné letadlo amerického námořnictva nakreslilo na obloze penis

    18. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta




    Činitel z letecké základny amerického námořnictva na Whidbey Island přiznal, že letadlo amerického námořnictva E/A-18 Growler bylo v pátek odpovědné za "nezralý čin". Letadlo totiž na obloze nad americkým státem Washington nakreslilo penis.

    Posádka letadla je nyní vyšetřována.


    Podrobnosti v angličtině ZDE


    K 17. LISTOPADU:

    Jednou z příčin frustrace je chudoba a nerovnost. Ale proč ta nenávist vůči druhým?

    17. 11. 2017

    čas čtení 3 minuty

    Níže uvedený příspěvek zveřejnil jeden čtenář na Facebooku, pak ho zase vymazal. Myslím, že to ve zkratce vypovídá všechno o tom, proč lidé dnes v ČR volí populistické strany. Informace o tom, kolik si údajně vydělávají pracovníci firmy Amazon v Německu, je nepodložená. Nebere se také v úvahu, že v Německu jsou o hodně jiné ceny. Proč se však voliči nikdy nezasazovali o to, aby v ČR nebyly nízké platy? Proč byla jen jediná odborová demonstrace?

    A hlavně: Proč zmíněný čtenář ve své chudobě nenávidí "barevné, přistěhovalce...", kteří jsou na tom ještě daleko hůř než on? Co je racionálním původem této nenávisti vůči jinakosti? Namísto toho, aby se zaměstnanci začali zasazovat o svá práva, i demonstracemi a stávkami, soustředí svou nenávist na nejslabší členy společnosti? ptá se Jan Čulík.

    Něco málo k 17.11. Neměl jsem rád totalitní režim a již 21.8.1988 jsem byl na první větší demonstraci a v listopadu 1989 jsem cinkali klíči. To jsem si naivně myslel, že zbouráním železné opony se tady vše zlepší.

    Netušil jsem tehdy, že tolik proklamovaná demokracie, o níž mluvili všichni tehdejší řečníci na náměstích, je vlastně kapitalismus, ve kterém silnější nemilosrdně požírá slabšího.

    Václav Klaus tehdy řekl, že se musí narovnat deformované ceny, to se během pár let stalo, ceny máme stejné jako v Německu, ale nějak se "zapomnělo" narovnat ty deformované platy.

    Amerika 2017: Ve vlaku v severní Kalifornii začal muž bezdůvodně z rasových důvodů napadat cestujícího

    16. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta

    Nadával mu do "čínských negrů" a fackoval ho. Ostatní cestující kontaktovali policii, ta konstatovala, že se lidé i oběť chovali rozumně. Jeden cestující scénu nafilmoval. Policie případ vyšetřuje.

    Toto se děje, když prezident nabádá lidi k rasismu a šíří nenávist a xenofobii. Naštěstí v České republice takového prezidenta nemáme a ani nemáme takové rasistické incidenty...  :)


    K 17. LISTOPADU:

    Historie: Co vedlo k pádu komunismu: 1988 - Československo na rozcestí?

    16. 11. 2017 / Jan Čulík

    čas čtení 44 minut

    Článek vyšel v časopise Západ, který redigovali v Kanadě Zdena a Josef Škvoreckých. Autorem byl Jan Čulík

    Přátelé z Prahy zklamaně píší, že v Československu i za Gorbačovovy éry zůstává všechno při starém. Listujeme-li však československými oficiálními novinami a časopisy z poslední doby, zjišťujeme, že to není tak docela pravda. V porovnání se sedmdesátými lety a první polovinou osmdesátých let, kdy československý tisk zněl neúprosně ideologickou řečí, dochází přece jen k jistému pohybu.

    V BL článek poprvé vyšel 13. 11. 2003 ZDE

    Přispějte na prvňáčky, které chtějí slušní Češi poslat do plynu

    16. 11. 2017

    čas čtení 3 minuty

    Dneska vás potřebuju, píše Patrick Zandl.


    Někdy je mi ze situace v Česku opravdu těžko. Ne kvůli volbám. Ne kvůli prezidentovi. Kvůli nám. Škola u Teplic. Nadávky, výhrůžky na adresu dětí. Granáty a plyn. Když už si vysvětlím, že je to lokální výron frustrace a čekám její hromadné odsouzení, slyším jen ohlušující ticho. Je mi zle z takového ticha.

    Je čas si to říct na rovinu. Když vidíme zlo a mlčíme, jsme sami součást zla. Udělat jen to málo jako říct "je hnus navážet se do dětí, natož jim přát plyn" snad nevyžaduje velkou osobní oběť. Stále snad jsme země, kde se smí ohrožování dětí odsoudit. Proč jsme to teda neudělali?

    Já původně pod dojmem své nevýznamnosti. Co koho zajímá můj pohled. Ale včera mi došlo, že čekám marně na to, až se dětí zastane někdo významnější. A tak jsem do té školy napsal s pár slovy podpory a otázkou, zda pro ně mohu něco udělat. Na něčem jsme se dohodli nebo dohodneme, to zařídím. Vás potřebuju na to, abych věděl, že nejsem sám. A ty děti a učitelé vás potřebují.

    50 000 dětí umře do konce letošního roku hladem a na nemoce

    16. 11. 2017

    čas čtení 2 minuty



    7 milionů lidí je na hranici hladomoru. Zuří nejhorší epidemie cholery v historii. Jemen:
     



    Děti ve Jemenu hladovějí. Nadhiře je teprve 18 měsíců. Trpí vážnou akutní podvýživou. Její rodina si nemůže dovolit koupit léky pro její léčbu. Našetřili si příjem za tři dny, aby ji mohli přivézt do této nemocnice v Hajja.

    Každý den umírá 130 dětí na nemoci a podvýživu. Blokáda Jemenu, kterou provádí Saúdská Arábie, brání dodávkám humanitární pomoci. OSN varuje, že další děti budou umírat.

    Geert Cappelaere, regionální ředitel UNICEF: "Za poslední tři dny neměla možnost organizace UNICEF vyslat jedinou dodávku životy zachraňujících dodávek. Za poslední tři dny nemáme možnost poslat jediného zaměstnance, který by poskytoval pomoc a podporu, jíž je tolik zapotřebí. Dnes potřebujeme říci světu, že Jemen má očkovací látky už jen na tři týdny. Je nutno blokádu zrušit. V zájmu životů chlapců a holčiček v Jemenu.
     
    Vzbouřenečtí bojovníci z kmene Houthi jsou také obviňováni, že blokují humanitární pomoc a přístup do oblastí, o něž se bojuje. Blokáda vedla k astronomickým cenám potravin a pohonných hmot.

    Ismail Ali: "Šel jsem na trh koupit pro rodinu nezbytné potraviny a ceny byly vysoké. Šel jsem do jiného obchodu a tam mi řekli, že nemají nic. V třetím obchodě jsem zjistil, že ceny jsou vysoké, ale s penězi, které jsem měl, jsem koupil jídlo pro dům a vrátil se domů.

    Ghaleb Al Barty: Čekám dva dny na naplnění plynové bomby. Není nafta, není plyn a všechno je drahé. Nakonec budeme muset doma spáchat sebevraždu.


    16337

    Aby byli čeští pedagogové těmi, kdo společnost spojují, nikoli staví proti sobě

    Nestudovala jsem přece proto, abych takové děti učila (?)

    16. 11. 2017

    čas čtení 8 minut

    Měl jsem dnes možnost krátce mluvit na konferenci Společně ve škole, která se věnovala začleňování romských žáků do základních škol. Přesněji v panelu, který řešil zapojení rodičů do procesu změn, píše na Facebooku Tomáš Hečko. Následuje jeho projev postavený na osobní zkušenosti rodiče, který se musí v české společnosti vyrovnávat s řadou nelehkých společenských a kulturních překážek, pokud chce svému dítěti poskytnout pocit, že je součástí společnosti, nikoliv někým trpěným a vyloučeným. 

    Česká paralela jako bonus

    Puč mi papuče. Od Boba Zimbabwe z Mugabe

    16. 11. 2017 / Karel Dolejší

    čas čtení 5 minut

    Po puči provedeném v noci z úterý na středu ve prospěch "krokodýlí" frakce Lacoste vládní strany ZANU-PF ZDE se zimbabwský prezident Robert Mugabe nachází v domácím vězení ZDE, zatímco manželka Grace, která si činila nárok na nástupnictví, údajně prchla do Namibie ZDE. Několik ministrů z frakce vládní strany G40 podporující prezidentovu manželku ZDE bylo zatčeno vojenskou policií - a na další jsou vydány zatykače ZDE.

    Bodláky Václava Duška

    Tyhle volby nejsou pro starý

    16. 11. 2017 / Václav Dušek

    čas čtení 6 minut

    Těkání, voliče zahání. U voleb nepomohou už ani finanční polštáře, těžké duchny státního dluhu neomylně vyčerpávají budoucnost; tyhle volby nejsou pro blbý a pro starý. Kdo zbude, hádej kmáne, můžeš dvakrát, potřetí nikdo nekáže, ani kněz, který mlsně ochutnává seminaristy i ministranty. Sexuálnímu apetýtu neodoláš. Podej inzerát: koupím levně Záhořovo lože zn. I na splátky; kdo nedluží, nežije, kdo dluží živoří. Z foteček se šklíbí kandidáti růžových slibů, ozdoby stranických sekretariátů, místních poboček – vybírej pečlivě, voliči, nespěchej. Staří voliči nám ohrožují mladé voliče, pozor na páprdy a napudrované stařenky; rozmarní vykladači lákají našince k zaručeným výběrům, a přitom jejich rozhled rovná se výhledu z krtinců. Stará garda vybavena životními zkušenostmi a nadsazenými důchody budoucnost už skoro nevyhlíží.

    Začala - nad dlouhé uši svého současného vedení - zadlužená ČSSD plnit podmínky?

    Babišovy Lidové noviny pomáhají odhalit Patočkovo "spiknutí"

    16. 11. 2017 / Bohumil Kartous

    čas čtení 2 minuty

    Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


    Vyloučení Jakuba Patočky z ČSSD těsně po katastrofálních volbách, k jejichž zvratu nijak nepřispěla kniha Žlutý baron, jejímž je spoluautorem, s odůvodněním, že jde o jeho postoj k plánovanému přesunu brněnského nádraží, je důvěryhodný asi jako Trumpova nezlomná důvěra ve slova přítele Putina stran zasahování do americké předvolební kampaně. 


    Kdo by to byl řekl, že budou zrovna noviny Andreje Babiše pomáhat ČSSD odkrýt klientelistické praktiky, které měly Patočkovi pomáhat ve financování Deníku Referendum. O účelových vazbách Patočky na ČSSD se vědělo už dříve, ovšem tato koordinovaná akce napovídá, že jde o proces, v němž pravděpodobně ČSSD plní zadání vítěze voleb. Aby ne, s takovými dluhy a takřka na politických márách...

    29764

    Akreditováno ministerstvem školství

    Mediální výchova podle Parlamentních listů

    16. 11. 2017 / Bohumil Kartous

    čas čtení 5 minut

    Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

    "Titul obhájil na nejstarší soukromé slovenské vysoké škole, kde musel čelit slovenským odborníkům na médio-vědu," uvádějí Parlamentní listy na obhajobu Petra Žantovského, na jehož úctyhodnou akademickou dráhu upozornil v souvislosti s nominací na člena mediální rady Ondřej Slačálek v A2larmu (srovnání obou textů je zábavné). Petr Žantovský, kterého Parlamentní listy vydávají za mediálního analytika a jehož Miloš Zeman ocenil za to, že se zasloužil o stát, čehož se pravděpodobně dopouští svou neochvějnou snahou ukazovat svět očima Miloše Zemana prostřednictvím Parlamentních listů, je činný také jako pedagog. Českým učitelům rozesílá tzv. Akademie Literárních novin, projekt média s intelektuální minulostí a přítomností charakterem podobnou Parlamentním listům, nabídku lektorování v oblasti mediální výchovy. Muž, jenž se podle Zemana zasloužil o stát a docent nejstarší slovenské soukromé univerzity má českým učitelům "analyzovat mediální obsahy v souvislosti s ekonomickými a politickými zájmy", jelikož "vyznat se v pozadí mediálních sdělení je jedním z nejdůležitějších atributů mediální gramotnosti v naší době". Pravděpodobně bude nabádat české učitele, aby učili své žáky, že Česká televize produkuje "jen propagandu" a činí tak "nejodporněji a nejobludněji perverzně". Takhle se dělá médio-věda pod akreditací ministerstva školství.

    Vymyslete, jak se obracet na normální většinu národa

    16. 11. 2017 / František Řezáč

    čas čtení < 1 minuta

    Nedělejte jim, prosím, takovou publicitu: https://blisty.cz/art/88859-krasny-novy-svet-buzeranti-imigranti-cikani-a-vsichni-ostatni-prizivnici-pujdou-konecne-do-plynu.html  O to oni stojí.

    Většina národa je úplně normální, tak vymyslete, jak se na tu normální většinu obracet. Ti "fašističtí" křiklouni vůbec nevědí, o čem mluví, mají to z filmů.

    Kdyby vystřelil tank, tak by se posrali. To jsou všechno bláboly po třech pivech. Dřív to mazali po záchodech, dneska holt mají ten fejsbuk, ale smrdí to stejně. 

    Rusko drsně ovlivnilo britské hlasování o brexitu. Že by zrovna v ČR stát Rusko nepodvracel? Nikdo to neřeší...

    15. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta

    Rusko těsně před hlasováním o brexitu poslalo do Británie 45 000 tweetů.

     
    "Miliardář Banks, maniaci Farage, Gove Johnson a další: pomáhají Rusku zničit naši zemi, EU a západní demokraci ve snaze vytvořit zemi s minimálními daněmi a bez veřejných služeb, která povede k tomu, že zchudnete."

    Banks, Farage, Gove, Johnson et al: helping the Russians destroy our country, the EU and Western democracy whilst chasing a low tax / zero public service economy which will leave YOU poorer. 


    Demokracii nelze hájit tím, že to musí být jen žvanírna

    15. 11. 2017 / Boris Cvek

    čas čtení 2 minuty

    Včera večer jsem slyšel na ČRo Plus zajímavou debatu, přenášenou z Hradce Králové, s názvem „Kontroverzní otázky dnešní doby: jak vyhrát/prohrát volby?“. Účastnili se jí Vladimíra Dvořáková, Alžběta Králová, Tomáš Sedláček, Jindřich Šídlo a Jaroslav Plesl. Znepokojila mne představa, kterou šířil zejména Tomáš Sedláček, že efektivní jsou jenom totality, zatímco demokraté se musí smířit s tím, že stát funguje jako „žvanírna“.

    Babiš tweetuje denunciační článek proti Patočkovi ve svých novinách čistě náhodou...

    15. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta

    Bude to teď v ČR běžné, že miliardář nechá ve svých novinách vydat proti někomu denunciační článek, a pak ho sám rozšíří na svém twitteru a oběti dál nadává?

    Češi nerozumí potravinovým etiketám. Jedí umělá barviva i chemické látky

    15. 11. 2017

    čas čtení 4 minuty

    tisková zpráva


    PRAHA 15. LISTOPADU 2017 – Hlavním kritériem pro nákup potravin je kvalita, ta je zásadní pro 44 procent zákazníků. Přitom složení potravin sleduje jen 18 procent Čechů. Češi se při nákupu potravin stále zajímají o cenu, ta je důležitá pro třetinu z nich.  

    Poslední průzkumy společnosti KPMG ukazují, že Češi se začínají víc zajímat o složení jednotlivých potravin. Často ale v etiketách neumějí číst a položky, kterým nerozumí, jednoduše přejdou. Domů si tak odnášejí dobarvené potraviny plné chemických látek. A právě umělá barviva jsou oblíbeným trikem obchodníků. „Dobarvované jsou nápoje, sladkosti nebo jogurty s ovocnou složkou. Umělá barviva obsahují ale i potraviny, ve kterých by je zákazník vůbec nečekal – jedná se o sušenky, mléčné výrobky i žloutky vajíček. Žloutky se barví kvůli panujícímu mýtu, že čím má žloutek plnější barvu, tím je vejce kvalitnější. To už ale právě díky trikům velkochovatelů neplatí.

    Čtvrtina syrských dětí je v důsledku války ohrožena vážnými psychickými poruchami

    15. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta



    Více než osm milionů syrských dětí je od roku 2011 postiženo krutým válečným konfliktem v jejich zemi. 2,4 miliony dětí se staly uprchlíky v sousedních zemích. Mnohé tyto děti přišly o příslušníky svých rodin, byly zraněny, vyrůstají ve válce a mají vážné duševní a psychické problémy. Čtvrtina těchto dětí je ohrožena v důsledku války vážnými psychickými poruchami, které s nimi zřejmě setrvají po celý život.


    Jak by to dopadlo se Škodovkou po Czexitu?

    15. 11. 2017

    čas čtení 3 minuty



    Horliví stoupenci odchodu ČR z Evropské unie by si měli přečíst toto svědectví ředitele japonské automobilky Honda ohledně toho, co brexit způsobi její britské továrně:


    Automobilový průmysl varuje, že v důsledku brexitu budou automobily v Británii dražší o 42 000 Kč. Vyvážet je do zahraničí bude také dražší.

    Zdrcující dopad tvrdého brexitu na britský automobilový průmysl byl v úterý odhalen v londýnské Dolní sněmovně, když průmyslníci sdělili poslancům, že každých 15 minut celního zdržení na hranicích by výrobce automobilů stálo 850 000 liber (24 milionů Kč) ročně.

    Konzervativní poslankyně proti brexitu: Už nás začínají zastrašovat

    15. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta

    Konzervativní deník Daily Telegraph tiskne ve svém středečním vydání na titulní stránce galerii "vzbouřenců", (!!) konzervativních poslanců, kteří se snaží zabránit katastrofě tvrdého brexitu. Smutným faktem je, že jak za komunismu v ČR, skoro nikdo se v Dolní sněmovně neodváží vystoupit proti brexitu a otevřeně říci, že je to pro britskou společnost katastrofa:


    Head of Czech extreme right wing party Okamura will be Deputy Chairman of Czech Parliament

    15. 11. 2017

    čas čtení 1 minuta



    Tomio Okamura, the leader of the Czech extreme right wing party SPD (Freedom and Direct Democracy Party), which has won 22 seats in the 200-seat Czech parliament in the recent Czech general election, has been given a definite promise by Andrej Babiš that he will be appointed Deputy Chairman of the Czech Parliament. Andrej Babiš is the leader of the populist ANO movement, which has won 78 seats in the Czech parliament and has thus become the largest political party. 

    Babiš's ANO movement has also confirmed that it "respects the SPD's demand that it should be given the Chairmanship of the parliamentary committees for economic affairs and for security".

    "We accept the demand, made by the SPD party, that they should be given the chairmanships of the economic and the security committees," said  Jaroslav Faltýnek, the chair of the ANO parliamentary group of MPs to journalists.
     
    Okamura's SPD has pro-Russian leanings and the fact that the SPD will henceforth be supervising Czech security services, which are supposed to protect the Czech Republic from destabilisation from Russia, does not seem to alarm Andrej Babiš.

    Source in Czech HERE

     

    Špinavé tajemství bojů o Rakku

    15. 11. 2017

    čas čtení 2 minuty

    BBC odhalila detaily tajné dohody, která umožnila stovkám bojovníků IS a jejich rodinám uniknout ze syrského města Rakká, za přihlížení mezinárodní koalice a Kurdy vedených jednotek SDF, které kontrolují město, píší Quentin Sommerville a Riam Dalati.

    Rusko používalo 419 twitterových účtů k vyvolávání rozbrojů ohledně brexitu v Británii

    15. 11. 2017

    čas čtení 3 minuty



    Výzkumníci z univerzity v Edinburku identifikovali 419 twitterových účtů, provozovaných z Ruského úřadu pro výzkum internetu v Petrohradě, jimiž se ruská vláda snažila ovlivňovat politiku v Británii. Celkem bylo v USA suspendováno 2752 účtů na Twitteru, provozovaných Rusy.

    Jeden z těchto twitterových účtů se pokoušel vyvolat v Británii nenávist vůči muslimům během teroristického útoku na Westminster Bridge letos v březnu. Zpráva na Twitteru falešně tvrdila, že muslimka ignorovala oběti na mostě - články o tom napsaly britské bulvární listy Daily Mail a The Sun.

    Přečetli jsme:

    ANO podpoří Okamuru do vedení sněmovny. Policie zjišťuje, jestli tajemník SPD porušil zákon

    15. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta

    Hnutí SPD by kromě místopředsedy sněmovny mělo získat i předsedu hospodářského a bezpečnostního výboru sněmovny, shodli se zástupci SPD s představiteli hnutí ANO. Rozpory mezi hnutími zůstávají na počtu místopředsedů sněmovny, ANO jich chce pět, zatímco SPD chce ponechat současný počet čtyř. "Akceptujeme požadavek SPD na předsedu hospodářského a bezpečnostního výboru," řekl novinářům předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

    Celý článek: ZDE

    Ruské úřady zintenzivňují útlak krymských Tatarů

    14. 11. 2017

    čas čtení 1 minuta


    Ruské úřady tvrdě pronásledují krymské Tatary kvůli jejich odporu vůči ruské okupaci Krymu už od roku 2014, upozorňuje organizace Human Rights Watch. Líčí politicky aktivní krymské Tatary jako extremisty a teroristy. Mnoho jich donutily odejít do exilu a zajišťují, aby ti, co na Krymu zůstali, se nemohli cítit v bezpečí, pokud vyjadřují své názory.

    Od začátku ruské okupace Krymu podrobují ruské úřady a jejich pomahači krymské Tatary, včetně novinářů, blogerů, aktivistů i jiných občanů šikaně, zastrašování, hrozbám, intruzivním a nezákonným prohlídkám jejich domovů, fyzickým útokům a nuceným zmizením. Stížnosti úřadům nejsou vyšetřovány. Rusko zakázalo krymskotatarská média i organizace, které kritizovaly ruské akce na Krymu. Rusko zrušilo a zakázalo i Mejlis, nejvyšší samosprávný orgán krymských Tatarů na Krymu.

    V říjnu 2017 zdokumentovala organizace Human Rights Watch trestní stíhání krymských Tatarů, kteří kritizovali ruské akce na Krymu,  za "separatismus" a také nové a bezpodstatné stíhání krymských Tatarů za "terorismus".

    Podrobnosti v angličtině ZDE

     

    Vědci zjistili, že lze dramaticky zvýšit efektivnost reklamy na Facebooku na základě jediného uživatelova "likeu"

    14. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta



    Vědci z Cambridgeské univerzity rozdělili 3,5 milionu uživatelů Facebooku na extroverty a na introverty podle jejich jediného "likeu" - jestli označili "likem" něčí výrazně extrovertní či něčí výrazně introvertní stránky. Těmto uživatelům pak předložili sponzorovanou reklamu na kosmetické výrobky, která byla záměrně cílena buď na extroverty, nebo na introverty.

    V případech, kdy byly reklamy zaměřeny správně na typ osobnosti, určený podle předchozího jediného "likeu" uživatele, reklamy byly o 54 procent efektivnější než pokud nebyly správně zaměřeny na extroverty či introverty.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

     

    Lživou informaci, že muslimka ignorovala oběti loňského teroristického útoku v Londýně, rozšířili ruští hackeři

    14. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta

    https://twitter.com/astroehlein/sta


    tus/930379682591199232

    V pondělí vyšlo najevo, že ruský hackerský účet virálně rozšířil v Británii na sociálních sítích fotografii, která lživě "dokazovala", že muslimka, která šla přes most po loňském teroristickém útoku ve Westminsteru, ignorovala zraněné oběti ležící na zemi. Účet, který na twitteru rozšířil tuto fotografii, @SouthLoneStar, byl identifikován jako ruský bot. Identifikovaly ho americké výzvědné organizace v rámci vyšetřování ruských zásahů do americké prezidentské kampaně v roce 2016.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

     

    Polský prezident Andrzej Duda ostře odsoudil ultrapravicovou demonstraci z 11. listopadu

    14. 11. 2017

    čas čtení 1 minuta



    Andrzej Duda se vyjádřil, že "v Polsku není místo" pro xenofobii a rasismus, které vyjadřovali mnozí účastníci na sobotní ultrapravicové demonstraci ve Varšavě


    Polský prezident zdůraznil, že v Polsku "není místo pro antisemitismus a nemocný nacionalismus".

    Bylo to velmi ostré a první otevřené odsouzení bělošských supremacistických a rasistických názorů na sobotní demonstraci, které pronesl oficiální  představitel konzervativního vedení polského státu. Za poslední dva dny představitelé vládnoucí strany Právo a spravedlnost většinou hovořili o účastnících demonstrace jako o "vlastencích" a bagatelizovali xenofobii demonstrantů.

    Rasisté v Anglii zuří, že Tesco má ve své vánoční reklamě muslimskou rodinu

    14. 11. 2017

    čas čtení 1 minuta


    "My máme v našem supermarketu krocany pro všechny," praví se ve videoreklamě společnosti Tesco. "Všichni jsou o Vánocích vítáni"




    Jiná, kratší reklama se ptá zákazníků, co rádi o Vánocích jedí: "Krocana? Zelí? Masové pirohy? Bramborovou kaši? Máme všechno: Všichni jsou v Tescu vítáni. Ať děláte Vánoce jakkoliv, vítejte v Tescu":


    V ozvěně toho, co zažívala nedávno v ČR firma Lidl, když si dovolila inzerovat bundu ve svém letáku prostřednictvím černého mladíka, někteří angličtí uživatelé sociálních sítí pohrozili, že budou Tesco bojkotovat.

    Na to odpověděla firma Tesco prohlášením:

    "Všichni jsou o letošních Vánocích v Tescu vítáni a my s hrdostí oslavujeme onen bezpočet způsobů, jímž se naši zákazníci sbližují během svátečního období."

    Někteří uživatelé sociálních sítí také chybně Tesco obvinili, že údajně odstranilo výraz "Vánoce" ze své předvánoční reklamy. Fotografie dokazují, že to není pravda.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

     

    Evropské hodnoty

    14. 11. 2017 / Přemysl Janýr

    čas čtení 61 minut


    Společenství a identity se utvářejí kolem sdílených hodnot. Interakce mezi našimi nám dává subjektivní pocit ubezpečení, důvěry, porozumění, spřízněnosti. Lze to opsat i ekonomií transakčních nákladů, nízkých v důvěrně známém, našem prostředí, vysokých při interakci s cizím světem.

    Pojem hodnoty je sám o sobě těžko uchopitelný. Řekne-li se západní hodnoty, spontánně nás asi napadne křesťanství a Volnost, Rovnost, Bratrství. Pak ovšem můžeme přidávat stále další hodnotové tradice, antickou, židovskou, islámskou, feudální, osvícenskou, buržoazní, koloniální, socialistickou... Lepší stopou bývá vymezení negativní – co je emocionálně vnímáno jako porušení hodnot, jako nesprávné, nespravedlivé, nepřijatelné, ohrožující. Při vší křesťanské tradici, absence na nedělních bohoslužbách již dávno rozhořčení nevyvolává. Mocenská represe proti odlišným názorům doposud ano. Genderové role budí v jedněch vášnivý odpor, v druhých neméně vášnivý souhlas, zatímco nezakryté ženské vlasy nevyvolávají vůbec žádnou reakci.

    Je Zeman "drzý a provokativní"?

    14. 11. 2017

    čas čtení 3 minuty



    "Ne, ne, Politico. Není "drzé a provokativní" dělat vtipy o vraždění novinářů, zpívat na veřejnosti s člověkem, který požaduje plynové komory pro muslimy ani šířit rasistické konspirační teorie. Je to ošklivé, nebezpečné a pro Českou republiku hluboce ztrapňující."

     


    "Nepotlačitelný" třiasedmdesátník s cukrovkou typu 2 a jí poškozenými nervy kandiduje v lednu na znovuzvolení českým prezidentem, píše na serveru Politico Siegfried Mortkowitz. Upozorňuje na Zemanovy výroky, které vyvolaly zuřivost a nevěřícnost, jako například jeho tvrzení, že nedávná vlna migrantů je spiknutím Muslimského bratrstva "postupně ovládnout Evropu".

    Izrael apeluje na Polsko, aby po "nebezpečné" a "rasistické" demonstraci rázně zasáhlo proti jejím organizátorům

    13. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta



    Sobotní demonstrace v polský Den nezávislosti uspořádaly organizace, které mají své kořeny v radikálních antisemitských organizacích z doby před druhou světovou válkou.

    Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahshon akci označil za "nebezpečný pochod extremistických a rasistických elementů". Zdůraznil: "Doufáme, že polské úřady zasáhnou proti organizátorům demonstrace. Historie nás učí, že s projevy rasistické nenávisti je nutno zatočit rychle a rozhodně."


    Pár dní ve Visegrádu...

    13. 11. 2017

    čas čtení < 1 minuta



    Polsko: Obří neonacistická demonstrace.

    Česko: Výhrůžky smrtí prvňáčkům, které podpořila poslankyně, vlivný stranický činitel požaduje zplynování židů, homosexuálů a Romů, rasisté zmlátí muže v pražské tramvaji.

    Maďarsko: Pronásledování kritických organizací, charitativní organizace byly označeny za teroristická uskupení.


    Patočka a Onderka jako signál směřování ČSSD

    13. 11. 2017 / Boris Cvek

    čas čtení 1 minuta

    Vyhození Jakuba Patočky z ČSSD a vzestup Romana Onderky ukazuje na to, jak chce ČSSD řešit svou současnou krizi: nikoli obratem k západní levici a levicovému aktivismu, nýbrž vytvořením týmu dinosaurů, který bude hrát za Okamuru v druhé lize, aby pak postupně byl o většinu svých zbylých voličů Okamurou připraven. Pokud Okamura něco hřímá o přímé odvolatelnosti politiků prostými lidmi, míří přesně na politiky Onderkova typu.

    V Polsku zapomněli na hrůzy války

    13. 11. 2017

    čas čtení 3 minuty

    Varšava: Smrt nepřátelům otčiny!!


    V Británii je 11. listopad znám jako Den příměří, avšak v Polsku se totéž výročí konce první světové války připomíná jako Den nezávislosti. Na západě je to vzpomínka na marné vítězství, avšak na východě to oslavuje okamžik triumfu, i když triumfu, po němž měla následovat ještě drtivější porážka, píše v pondělí redakční komentář deníku Guardian. Světlé ideály roku 1918 byly vybudovány kolem romantické představy o nacionalismu. Východní Evropa měla být osvobozena od mnohonárodnostních impérií, které vládly z Vídně a z Petrohradu, a na jejich místě měla vzniknout celá řada malých států od Finska po Jugoslávii, které měly žít bratrsky a v prosperitě pod vedením Společnosti národů. Byla to mozaika, která se do 25 let rozložila v nejstrašlivější válku - a genocidu - k jaké kdy došlo v evropské historii. Pak následovalo etnické očišťování těch, kteří přežili, po celé východní Evropě a staré státy byly obnoveny jako homogenní vězeňské tábory.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL v září 2017

    12. 10. 2017

    čas čtení 2 minuty

    V září 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 47 177.96.     Výdaje na provoz Britských listů byly 53 192.50 Kč. 

    Zůstatek byl koncem září 2017 137 981.02 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
    25226