17215

Proč se v debatě se světem „Alexe Jonese“ ocitlo celé Česko

10. 10. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut


A proč svět podobný tomu Alexe Jonese opakovaně promlouvá do voleb v Česku.

Několik osobních postřehů z debaty ČRo Plus o rasismu v českém sportu s šéfredaktorem Reflexu Markem Stonišem, jehož líčení západu se podobá světu dezinformačních serverů a světu krajně pravicových a populistických hnutí.

Je to svět, který se výraznou měrou podílel na debaklu Pirátské strany ve volbách do českého parlamentu a prohlubování euroskepticismu ve veřejném diskursu.

Rozhovor Britských listů 431. Proč protestuje Rebelie proti vyhynutí?

8. 10. 2021

čas čtení 1 minuta



Kdo jste poslouchal středeční českou předvolební televizní "superdebatu", musel jste si zoufat. Čeští politikové hodlají absolutně ignorovat globální krizi a nic proti ní na českém území nehodlají dělat. Naštěstí česká veřejnost má vůči hrozící klimatické krizi daleko rozumnější a vážnější postoj. Přizpůsobí se tupí čeští politici faktům a veřejnému mínění? Mj i tom hovoří Jan Čulík s Martinem Vrbou, publicistou a aktivistou Rebelie proti vyhynutí. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. října 2021.

Nepoučitelní Češi zapomněli na mafiánskou historii ODS

9. 10. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Zeman odvezen do nemocnice. Jak to ovlivní povolební vyjednávání?





Grafika: novinky.cz

Docela ohromujícím výsledkem nynějších voleb do Poslanecké sněmovny je výrazné vítězství koalice Spolu. Jako by Češi už úplně zapomněli na tvrdě mafiánskou historii ODS a dalších tradičních stran z devadesátých let. Pozoruhodné je především, že pro koalici Spolu tak silně hlasovala Praha. Češi jsou nepoučitelní.

Jak píše na Twitteru Daniel Hůle: 
Jak na to poukazují mnozí, Češi jsou dnes neuvěřitelně konzervativní a hlasovat pro šéfa pirátů s dredy bylo zjevně pro mnoho lidí nepřijatelné, raději tedy hlasovali pro "zavedené" pravicové strany s historií mafiánské praxe z minulosti. Kdosi se v předvolební reklamě v minulých dnech vytahoval, že ODS je "prozápadní" strana a vrátí údajně Českou republiku "znovu na Západ". Nic by nemohlo být dále od pravdy - ODS k západním demokratickým stranám má hodně daleko.

Jistě, ani piráti nebyli ideální politickou stranou (jejich nominace na funkci ministra zdravotnictví popírače covidu byla pozoruhodná). Bylo nesmírně obtížné v těchto volbách hlasovat, neboť všechny kandidující strany byly do určité míry šílené.

Pozoruhodné je, uprostřed vážné klimatické krize, kterou ovšem ČR ke svému nebezpečí zcela ignoruje, že otázka globálního oteplování a opatření proti němu se vůbec neřešila a zelení zcela propadli. Ani nikdo neřeší vážnou hrozbu revoluce umělé inteligence, která jistě povede k likvidaci mladoboleslavské Škodovky, hlavního páteřního podniku České republiky, protože jakmile začne umělá inteligence v Německu likvidovat pracovní příležitosti, Volkswagen dá přirozeně přednost domácím zaměstnancům před českými. Závažné problémy české politické strany ani české voliče netrápí.

Největším nebezpečím pro demokracii je v ČR samozřejmě Babiš a jeho hnutí ANO: dokázal v předvolební kampani, že pro svůj politický úspěch je ochoten voliče strašit nesmyslnými neexistujícími hrozbami, uchýlit se k spojenectví s diktátory, jak je Viktor Orbán, a přijmout lživou populistickou rétoriku Okamurovy SPD. Je děsivé, že pro fašisty z SPD hlasovalo v ČR téměř deset procent  obyvatelstva.

Babiš nikdy neuznával opoziční koalice a nyní se prý bude snažit koalici Spolu rozštěpit a vyjednávat o vládě jen s ODS. Vláda mafiánů z ODS a podvodníka, populisty a manipulátora Babiše z ANO by byla pro ČR skoro tak špatnou zprávou, jako kdyby se Babišovi podařilo utvořit koalici s fašisty z Okamurovy SPD.

Pozoruhodné je, že v ČR už dávno není žádná středolevicová strana sociálndědemokratického typu, jaká před pár dny zvítězila ve volbách v Německu.

 17862

Will Babiš be back in the post of the Czech Prime Minister?

10. 10. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

The Czech political drama does not end with the parliamentary elections - because we have tolerated since 2013 that the Czech Republic has been  gradually ceasing to be a parliamentary republic.

After a great drama, the two opposition coalitions have defeated Andrej Babiš in the elections. However, they have managed to do this only because the dissatisfied voters who voted for the anti-system parties - SPD, Přísaha, TSS, Volný blok, KSČ(M), but also for today's xenophobic and anti-immigrant Czech Social Democrats - spread their votes thinly and none of their parties has exceeded the 5% limit barring smaller parties from entry into parliament.  Had these extremists also formed a coalition capable of accumulating their 25% (!) votes, the election would have turned out completely differently. Andrej would have been laughing today all the way to the bank.

 17804

VytvořÍ ODS koalici s Babišem?

10. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

 

Andrej Babiš tyto sněmovní volby jasně prohrál. O tom, myslím, nemůže být pochyb. Nemůže složit vládu, která by dostala důvěru Sněmovny, bez podpory někoho z obou opozičních koalic. Je pravda, že nad ním zvítězilo spojení pěti nesourodých stran, z nichž ta nejméně podobná těm ostatním, tedy piráti, dostala obrovský výprask.

 17882

Volby v ČR: Málokdo rozumí, jak zafungovaly preferenční hlasy

10. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

Jen  jeden postřeh k volbám (napsal jste to přesně, navíc má ANO s ODS velice blízko).  Málokdo z mého okolí ví o tom, jak fungují preferenční hlasy a věří tomu, že je to "hlas lidu," upozorňuje Goce Chadzitaskos.


Tři strany, které byly na postupové 5% hraně, získaly neúměrně velký počet mandátů.

Je potřeba si uvědomit, že stačí 5% preferenčních hlasů k posunu do čela kandidátky – to asi není „hlas lidu“.

Při dnešních  možnostech sociálních sítí je to hračka.

Mladí voliči pirátů byli rozhodnuti dávno před volbami a kampaň asi moc nesledovali a myslím, že moc nekroužkovali (zvlášť byli-li vyzváni nekroužkovat).

Předvolební kampaň  v tomto případě ovlivnila možná ve prospěch STAN jen o pár procent (vzájemných) a tu kampaň STAN umožnili především Piráti.

Obdobně v menší míře to platí pro ODS a TOP s KDU.

Pokud se více kroužkovalo ve prospěch KDU na ve středu a na jihu Moravy, mohu se o použitých mechanismech dohadovat (sociální sítě na tyto voliče působí v menší míře).

Díky zaslepenosti „antibabišem“ a přesvědčení o svém úspěchu (i trochu nafoukanosti) si Piráti a ODS nepohlídaly koaliční smlouvy.

Stačilo uvést, že parita bude dodržena odstoupením přeskočených kandidátů dané strany a pokud to nestačí, tak abdikací těch co přeskákali.  Že by to asi nakonac nedodrželi, je už jiná věc.

 17882

To, jak rozhodují voliči, je třeba bez výhrad respektovat

10. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

O spojování elektorátů a společné vůli koalic


Dlouhodobě jsem přesvědčen, že vedení politických stran a hnutí se sice mohou nějak dohodnout na spojenectví a kompromisu, třeba kompromisním složení kandidátek, to ale nic neříká o tom, že to budou respektovat voliči těchto formací. Nemusejí vůbec přijít k volbám, mohou volit na protest někoho úplně jiného… a mohou, to víme od včerejška, rozbít dohody prostým kroužkováním.

26211

Lze věřit Fialovi, že se k zavedenému mafiánství ODS tato strana pod jeho vedením nebude vracet?

10. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Politolog Kieran Williams: Nevím, kdo skončí jako český premiér, ale s tím Petrem Fialou je to sporné. Je to bývalý profesor politologie a normálně já takovým lidem nedůvěřuju - není možné jim svěřit skutečnou moc.


Silná autenticky levostředová strana v ČR chybí proto, že téměř celý levostředový elektorát získalo ANO. Tím, že ČSSD šla s ANO do koalice, místo toho, aby se proti němu v opozici vymezila, ztratila na jeho úkor. Babiš dle mého názoru neposílil proto, že tím, že byl premiérem, ztratil tzv. protestní hlasy (věčně nespokojených voličů, kteří vždy hlasují pro opozici), které přešly zejména k Přísaze R.Šlachty, která přestože je úplně novým subjektem na české politické scéně, jen těsně nedosáhla 5 %, píše Jaroslav Štemberk.

 17862

Proč důchodci podporují Andreje Babiše? Paralela s Británií se zdá téměř absolutní

9. 10. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší se podělil se svou volební zkušenosti:

Odvoleno v místnosti plné disciplinovaných důchodců. Ve Zlíně-Malenovicích už krátce po 14. hodině fronta u obou prostorů pro úpravu lístků. Babiš až do roztrhání těla. Od pohledu se nejednalo o klienty nedalekého domova pro seniory, ani o tu skupinu lehce invalidních, co v létě na chodníku ohrožuje chodce nezřízenou jízdou elektrických čtyřkolek v ceně levnějšího osobního vozu.

Spíše šlo o "normální" obyvatele sídliště, vesměs s autem, chalupou, zahraničními dovolenými, za celý život obalené majetkem v míře, jaká už současnou dělnickou mládež nikdy nepotká. 

Proč venkov a důchodci tak silně podporují Andreje Babiše, navzdory jeho nekompetentní, chaotické vládě, navzdory tomu, že způsobil, že ČR je jednou z nejdrastičtěji postižených zemí koronavirem, navzdory jeho finančním a daňovým podvodům?

Rakousko: Sebastian Kurz odstoupí z funkce kancléře kvůli obvinění z korupce

10. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Rakouský kancléř Sebastian Kurz uvedl v sobotu, že plánuje odstoupit ze své funkce rakouského kancléře, aby odstranil vládní krizi, která vznikla v důsledku oznámení prokuratury, že je Kurz terčem vyšetřování ohledně korupce.

Kurz, 35, uvedl, že navrhl, že by ho v kancléřské funkci měl nahradit ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Kurz se plánuje stát šéfem parlamentního klubu své Lidové strany v Rakousku.

29892

Co přinesly a přinesou německé a české volby pro Českou republiku a pro Evropskou unii?

8. 10. 2021 / Jana Feiglová

čas čtení 4 minuty

V bodech předkládám stručné zamyšlení nad možnostmi vývoje a nad riziky dalších měsíců a let.

* Odcházející kancléřka Angela Merkel byla mistryní kompromisů. Je pravdou, že neuměla příliš dobře předcházet problémům a konfliktům. Uměla jim ovšem skvěle čelit. Byla vynikající diplomatka, schopná jednat prakticky s kýmkoliv a přesvědčit účastníky sporu o tom, že je možné dojít ke kompromisu, ač se zdál být nejdřív nemožný. Přestože je diplomacie a umění kompromisu moderní německé politice vlastní, i tak v něm byla německá kancléřka přece jen unikátní a s vysokou pravděpodobností se už podobně zdatný vyjednávač a diplomat se vztahem k postkomunistickým státům v německé vládě neobjeví.

 

 17678

Případ vysokonapěťového vedení u Břeclavi a zmatená odpověď ministra Havlíčka

8. 10. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 8 minut


V žádném případě nelze použít krizového zákona a rozhodnutí hejtmana o stavu nebezpečí na vybudování náhradní přenosové soustavy (NPT), které s tím vším vlastně vůbec nesouvisí a při tom vyvolává mnoho dalších velmi vážných obecných ohrožení.


Včera mi došla odpověď z MPO. Přikládám. Tvrdí se v ní, že mi ČEPS odpověděl na moji žádost o přístup k informacím, což není pravda. Na dopis jsem odpověděl a zároveň jsem podal stížnost na porušení Info zákona, píše Oldřich Maděra.







Ministerstvo průmyslu a obchodu
Doc. Ing. Karel Havlíček, PhD. MBA
Ministr průmyslu a obchodu
Na Františku 32
110 15& PRAHA 1
datovou schránkou bxtaaw4

Naše zn.: M103 213 DOP04 V Brně dne 7. 10. 2021

Věc: odpověď na Váš dopis č.j. MPO 611859/21/41100

Vážený pane ministře, včera jsem dostal odpověď na můj dopis ze dne 1.10.20221, naše č.j. M103 213 DOP03, adresovaný Vám pane ministře. Paní Inženýrka Konrádová v něm uvádí, že byl použit postup podle § 14 odst. 4 zákona č. 240/2000 Sb. Krizový zákon a podle rozhodnutí hejtmana Jihomoravského kraje č. 1/2021. Děkuji za odpověď. Musím Vám však sdělit, že s ní nejsem spokojen.

V okamžiku, kdy dojde k přírodní katastrofě, ke které došlo mezi Břeclaví a Hruškami dne 23.6.2021 je zcela na místě použití krizového zákona a výnosu hejtmana o vyhlášení stavu nebezpečí. Otázkou však zůstává, až pokud mohou být oba tyto dokumenty použity.

Zúčastnil jsem se desítek školení na krizový management v několika zemích EU i mimo ně. Přečetl jsem na toto téma desítky zákonů, vyhlášek a pokynů firem z různých oborů. Mou osobní zkušeností z toho všeho je, že tyto krizové zákony platí striktně pouze v situacích, kdy jde o odvrácení ztrát lidských životů.

Pokud si tedy vezmeme situaci že spadlo vedení 400 kV vlivem tornáda, tak je namístě použít oba dokumenty až do okamžiku, kdy byly odklizeny vodiče vedení vvn z dosahu dálnice D2. To je vše.

Rozhovor Britských listů 430. Pro Tomia Okamuru: "Tati, ta krysa chutnala divně"

2. 10. 2021

čas čtení 2 minuty



Chaos a série krizí ve Velké Británii, vyvolané především brexitem, by měly soustředit mysl českých euroskeptiků, jako je Tomio Okamura či šéf KSČM, kteří požadují odchod ČR z EU. Nynější britská zkušenost pěkně dokazuje, že tito lidé nevědí, co činí. Bohumil Kartous hovoří s šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem o jeho britských zkušenostech s dopadem brexitu. Jak by vypadal czexit? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. října 2021.

Aktualizace
po projevu Borise Johnsona na konzervativním sjezdu dne 6.10. Píše Financial Times:

Toto je, zdůrazňuji, Financial Times, seriozní ekonomický list, který nevěří svým očím stejně jako všichni, kdo vědí něco o podnikání a o tom, co Johnsonova vláda dělá a tvrdí:

""Takže se ukazuje, že když Boris Johnson řekl 'fuck business', myslel to vážně. Definujícími charakteristickými rysy letošního právě proběhlého sjezdu Konzervativní strany byl sjednocený útok na podniky, které se nedokáží přizpůsobit novému ekonomickému modelu. Ovšem tento model vláda tvoří na postupu - nemá žádnou vypracovanou strategii. Jako vždy, Johnsonův zájem není zaměřen na podnikání jako takové, ale útočí proti oněm četným - a často velmi významným firmám - které se protiví jeho 'vizi' nové pobrexitové ekonomiky."




29892

Volby 2021: Česká politická scéna žije v paralelním vesmíru

7. 10. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ten, kdo sledoval středeční superdebatu politických lídrů v České televizi, mohl nabýt dojmu, že největším nebezpečím pro těžce zkoušený český národ je „klimatické šílenství Evropské unie“. Děje se tak v době, kdy planeta čelí ničivým dopadům klimatické krize, jež vědci očekávali nejdříve v následujících dekádách. Samotný green new deal tak, jak jej pojímá Evropské unie, je v řadě ohledů nedostačující, pokud si uvědomíme skutečný rozsah problému, který je nutno řešit co nejdříve a co nejefektivněji.

 17879

Brexitéři na Titaniku

9. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

Pobrexitérští Angličani na Titaniku:

"Tohle s ledovcem nemá nic společného."
"Nejsme to jen my, všechny lodě se potápějí."
"Bylo by to daleko horší, kdyby byl kapitánem Corbyn."
"Svobodu!"
"Liberální elita v nižších patrech lodi CHCE, abychom se potopili!"
"Loď se nepotápí!"
"Jaký nedostatek? Tam, kde stojím já, je spousta záchranných člunů!!
"Záchranné čluny jsou stejně blbost."
"Jestli se vám to nelíbí, tak odejděte!"
"Za války jsme žádné záchranné čluny neměli a byli jsme tehdy šťastnější."
"Dejme tomu padesát let a budeme daleko více na hladině než kdy předtím."
"Potápíš se, tak to holt přijmi."

ANO se pokouší podplácet Romy, aby hlasovali pro Babiše

9. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

Hnutí ANO si přes své kumpány snaží na několika místech ČR kupovat hlasy Romů na ubytovnách, upozorňuje Jaroslav Miko.

Případ z ubytovny ve Slaném byl již zdokumentován a nahlášen na policii.
Hanba jim!!😡

 17878

Britové snížili spotřebu masa o 17 procent, ale musejí to procento zdvojnásobit

8. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Za posledních deset let snížili Britové konzumaci masa o 17 procent, ale musejí ji snížit o 30 procent, pokud mají realizovat cíle zdravé výživy a udržitelné výrobu potravin, které jsou definovány v oficiální britské národní potravinové strategii.

Výroba masa silně přispívá ke globálnímu oteplování a poškozování půdy a pojídání velkého množství červeného a zpracovaného masa vede k většímu riziku kardiovaskulárních chorob, cukrovce typu 2 a některých rakovin.

 17876

Lež na volebním lístku SPD. A vnitro mlčí....

8. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

 
Lídr pražské kandidátky SPD Josef Nerušil rezignoval 8. září kvůli své kandidatuře v říjnových parlamentních volbách na členství v Radě Českého rozhlasu, píše Zdeněk Šarapatka.

Uběhl měsíc a dnes při čtení volebních lístků zjišťuji, že volební listina pražské SPD uvádí Nerušila dál jako radního ČRo.

Že se volič často rozhoduje i podle povolání kandidátů nebo k němu přihlíží je naprosto jisté. Mj. i proto jsou např. v senátních volbách úspěšní lékaři nebo akademici.


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16447

Více než 140 000 amerických dětí přišlo v důsledku covidu o rodiče či opatrovníka

8. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- Vědci odhalili "skrytou pandemii" truchlících dětí
- Nejpostiženější jsou v USA nebělošské komunity



Nová studie, zveřejněná ve čtvrtek v časopise Pediatrics, odhaduje, že od dubna 2020 do 30. června 2021 přišlo více než 140 000 amerických dětí mladších 18 let v důsledku covidu o matku, otce, či dědečka, tedy osoby, které jim poskytovaly ubytování, základní potřeby a každodenní péči.

Polský Ústavní soud rozhodl, že zákony EU jsou "neslučitelné s polskou ústavou"

8. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Navzdory tomu, že 80 procent Poláků si přeje, aby Polsko zůstalo v Evropské unii, polský Ústavní soud, plně v moci kolaborantů s vládnoucí ultrapravicovou stranou Právo a spravedlnost, učinil zásadní krok k právnímu odchodu Polska z EU


V mnoha průzkumech veřejného mínění souhlasí 85 až 90 procent Poláků s členstvím Polska v EU. Je asi načase, aby tento svůj názor začali jasně prosazovat.





Poslký Ústavní soud vydal verdikt, že některé zákony Evropské unie jsou "v rozporu s polskou ústavou". Tím učinil podstatný krok směrem k právnímu "polexitu", což hrozí dalekosáhlými důsledky pro velké evropské dotace, určené pro Polsko a pro budoucí vztah Polska s EU.

 17865

Historie je politizována a přepisována při každých volbách

7. 10. 2021 / Muriel Blaive, Hynek Pallas

čas čtení 15 minut

- Problémem je, že jsem žena a cizinka. Česká společnost je sociálně velmi konzervativní, hodně uzavřená sama do sebe, nemá zkušenost s externími intelektuálními vstupy do české diskuse a je neochotná připustit, že by cizinec mohl říci něco relevantního.

- Můj hlas byl vnímán jako kritický, protože jsem zpochybnila představu, že lidé jsou jen hrdinové, oběti nebo zrádci.

- Tabu je srovnávat novou demokracii se starým komunistickým režimem, pokud by to vedlo k přiznání, že zpětná popularita komunistického režimu je reálná.

- Komunismus by se neudržel u moci po několik generací bez spolupráce a podpory milionů Čechů.

- Pokud Babiš poskytne českým voličům zaměstnání a zaručí určitou životní úroveň, což je mimochodem přesně ta metoda, díky které přežil komunistický režim, není jeho minulost pro voliče překážkou.

Rozhovor, který poskytla Muriel Blaive švédskému listu Jönköpings-Posten. Vychází tam v sobotu 9. 10. 2021.


Rozhovor Britských listů 429. Jak se volbami rozdrolila politika v Německu

1. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta



Výsledky nedávných parlamentních voleb v Německu, které ukončily éru kacléřky Merkelové, jsou zásadním politickým předělem v Evropě. O tom, co znamenají pro Německo, pro Evropu i pro Českou republiku, hovoří Jan Čulík s odborníkem na Německo, novinářem a kritikem Petrem Fischerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1, října 2021.

 17877

Osvobozující tanec

8. 10. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 18 minut

Foto: Helena Kazárová


O tanci se odjakživa říká, že je projevem svobody, díky němuž máme možnost vyjádřit své pocity a myšlenky, očistit duši, odreagovat se od každodenních starostí, prostě se jeho prostřednictvím uvolnit a současně se ponořit do víru umění, protože zvládnout jakýkoliv tanec, a zvláště pak ten barokní je jedno velké umění, kterému celý svůj život i práci po úspěšném absolvování hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze, zasvětila světově uznávaná česká tanečnice, choreografka, taneční historička a teoretička, publicistka a pedagožka, která současně působí i jako umělecká vedoucí dobového tanečního souboru Hartig Ensemble – Tance a balety tří století, Prof. Mgr. Helena Kazárová, Ph.D.

Paní profesorko, celý svůj život se věnujete tanci, kdo vás k němu přivedl?

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tisková zpráva:

Česko v EU volalo po podpoře zemního plynu, přestože jeho cena je hlavní příčinou zdražování energií

8. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Státy Evropské unie si vyměnily názory na růst cen energií a na legislativní balíček Fit for 55 na jednání Rady pro životní prostředí (ENVI). Česká reprezentace vznesla požadavek na plnou podporu zemního plynu jakožto tranzitního paliva. Například Frans Timmermans či italská delegace ale na jednání upozornili, že za současným růstem cen energií stojí právě plyn. Stejnou námitku vznesly už minulý týden i české ekologické organizace sdružené v platformách Klimatická koalice a Zelený kruh. Ve společném prohlášení upozornily na to, že za rostoucí cenou energie stojí z 80 % právě plyn. Cena emisních povolenek hraje zanedbatelnou roli.  

Tisková zpráva:

Milion chvilek rozeslal knihu Babišovo Palermo do všech domovů seniorů v republice

8. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Pravda o Andreji Babišovi pro ty, kteří ovlivní volby. Do všech domovů pro seniory v ČR dorazí knihy Babišovo Palermo II,  které dnes rozeslal Milion chvilek. V knihách je vložen také osobní dopis od seniorů a organizátorů Milionu chvilek z Nového Jičína. Knihy věnoval Milionu chvilek autor Jaroslav Kmenta. Jejich rozesláním do všech domovů pro seniory chce spolek upozornit na to, že největší podíl voličů je právě mezi staršími občany. Naopak nejméně chodí k volbám prvovoliči a mladí. I proto další tisícovku knih Milion chvilek rozdává před vysokými školami po celé republice.

Tisková zpráva:

Kouzlo finské loutkové animace v podání Katariiny Lillquist

8. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Ochočený čáp, jurodivá světice, továrna na boty či legenda o mrtvém vojákovi – to je pelmel krátkých loutkových snímků, které mají společné především jedno: uznávanou finskou režisérku loutkových filmů Katariinu Lillqvist. Retrospektivní přehlídka její tvorby je připravena v rámci letošního programu Mezinárodního festivalu krátkých filmů BRNO16.

Tisková zpráva:

PIWI CZ – další ekologizující prvek vinařství České republiky

8. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Před zhruba padesáti až třiceti lety byly vinice jednou z pesticidy nejzatíženějších částí jihomoravské krajiny. Jen proti obalečům se vinice ošetřovaly 2-3 krát za sezonu. Nejdříve DDT, později se začaly používat ještě jedovatější látky – organofosfáty odvozené od bojových chemických látek a v 80. a 90. letech 20. století analogy hmyzích hormonů a syntetické pyrethroidy. Ty sice nebyly pro člověka tak jedovaté, ale hmyz a některé skupiny členovců zabíjely ještě v koncentracích miliontiny procenta.

 17868

Operace o duši Trojmoří

7. 10. 2021 / Kamil Jarończyk

čas čtení 7 minut

 

Jak může neznámá událost ve Varšavě otrávit projekt Trojmoří

Kamil Jaronczyk je členem redakce Visegrad Insight, která v létě publikovala zprávu, resp. soubor možných scénářů a doporučení vycházejících z rozhovorů s politiky, diplomaty, novináři a neziskovými organizacemi o využití iniciativy Trojmoří, která usuluje o mezinárodní investice do logistické a kyberbezpečnostní infrastruktury propojující region střední a jihovýchodní Evropy severojižním směrem. Ve svém textu, původně publikovaném na Visegrad Insight, píše o tom, jak organizace blízké současné polské vládě ohrožují smysluplné využití iniciativy Trojmoří.


Rozhovor Britských listů 428. Hovořme o domácí oligarchii, která dobyvačně kolonizuje ČR

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



"Měli bychom upozorňovat na domácí oligarchii, na skutečně problematické struktury, které si privatizují republiku a chovají se tady jako okupační mocnost na dobytém území. Chudí lidé neřeší klimatickou krizi jako primární problém, i když na ně dopadne nejhůř. Ti bohatí mají vždycky možnost odletět někam na Aljašku nebo na Nový Zéland. Oligarchové prostřednictvím svých médií vyvolávají chaos a podstrkávají veřejnosti nedůležitá témata, aby uchránili své parazitické podnikatelské zájmy."

Albín Sybera mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s analytikem Josefem Patočkou z organizace Re-set.cz o tom, jak si čeští oligarchové paraziticky podmanili Českou republiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. září 2021.

K debatě o iluzorním boji s hyperkorektoností a sklouzání českého diskurzu do "hungaristce" aneb Viktore, díky!

Smutný pohled, když čeští vědci sklouzávají k sexistickým a šovinistickým vtípkům

7. 10. 2021 / Lucie Poláková

čas čtení 5 minut

Můj milý deníčku, tak konečně byly v Chebu ty neurovědy… teda ti vědci… teda ta očekávaná a odkládaná konference se špičkami české neurovědy, co jsem se na ni těšila víc než půl roku! V Chebu! Smekla jsem před lidmi z MAP2 Cheb, za tu skvělou organizaci i výběr přednášejících, všechna čest. A přednášely tam opravdu elity, na jejichž knihy a myšlenky upozorňuji své studenty už několik let. Bylo narváno. 300 účastníků! Z toho nejméně 250 učitelů z praxe… Potkala jsem psychology, sociální pracovníky, asistenty pedagoga, vlastně rozmanité publikum. Všichni  jsme přišli kvůli tomu skvělému obsazení řečníků, rozuměj deníčku, kdy našinec ze Sudet uvidí zase tuhle přehlídku, aniž by musel cestovat ze západu do Prahy?

 17866

Monitor Jana Paula: S konzumerismem na věčné časy! Aneb hurá k volbám, a pak nakupovat!

7. 10. 2021 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

 

IIustrativní obrázek jasně dosvědčuje, že řeči o trvale udržitelném rozvoji, jsou jen agitační hesla, protože tento způsob svobodného trhu k trvale udržitelnému rozvoji nikdy nemůže vést. Zabalit jedno jediné mrňavé cukrátko do umělé hmoty, je ukázka pustého konzumerismu, a cynismu k ekologii, a to nejsem žádný environmentální fanatik. Ze všech stran slyšíme, jak pustošíme životní prostředí, jak ničíme Zemi, podřezáváme si větev, a že je s tím třeba něco udělat, ale co s tím udělat v situaci, v níž konzum je alfou a omegou všeho?

30542

Utopeni v cukrech a kybercukrech

7. 10. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Lidská společnost se dostala do úplně nové, neznámé evoluční situace. Zatímco ve svém dosavadním vývoji se potýkala s nedostatkem a strategie přežití tak nutně směřovala k vytváření rezerv, současný život bohatých společností severu je definován obrovským přebytkem, materiálním i virtuálním. Metaforické cukry a kybercukry, které se neodbytně vtírají do našich životů, neumíme rozumným způsobem eliminovat a vstřebáváme, jako kdybychom stále setrvávali ve stadiu vytváření rezerv. Proč? Protože způsob lidského jednání je založen na mezigeneračním přenosu a mění se mnohem pomaleji než jaká je dynamika změn světa 21. století, v době virtuálně-fyzické existence. Vzorce chování našich babiček, které ještě vyrůstaly v prostředí chudoby a reálného hladu, není možné používat v době, kdy vrcholem zábavy teenagerů může být návštěva fastfoodového řetězce a okázalý akt obžerství. Nutně potřebujeme významně změnit pohled na to, na co vlastně má výchova a vzdělávání připravovat generace přicházející po nás, lidech, kteří se sami "perou" s rychlostí změn, které činí jejich identity tekoucí. Jsme toho schopni, namísto abychom hleděli s retrotopní nadějí do minulosti? A co jsou kvality, které definují individuální a sociální suverenitu 21. století? 

Současné vedení katolické církve ve Francii si zaslouží úctu

7. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

K tomu: 

Francouzská katolická církev přiznává "hanbu", poté co bylo zjištěno, že sexuálně zneužívala 330 000 dětí


Je třeba zdůraznit, že vyšetřovací komisi, která dva roky zkoumala rozsah zneužívání dětí uvnitř katolické církve ve Francii, zřídila sama francouzská katolická církev. Nejvíce děsivým zjištěním komise je podle mne konstatování, že katolická církev až do roku 2000 projevovala „hluboký a naprostý nezájem a dokonce krutost vůči obětem“. Různí konzervativci rádi tvrdí, že problém zneužívání je problémem modernity a sexuální revoluce. Krutost vůči obětem ale je jednoznačně projevem tradiční vrchnostenské a pokrytecké mentality.

 17869

Zpívající humorista

7. 10. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

 


S neodmyslitelným banjem v jeho rukách, je stále dobře naladěn. A s písněmi na rtech, jejichž sloky jsou plné skvělého humoru, je společně se svou kapelou, jenž nese název Banjo Band, oblíben u posluchačů všech věkových generací. Tak lze stručně charakterizovat zpívajícího humoristu, malíře, textaře a spisovatele Ivana Mládka, autora řady povídkových knih a té nejčerstvější, kterou vydal pod názvem „ Ivan Mládek obrazem i slovem“.

Pane Mládku, je něco, co byste našim čtenářům rád o své knize řekl?

Rozhovor Britských listů 427. To, co se v Rusku odehrálo o minulém víkendu, nebyly volby

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



O minulém víkendu během tří dnů se v Rusku konalo cosi, co odborník na ruské záležitosti Michal Romancov v rozhovoru s Bohumilem Kartousem odmítá charakterizovat jako parlamentní volby. Pojem voleb totiž předpokládá, že voliči mají možnost vybírat z různých alternativ, a tato možnost v drsně zfalšovaném hlasování, na mnoha úrovních, od místních až po nejvyšší, ruským občanům vůbec dána nebyla. Michal Romancov rozbírá kontext a podrobnosti této podvodné akce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. září 2021.

Sjezd britských konzervativců: Projev Borise Johnsona byl ekonomicky negramotný

7. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Čelní britští podnikatelé, odbory a ekonomičtí odborníci kritizovali Borise Johnsona za jeho projev přednesený na kongresu Konzervativní strany. Poukázali na to, že nedostatek zboží v obchodech a pohonných hmot na benzínových pumpách "se neodstraní chvástáním"

Čelní britští podnikatelé zaútočili na Borise Johnsona a poukázali, že nemá žádný ekonomický plán, poté, co přednesl chvástající se projev na kongresu britské Konzervativní strany. Vůbec se v něm nezmínil o nedostatku zboží v obchodech a pohonných hmot na benzínových pumpách ani o dalších vážných problémech britské ekonomiky


Profesor Richard Murphy: Toto je, zdůrazňuji, Financial Times, seriozní ekonomický list, který nevěří svým očím stejně jako všichni, kdo vědí něco o podnikání a o tom, co Johnsonova vláda dělá a tvrdí:

""Takže se ukazuje, že když Boris Johnson řekl 'fuck business', myslel to vážně. Definujícími charakteristickými rysy letošního právě proběhlého sjezdu Konzervativní strany byl sjednocený útok na podniky, které se nedokáží přizpůsobit novému ekonomickému modelu. Ovšem tento model vláda tvoří na postupu - nemá žádnou vypracovanou strategii. Jako vždy, Johnsonův zájem není zaměřen na podnikání jako takové, ale útočí proti oněm četným - a často velmi významným firmám - které se protiví jeho 'vizi' nové pobrexitové ekonomiky."

 16492

USA a Čína se střetly kvůli událostem v tchajwanském vzdušném prostoru

7. 10. 2021

čas čtení 5 minut

Čínská armáda od konce loňského roku začala výrazně zvyšovat své letecké aktivity na moři v blízkosti Tchaj-wanu.

Tento trend se postupem času rozšířil na širokou škálu různých typů vojenských letadel, často rozmístěných ve stále větším počtu, většinou na západě a jihozápadě ostrova. Mnoho letů však také překračuje takzvanou střední linii Tchajwanského průlivu mezi ostrovem a pevninskou Čínou a téměř všechny z nich zasahují do velmi rozsáhlé tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ), což v každém případě nutí tchajwanské letouny v reakci na to provádět letecké výpady, píše na webu Responsible Statecraft Michael D. Swain.

Tomasz Oryński je ohromen obrovským zájmem britských i zahraničních médií

6. 10. 2021

čas čtení 1 minuta


Tomasz Orynski: Jedna pivní myšlenka: Právě jsem to sečetl: Od té doby, co se můj článek o kamionistech v Británii virálně rozšířil na Twitteru, dostal jsem od médií 42 žádosti o rozhovor o práci evropských kamionistů v Británii (z nichž 37 bylo od britských médií). Lidi mě také psali spoustu emailů a kontaktovali mě i na Facebooku.

(Pozn. red.: Britským listům Tomasz Oryński sdělil, že dostává desítky emailů v reakci na své rozhovory. Skupina Led by Donkeys, které v Manchesteru promítala videorozhovor s ním na stěnu jedné budovy v centru, Tomaszi Oryńskému sdělila, že kolejdoucí doslova házeli bankovky do vozidla skupiny Led by Donkeys, která rozhovor promítala - skupina závisí na crowdfundingu.)

Experti na nákladní automobilovou dopravu a slavní akademici mě sledují na Twitteru a sdílí to, co tam napíšu. Je to pro mě velká čest.

Avšak i když má britská vláda už "plné zuby expertů" a nechce jim naslouchat, jsem si jist, že ještě nějaké má, lidi, kteří za pár hodin vydělají více než co já vydělám za měsíc.

Británie je také světově známá tím, že má nejlepší univerzity na této planetě.

Takže jak je možné, že všichni teď chtějí naslouchat tomu, co říká nějaký Polák, který řídí kamiony? Kde byli všichni ti experti, když to, co já říkám, je najednou pro všechny taková novota?






Babišovo jednání naplňuje skutkovou podstatu několika trestných činů

6. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Senátní komise projednala Babišovo vyvádění majetku přes daňové ráje. Jeho jednání naplňuje skutkovou podstatu trestných činů

 

Praha 6. října 2021 – Senátní komise v čele s pirátským senátorem Lukášem Wagenknechtem začala prověřovat nekalé transakce premiéra Andreje Babiše při pořizování stamilionového zámku ve Francii a dalších nemovitostí. Transakce dělal skrz své firmy v daňových rájích. Senátoři a odborníci z oblasti daňového práva i oblasti problematiky praní špinavých peněz se jednomyslně shodli, že Babišovy transakce naplňují znaky několika trestných činů a podezřelého obchodu v souvislosti s praním špinavých peněz. 

Doložte, kde jste vzal miliony na zámek, vyzval europoslanec Kolaja Babiše

6. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Doložte, kde jste vzal miliony na zámek, vyzval Kolaja premiéra Babiše během mimořádné debaty o Pandora Papers

Štrasburk 6. října 2021 – Andrej Babiš se chová jako pokrytec a lhář. To dnes řekl na plénu Evropského parlamentu pirátský europoslanec a místopředseda europarlamentu Marcel Kolaja. Podle něj by měl český premiér doložit, kde získal 15 milionů EUR, za které si koupil luxusní vily ve Francii.

Jako český občan musím říct, že mi trhá srdce přiznat, že evropským symbolem Pandora Papers se stal zrovna český premiér. Andrej Babiš se opět chová jako pokrytec, jako lhář, jako člověk opovrhující demokracií, ale tentokrát také jako podnikatel provádějící pochybné transakce,“ konstatoval Marcel Kolaja. Narážel přitom na to, že sám Andrej Babiš několikrát řekl, že jeho prioritou je boj proti daňovým rájům.

 17863

Unikátní průzkum: Voliče nejvíce záměrně děsí SPD, v závěsu Trikolora s komunisty

6. 10. 2021

čas čtení 7 minut

Institut pro politiku a společnost dnes zveřejnil výsledky unikátního průzkumu zkoumajícího komunikaci politických stran a hnutí kandidujících v letošních parlamentních volbách. Z výsledků vyplývá, že nejemotivnější rétoriku využívá Okamurova SPD. Jen s malým odstupem za SPD následuje hnutí Trikolóra a na třetím místě je KSČM. Průzkum založený na analýze textů publikovaných od začátku roku politickými stranami a hnutími na jejich webech také ukázal, že nejúměrněji letos komunikuje KDU-ČSL, která je následována hnutím STAN a Piráty.


Výsledky letošního průzkumu jsou oproti předchozím letům velmi rozdílné. „Ukazuje se, že dlouhodobý trend zmírňování rétoriky před těmito volbami neplatí. Vyhroceněji než v minulých letech (viz graf níže) komunikují Piráti a obě levicové strany – ČSSD a KSČM. U Pirátů je to způsobeno tím, že chtějí volby vyhrát a potřebují mobilizovat své příznivce. Těch sice mají poměrně hodně, ale jejich přesvědčení je slabé a šance, že se všichni objeví u volebních uren, je nízká. Proto vedle racionálních argumentů a obsáhlého programu také vidíme více emocí v komunikaci. KSČM a hlavně ČSSD jde nyní o všechno. Logicky se proto snaží nostalgicky zapůsobit na bývalé voliče, kteří ve velkém přešli k hnutí ANO,“ říká analytik Institutu pro politiku a společnost Karel Sál.

Mezitím v Absurdistánu 195:

Útoky proti tisku, korupční zneužívání státních peněz a teror proti dětským uprchlíkům na běloruské hranici

6. 10. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Možná si pamatujete, že se strana PiS  dostala k moci mimo jiné díky tajné nahrávce soukromých rozhovorů mezi politiky. ZDE Tyto nahrávky, jak dnes víme, byly prostřihány a zveřejněny byly jen ty jejich části, které byly nepříjemné  pro politiky z předchozí vládnoucí strany. Existovalo podezření, že je do toho zapojeno Rusko, a tak se kontrarozvědka rozhodla vyšetřovat.

Energie, energie z tebe blbě mi je...

6. 10. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

 V ČR zařízení pro výrobu solární energie neseženete

Sdělovadla nás pravidelně informují, jak se budou zdražovat energie a jejich zdroje. Slyšel jsem jednu dobrou babskou radu (skutečně – šlo o nějakou renomovanou starší paní ekonomku :-), že prý máme topit dřevem, ale to prý bude také dražší - anebo využívat nové technologie.

Pozn. red. Topení pevnými palivy drasticky znečišťuje životní prostředí a vážně poškozují zdraví lidí.

Francouzská katolická církev přiznává "hanbu", poté co bylo zjištěno, že sexuálně zneužívala 330 000 dětí

6. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Zdrcující analýza, která otřásla Francií, zjistila, že za posledních sedmdesát let francouzští katoličtí kněží a laičtí příslušníci církevních institucí sexuálně zneužívali 330 000 dětí.

Zločiny kněží byly systematickým způsobem utajovány.

Předseda vyšetřovacího výboru Jean-Marc Sauvé konstatoval: "Až do prvních let po roce 2000 prokazovala katolická církev hluboký a dokonce i krutý nezájem o své oběti".

Analýza zjistila, že podle odhadů bylo od roku 1950 do roku 2020 ve Francii příslušníky katolického kléru zneužíváno 216 000 dětí. Když se k tomu přidá sexuální zneužívání dětí od laických příslušníků katolické církve, počet stoupne na 330 000 obětí.

 17860

Stanislav Křeček ohrožuje české děti

6. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Na nesmírně závažnou a v ČR zanedbávanou problematiku sexuálního zneužívání dětí upozornil Výbor OSN pro práva dětí. Všichni se pamatujeme šokující film Barbory Chalupové a Víta Klusáka  V síti. Stanislav Křeček v roli ombudsmana svou idiocií a omezeností aktivně škodí lidem v České republice.

Jak dlouho budou v ČR do důležitých státních funkcí jmenováni pitomci?


Česká Aliance za dětská práva vykreslila bezútěšný obraz ve své alternativní zprávě předložené Výboru OSN pro práva dítěte, který 6. a 7. září projednal s delegací české vlády pravidelné zprávy o provádění Úmluvy o právech dítěte v České republice.

Aliance, která je členem střechové evropské organizace Eurochild, ve zprávě zdůrazňuje, že téměř žádné z 88 doporučení výboru UNCRC pro Českou republiku schválených v srpnu 2011 nebylo naplněno. Důvodem je, stejně jako v některých jiných zemích v regionu východní Evropy, přetrvávající nálada proti právům dětí ve velké části společnosti. Alternativní zpráva prohlašuje, že „práva dětí nejsou uznávána a děti jsou buď považovány za majetek svých rodičů, do něhož stát nemá právo zasahovat, nebo požaduje kodifikaci a vymáhání „povinností dětí“.

Další podrobnosti ZDE


· Výbor pro práva dítěte je vážně znepokojen rostoucím počtem dětí, které jsou zneužívány v prostituci a pornografii. Výbor vyzval ČR, aby byly efektivně vyšetřovány případy sexuálního zneužívání, především v on-line prostředí a v sektoru cestovního ruchu.

· Výbor je nadále znepokojen velkým rozsahem umísťování dětí do ústavů, zejména dětí s postižením. Výbor doporučil České republice přijetí národních politik, které umožní ukončit umísťování dětí do ústavů a podpoří řešení na komunitní úrovni a umísťování dětí do rodin, kde bude zajištěna potřebná péče. Pozornost má být zejména věnována dětem s postižením, romským dětem a dětem mladším tří let.

Výbor pro práva dítěte monitoruje dodržování Úmluvy o právech dítěte a opčních protokolů ve státech, které jsou stranami této úmluvy OSN, v oblastech zapojování dětí do ozbrojených konfliktů, obchodování s dětmi, dětské prostituce a pornografie. K úmluvě dosud přistoupilo 196 států. Výbor má 18 členů, nezávislých lidskoprávních expertů z celého světa, kteří svůj mandát vykonávají za svou osobu, nikoli jako představitelé států, ze kterých pocházejí.

Další podrobnosti ZDE

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
55954