Němečtí sociální demokraté posilují

26. 9. 2021

čas čtení 2 minuty



V neděli v podvečer měli němečtí sociální demokraté téměř o jedno procento více než CDU. FDP také posilovala a zelení byli o 1 procento níže než předpověď jejich výsledků z 18 hodin:


Šéfredaktorka Deutsche Welle  Manuela Kasper-Claridge píše, že éra opatrnosti a marginálních kompromisů charakteristických pro dosavadní velkou koalici, vládnoucí v Německu mezi CDU/CSU a SPD skončila a němečtí voliči chtějí změnu.

 17761

Ne megatunel, ale teratunel: Nenechme si rozkrást Cínovec III

25. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 7 minut


Navazuji na své předchozí články zde a zde a zde. Napsal jsem dopis na MPO, aby opravilo mou tabulku s obsahem kovů v kopci Cínovci. Včera jsem dostal odpověď, viz níže, kde si ministerstvo vyžádalo odechový čas. Podle mého názoru se odpověď nedozvíme dříve, než po volbách, což je však trochu pozdě. Co z toho tedy vyplývá?

Prvním a nejdůležitějším výsledkem je samozřejmě katastrofální selhání ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO). On rozhodl o přímé investici ze státního rozpočtu, jejíž jen první (???) část bude ve výši minimálně 52 miliard korun, viz zde a zde, bez toho, že by jasně věděl, jaké kovy, v jakých množstvích a v jaké jejich celkové hodnotě vlastně ten kopec Cínovec a přilehlé lokality obsahují. Daleko horší možností pak je, že to ani nechtěl vědět. Nedivím se, pokud jednotlivá ministerstva hospodaří jako MPO, tak že tato vláda rozházela zhruba bilion korun viz např. zde. Zejména mladí by si měli nyní uvědomit, že oni to jednou budou muset zaplatit a měli by na to tvrdě a pragmaticky zareagovat a zajistit si ten kopec na splátku toho astronomického dluhu.

REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

24. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Albín Sybera hovoří s Josefem Patočkou o tom, že bychom měli více sledovat domácí oligarchii, která nás sama kolonizuje, zatímco straší "cizáky". Viktor Orbán přijel osobně vítat svého přítele Babiše na letiště. Ten na oplátku obdivuje Orbánem vystavěnou železnou oponu. Měli bychom si podobně jako Austrálie vyjasnit, koho chceme za spojence a na koho se hodláme spoléhat, píše v reakci na vznik "kontroverzní" aliance AUKUS Karel Dolejší.

Rozhovor Britských listů 428. Hovořme o domácí oligarchii, která dobyvačně kolonizuje ČR

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



"Měli bychom upozorňovat na domácí oligarchii, na skutečně problematické struktury, které si privatizují republiku a chovají se tady jako okupační mocnost na dobytém území. Chudí lidé neřeší klimatickou krizi jako primární problém, i když na ně dopadne nejhůř. Ti bohatí mají vždycky možnost odletět někam na Aljašku nebo na Nový Zéland. Oligarchové prostřednictvím svých médií vyvolávají chaos a podstrkávají veřejnosti nedůležitá témata, aby uchránili své parazitické podnikatelské zájmy."

Albín Sybera mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s analytikem Josefem Patočkou z organizace Re-set.cz o tom, jak si čeští oligarchové paraziticky podmanili Českou republiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. září 2021.

Británie kolabuje kvůli nedostatku benzínu

25. 9. 2021

čas čtení 3 minuty


Angličané se perou u benzínových pump:




"Umi někdo z vás řídit kamion?"  

Sobotní Daily Mail: Je to panika u benzínových pump!

Fronta na benzín v jihoanglickém Brightonu

 Sobotní Timesy: Dopravní chaos se šíří:

Vyšší ceny u benzínových pump. Vyšší ceny v obchodech. Vyšší ceny vytápění vašich domovů. Vyšší ceny domácích opravu. Vyšší daně. Žádná vláda za mého života nezpůsobila tak dramatický nárůst cen.


Johnsonova vláda se chystá udělat pozoruhodný pobrexitový obrat o 180 stupňů a znovu dovolit evropským řidičům kamionů vstup do země, který jim byl po brexitu zakázán. Velkou otázkou je, zda však nějací evropští kamionisté do Británie znovu přijdou.

V důsledku brexitu je v Británii katastrofální nedostatek řidičů kamionů, nemá kdo dovážet potraviny do supermarketů, vzniká nedostatek základních potravin a nyní i pohonných hmot na benzínových stanicích, protože není nikdo, kdo by do nich dovážel benzín, Některé benzínové stanice musely být pro nedostatek pohonných hmot uzavřeny a krizi prohloubila idiotská Johnsonova vláda, která apelovala na automobilisty, aby panicky nekupovali benzín, což samozřejmě mělo přesně opačný dopad a u benzínových pump se začaly tvořit obrovské fronty.

 16578

Za cenovou stabilitu? (Taky předvolebně? To asi hned ne!)

25. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

(Mnohé bývá často jinak, než bychom si rádi zvykli.) 


Pokud zrovna je ve státě relativní „cenová stabilita“, pak ovšem bývá výhodné, když zaměstnaní lidé dostanou v takovém období za svou práci – třebaže vesměs nečekaně – přidáno. Viditelně to vylepší možnost „více si dovolit“ s vlastními výdaji. Bezděčně vzrostou možnosti spotřeby. A tím také automaticky vzroste poptávka po zboží a požadavky na výrobu. Nemusí potom být od toho daleko k vyhlídce na povzbudivé investice. Je tu „konjunktura“, že?

Jak se Orbán bratří s Babišem

24. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Situace, s jakou jsme se dosud absolutně nesetkali. Viktor Orbán osobně přijel na letiště přivítat Andreje Babiše a jeho manželku. V posledních letech tak Orbán vítal výlučně čínského prezidenta. Tyto fotografie maďarská strana nepublikuje.



 16850

ČSSD se před volbami hlouběji fašizuje

24. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Zoufale doufá, že když prohloubí svou xenofobii, získá snad víc voličů. Přitom okamurovsky lže!  (JČ)


Maláčová, proč fašizuješ? Příchod zahraničních pracovníků NEVEDE k snížení příjmů místních lidí. Nedostatek zahraničních pracovníků VEDE K AUTOMATIZACI, která způsobuje snížení příjmů i místních lidí a výrazné zvýšení nezaměstnanosti. NEBUĎTE  PROSÍM BLBCI!

Ekonomický dopad vln migrantů s nízkou kvalifikací je nulový. Není třeba se migrantů bát

 16578

Piráti se před volbami také fašizují

24. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Ondřej Liška:
„S muslimskou Evropou dnes problém mám. Na Francii a Německu se ukázalo, že když je lidí mnoho, tak je problém pak zvládnout integraci. Vznikají no-go zóny. Nemůžeme před tím zavírat oči,“ řekl v rozhovoru Bartoš. (Novinky)

1) Neznám nikoho z lidí, kteří se věnují migraci nebo zastávají humanistické postoje v této otázce, kdo by tvrdil, že problémy, které migrace způsobuje, neexistují. Nechápu tedy, proti komu se zde Ivan Bartoš vymezuje. Mají-li to být lidé z občanské společnosti, věnující se práci s migranty a kteří prosazují integrační a na lidských právech a důstojnosti založený přístup, pak je to vůči nim podlé a nefér, dělat z nich vítače jenom proto, aby se vyhnul být za vítače označen sám.

2) Z principu nevolím strany, které používají výrazy jako "muslimská Evropa". Je to tak za hranou, že je mi jedno, jak to ve skutečnosti myslí.

3) Chápu, že jsou piráti předmětem hnusných manipulací ze strany Babiše a zbytku českých fašistů. Nepovažuji to ale za sebemenší důvod akceptovat jejich hru a slovník.

Je mi smutno při pohledu na již tak slabý lidskoprávní a environmentální program PirStan.

Nechci takového premiéra, tati!

24. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Babiš obdivuje Orbánovu oponu postavenou na maďarské hranici proti uprchlíkům. Nadšeně chce také porušovat Ženevské úmluvy.
Babiš se účastní v Budapešti setkání ultrapravicových premiérů středovýchodní Evropy. Dnes velký den. Vítejte na budapešťském demografickém fóru, kde budou postarší chlapi jednat o "krizi rodinného života" a o roli žen. :)))


Nynější "demografický summit" v Budapešti hodně připomíná Hitlerův demografický summit v Berlíně r. 1939. Víme už, jaká je strategie Mikea Pence a ta se od roku 1939 nezměnila:



Rozhovor Britských listů 427. To, co se v Rusku odehrálo o minulém víkendu, nebyly volby

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



O minulém víkendu během tří dnů se v Rusku konalo cosi, co odborník na ruské záležitosti Michal Romancov v rozhovoru s Bohumilem Kartousem odmítá charakterizovat jako parlamentní volby. Pojem voleb totiž předpokládá, že voliči mají možnost vybírat z různých alternativ, a tato možnost v drsně zfalšovaném hlasování, na mnoha úrovních, od místních až po nejvyšší, ruským občanům vůbec dána nebyla. Michal Romancov rozbírá kontext a podrobnosti této podvodné akce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. září 2021.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16578

O korupci v České republice - budete hlasovat ve volbách tak, aby se to změnilo?

23. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 18 minut

Jak se ČEZ zbavuje nepohodlných

Na základě osobních výpadů pana Marka Beneše v diskusi pod mými články v Britských listech jsem se nakonec rozhodl veřejnost seznámit se svými kauzami, protože si myslím, že možná podobným způsobem byly zlikvidovány desítky prosperujících českých elektrotechnických firem.

Od roku 1990 samostatně podnikám v elektrotechnice v ČR. Za prvních deset let jsem pochopil, že tržní prostředí v ČR je a bude trvale pokřiveno do té míry, že se buď tomuto systému podvolím a budu odvádět do smrti desátek, nebo si najdu něco v zahraničí a odstěhuji se. Zvolil jsem tu druhou alternativu.

V roce 2001 jsem se odstěhoval s celou rodinou do Irska. Začátek nebyl jednoduchý. Jazyková bariéra, velmi odlišný způsob života. Děti se musely naučit cizí jazyk atd. Nicméně s postupem let jsme vše překonali a žijeme zde spokojeně dosud. Udělal jsem více než 500 projektů v cca 15 zemích a odborně jsem vyrostl do výše, kterou bych v ČR asi nikdy nedosáhl.

30742

Roste vám politický konkurent? Slaďte politický marketing s dezinfo scénou

Digikracie: Svěrací kazajka trestající za nedostatečnou společenskou suverenitu

23. 9. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut


Výsledek voleb v Rusku je řízen z centra moci a nebýt komické ruské upřímnosti některých snaživců připomínajících scény z Gogolova Revizora, neměli bychom žádný hmatatelný důkaz o tom, že dochází k falšování voleb. Na to i na další obscénnosti potěmkinovského způsobu demokracie, který se v Rusku odehrává, upozorňuje politický geograf Michael Romancov v našem společném rozhovoru o výsledku voleb, který bylo možné dopředu odhadnout s přesností na procenta: Jednotné Rusko vyhrálo, udrželo si dostatek mandátů k případným změnám ústavy, ostatní dostali dle zásluh a perspektivy pro klidné vládnutí proputinovské "strany moci". V České republice to tak jednoduché pochopitelně není, máme skutečně svobodné volby, v nichž nejsou předem vylučováni z kandidatur nepohodlní, nikdo nechodí s balíky hlasů a nehází je postupně do uren, v nichž není možné, aby se následně, bez ohledu na skutečnou volbu, stanovovaly výsledky od vládcova stolu. Přesto ale není možné mluvit o demokracii v pojetí 20. století, ale spíše o digikracii, v níž je možné politického konkurenta vcelku jednoduše natolik manipulativně zdiskreditovat, že pro podstatnou část veřejnosti, hledající menší zlo, je toto "zlo" příliš velké. A zbývá jí tak, iluzorně, pouze to, co nabízí vyžadovaný sentiment. 

Talibán obnoví popravy a usekávání rukou

24. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Jeden ze zakladatelů Talibánu, Nooruddin Turabi, nynější ministr Talibánu pro vězeňství, sdělil v rozhovoru, že Talibán obnoví popravy a amputace rukou, i když možná se nebudou konat veřejně.

"Usekávání rukou je nezbytné pro udržení bezpečnosti," konstatoval v rozhovoru pro tiskovou kancelář Associated Press.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 16578

Není koho volit. Proč jsou všichni tak neschopní?

24. 9. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Mladí, nebojte se a jděte do toho! Nejdřív jít volit a volit třeba piráty. Nic není ztraceno!


Nejsou k tomu vychováváni od školy, píše František Řezáč. My jsme  v šedesátých letech měli ČSM a kdo v tom uměl chodit, dosáhl lecčeho.

Nebožtík spolužák Liška, řečený paťan, z nich dokázal vytáhnout prachy třeba na zájezd do Semaforu.

Někteří dobří učitelé nám fandili.

Předseda třídy byl jakýsi uznávaný mluvčí oběma stranami. Odpovídal i za to, že bude před hodinou smazaná tabule. A pořádně! 

Přitom se nacvičovaly základy života kolektivu. I když to bylo pod KSČ.

 17783

Czechitas začínají vzdělávat středoškoláky

24. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Seriál deseti témat ve dvaceti lekcích bude pro studenty zdarma


Nezisková organizace Czechitas, která primárně vzdělává ženy v informačních technologiích, bude od října pořádat celkem 20 lekcí IT dovedností pro středoškoláky. Díky finanční podpoře firmy Huawei je tento výukový program bezplatný pro celkem 30 studentů.


„Studenti se naučí základy z grafiky, pak také jak ovládat online kancelářské balíky programů nebo si vytvoří svůj web. To ovšem není všechno. Nahlédnou také do světa online marketingu, sestaví si skvělý životopis a vyzkouší si webové animace. Cílem je ukázat mladým lidem základy, a oni sami se pak mohou rozhodnout, co je nejvíc baví a pokračovat v dalším vzdělávání,” říká ředitel Czechitas Ondřej Čejka.



Rozhovor Britských listů 426. Jaká je budoucnost Afghánistánu?

21. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří o skandálu, kdy Západ nechal Afghánistán na pospas vražednému extremistickému islamistickému hnutí, s velmi dobře informovaným analytikem, bývalým ministrem zahraničí ČR Tomášem Petříčekem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 21. září 2021.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tisková zpráva:

Obce ohrožené hlubinným úložištěm se brání

24. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Pokud Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) chybovala při přípravě podkladových dat, na základě nichž byly vybrány čtyři lokality pro další přípravu hlubinného úložiště vysoce radioaktivních odpadů, nemusí se to týkat jen tzv. lokality Hrádek na Jihlavsku. Starostky a starostové Boršova, Cejle, Dolní Cerekve, Hojkova, Milíčova, Mirošova, Nového Rychnova a Rohozné poukázali na chybějící zohlednění významných zdrojů pitné vody v lokalitě pod Čeřínkem a jejich zastupitelstva se postupně přihlašují ke společné „Strategii ochrany národních zdrojů pitné vody v lokalitě (Čertův) Hrádek 2021-2030“. 

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: V Británii budou nakonec covidem nakaženy všechny dětí ve věku od 12 do 15 let

23. 9. 2021

čas čtení 3 minuty



V úterý 21. 9. zaznamenala ČR 599 denních nákaz, aktuálně je hospitalizováno 169 osob. Celkem zemřelo na koronavirus v ČR 30 446 lidí. ZDE 

- Británie zaznamenala ve středu  34 460 nových denních nákaz a 166 denních úmrtí na covid. V úterý v Británii zemřelo na covid 203 osob a 31 564 nákaz.

- Nejvyšší míra nákaz je v současnosti v Británii u dětí ve věku 12-15 let, konstatoval v Dolní sněmovně hlavní vládní britský zdravotník profesor Chris Whitty. Upozornil, že nakonec budou nakaženi koronavirem zřejmě úplně všechny děti v této věkové skupině. Všechny děti v této skupině budou očkovány, aby se zamezilo narušení jejich vzdělávání.

 17781

Usilují piráti o tuny mrtvol?

23. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Takže jsem si vyřídil přes Portál pražana volební průkaz a uspořádal jsem si program tak, abych mohl jet volit do Prahy lidi, kterých si opravdu vážím a za kterýma je obrovský množství práce, píše Matěj Hollan. Olga Richterova za to, jak 4 roky v kuse kope za všechny důležitý sociální agendy, Adam Zábranský, radní pro bydlení, který navázal na naše výsledky Housing First a bleskurychle zavádí funkční a promyšlené sociální bydlení v Brně a Dana Balcarová a Eva Tylová za přístup k ekologii a Eva ještě zvlášť za neutuchající boj proti hernám a věnování se agendě závislostí. Křížky pro tyto 4 lidi by byly pro mě jako voliče za odměnu.

Ale neudělám to. Aktuální rozhovor jejich kandidáta na ministra zdravotnictví, Ondřeje Dostála, který jsem včera poslouchal na Prostoru X, je překročením jakýchkoliv myslitelných hranic a znamená pro mě no go.

Britští poslanci ostře zaútočili na Facebook a Google, že vydělávají na internetových finančních podvodech

23. 9. 2021

čas čtení 5 minut

 

Svým obětem nikdy Facebook a Google nikdy neposkytly žádné odškodné




Reportérka Channel 4 News: V posledních měsících svého života byl Indu Patel obětí intenzivní úzkosti a pocitu viny. Měl pocit hanby, takže už nechtěl dál žít, poté, co přišel o své celoživotní úspory, protože se stal obětí finančního podvodu, inzerovaného na Googlu.

Rozhovor Britských listů 424. O Rusku před zářijovými parlamentními volbami

14. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



O vyhlídkách na ruské parlamentní volby, které se konají o nadcházejícím víkendu, hovoří Jan Čulík s profesorem rusistiky Andrejem Rogačevským z univerzity v Tromsø v Norsku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. září 2021.


Jak na to přijde, že vyšetřovací orgány si z nás všech stále dělají blázny?

23. 9. 2021 / Petr Vařeka

čas čtení 8 minut

Z vyjádření ministra Brabce i samotného pemiéra Babiše k ustanovení parlamentní komise pro vyšetřování loňské otravy Bečvy plyne pro nás všechny následující vzkaz:

Tato kauza plně spadá do pravomoci Policie ČR a veřejnost (všechna možná uskupení novináři počínaje a odbornou sférou konče) není kompetentní se k jejímu dosavadnímu vyšetřování jakkoliv vyjadřovat.

Toto sdělení nám všem je však naprosto neakceptovatelné, protože nás odsouvá do pozice bezduchého konzumenta čehokoliv, co vzejde z oficiálních tlampačů, a upírá nám právo samostatně přemýšlet. Vracíme se tak před listopad 1989, kdy monopól na pravdu měla pouze jen jedna politická strana.

 16447

Ktož jsú boží (boží škrtám a píši zblblí) bojovníci

23. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

Taková paní Peková

Paní doktor Peková slibovala do Vánoc covid sbohem a šáteček. Do loňských Vánoc, aby bylo jasno jasnoucí. To byly ony pověstné covidové Vánoce. Jediné, co je fuč, a to zcela definitivně, jsou ovšem peníze českých zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon. Doufám, že fuč budou i naděje, že tato paní Peková vstoupí do Poslanecké sněmovny. I když ona chce přinést voličům osobní svobody pytel, štěstí vrchovatě, nezávislosti neúměrně a spokojenosti oceány. Pod honosným názvem hnutí Švýcarská demokracie brojí proti NATO, EU, vzývá východní manýry, horlí proti inkluzi a pochopitelně oroduje za zprofanovanou přímou demokracii. Je to taková tuzemská válka klonů, v které válčí SPD, Trikolora, Přísaha, Volní od Flákance, trochu také Komáři a sociální bývalá demokracie.

 17780

Krása valašského folklóru

23. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

 


Valašsko, tuto nádhernou národopisnou oblast, v níž se až do dnešních dob udrželo stále živé nářečí, tradice, lidová architektura a písně, naleznete v České republice v nejvýchodnější části Moravy v okresech Vsetín a větší části Zlína. A pakliže budete chtít, aby do vašich domovů zavítalo aspoň trochu něco z té krásy všech krás, pak není nic snadnějšího než se zaposlouchat do posledního alba známé české houslistky a zpěvačky Heleny Vedralové, které pod názvem Zežali zvázali, vydala s hudebním seskupením Muziga, s nímž dlouhodobě spolupracuje.

Paní Vedralová, na albu je celkem třináct písní ( Šohajova hlava, V širém poli hruška, Nepůjdu já za takého, aj.) Podle jakého klíče jste je s vašimi kolegy z Muzigy vybírali, když jste ho sestavovali?

 16578

Hurá k volbám?

22. 9. 2021 / Jan Sláma

čas čtení 6 minut

Každý den můžeme poslouchat nervózní hovory o blížících se volbách. Tisíce lidí všech pohlaví a zaměření by se rády obětovaly a staly se poslanci. Minimum činnosti a báječné příjmy. Že se nejedná o nic nového, se můžeme na příklad dočíst ve více jak sto let starém cestopisu E.S.Vráze o poměrech v tropické Americe. Být zvolen nebo lépe vyvolen a pak si plnými doušky užívat zákonných plodů získaného postavení.

Rozhovor Britských listů 422. Nadcházející volby v ČR: Opoziční koalice nemají žádný program

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Čísla z předvolebních průzkumů zveřejňovaná dlouho před volbami je třeba brát z rezervou, rozhodne finále předvolební kampaně, v němž nelze vyloučit překvapení. Z poznatků o volebním chování je zřejmé, že 15% voličů se rozhoduje na poslední chvíli a přerozdělení jejich hlasů může významně zmenit výsledek voleb. Zhruba polovina voličů je pevně rozhodnuta o své volbě, přičemž na současné volební mapě má relativně nejstabilnější elektorát ODS, protestní povahu, která mobilizuje určitou část elektorátu, si dlouhodobě udržuje SPD, relativně velkou stabilitu voličů se podařilo vytvořit Andreji Babišovi. Problém se stabilitou voličů mají podle Hartla Piráti, v předvolební koalici se STAN stává hlavní tažnou silou. Největší úpadek stability i preferencí zažívá konzervativní levice, KSČM a ČSSD. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. září 2021.


30776

Změna klimatu vyvolává novou uprchlickou krizi – ve Spojených státech

23. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Titulky v posledních týdnech připomínají blížící se apokalypsu. Přesně šestnáct let po úderu hurikánu Katrina na New Orleans bylo louisianské pobřeží opět zasaženo hurikánem Ida, jednou z nejsilnějších bouří, jaká kdy byla v tomto státě zaznamenána. Lesní požáry v Kalifornii zahalily západ USA kouřem a vyvolaly masové evakuace. V New Yorku se záplavová voda valila do metra a okny suterénních bytů, informuje web commondreams.org.

Rozhovor Britských listů 425. "Jenom chci řvát na ty učitelky." O sociální podpoře státu dětem

17. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Annou Sležkovou, právničkou Fóra pro lidská práva, která se dlouhodobě zabývá právními aspekty péče o ohrožené děti. Anna Sležková upozorňuje, že některá ustanovení českého právního řádu a zejména pojetí sociální péče je ukotveno hluboko před rokem 1989, například v podobě některých formulací zákona o rodině. A nejen to, že celé paradigma disciplinačního přístupu v sociální péči má kořeny v hluboké minulosti, v devatenáctém století, kdy děti byly z pozice mocenské autority odebírány, aby bylo zabráněno jejich úpadku do stavu "tuláctví a žebroty". Na prospěch dětí se nehledí. Nejde pochopitelně o celkový výraz sociální péče, ale právě způsob, jakým český stát definuje důvody k odebírání dětí z rodin děti a rodiny výrazně postihuje. Je nutné zasadit se o změnu z hlediska právního systému i z hlediska výkonu sociální práce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. září 2021.

Rozhovor Britských listů 423. Jak prezentuje svým občanům Rusko Západ a Česko?

10. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Kauza Vrbětice prokázala zajímavou věc: existuje velké sepětí mezi tím, co produkuje česká dezinformační scéna, a tím, co přichází jako státní propaganda z Kremlu. O tom, jak Rusko reaguje na Česko a na Západ, hovoří Bohumil Kartous s Michalem Romancovem, odborníkem na současné Rusko. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. září 2021.

Jak jsme se dostali do fáze, kdy politici útočí na univerzity?

22. 9. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

- Slovinský premiér Janez Janša na svém twitterovém účtu veřejně napadá profesora žurnalistiky a celou fakultu sociálních věd Univerzity v Lublani

- Janšova nepodložená tvrzení přebírají média navázaná na politickou stranu SDS a dále je šíří prostřednictvím sociálních sítí

- Profesor Milosavljević si klade otázku, jak se může funkční demokracie dostat do stavu, kdy její čelný představitel bez udání důvodu zpochybňuje financování klíčové vzdělávací instituce v zemi

- Mezitím se Andrej Babiš účastní dalšího setkání s Janšou a jeho iliberálními spojenci, tentokrát v maďarské Budapešti

 17777

Daniela Magálová: Chybí mi Československo

22. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 

Protože miluje Slovensko a slovenský národ, a má ráda Moravu a Česko, tak si často stýská známá slovenská rodačka pocházející ze Staré Turé, která se na svou profesionální dráhu moderátorky, herečky a zpěvačky vydala již během svých studií na bratislavské konzervatoři, kde studovala obory klavír a zpěv. Její velká láska k lidovým tradicím a lidové písni jí dovedla až do dechové kapely Moravanka slavného moravského trumpetisty, pedagoga a kapelníka Jana Slabáka, s kterou začala spolupracovat jako profesionální zpěvačka již v průběhu svých konzervatorních studií a tato spolupráce

trvá nepřetržitě až do dnešních dnů.

Paní Magálová, jak se vám pod taktovkou, tak slavného a světově uznávaného kapelníka zpívá?

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
44749