29765

Budeme zabíjet staré lidi v domovech důchodců zimou?

11. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem ve středu 10. srpna 2022 poslouchal polední publicistiku Radiožurnálu, jen těžko jsem věřil svým uším. Ministerstvo průmyslu vydalo návrh vyhlášky pro případ stavu nouze v teplárenství (např. zastavení dodávek ruského plynu), konkrétně určilo také maximální teploty v místnostech. Má se to prý vztahovat také na domovy důchodců a podobná zařízení.

 19036

Bývalý britský premiér: Energetické firmy, které nejsou schopny nabídnout nižší ceny, by měly být dočasně znárodněny

11. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Foto: Bývalý britský premiér Gordon Brown

Bývalý britský premiér Gordon Brown požaduje, aby byl zrušen velmi liberální vládní strop pro ceny energií a vláda znovu vyjednala nové nižší ceny



Energetické společnosti, které nemohou nabídnout nižší ceny, by měly být dočasně převedeny do veřejného vlastnictví, prohlásil Gordon Brown v ostré výzvě politickým lídrům v den, kdy kandidátka na premiéra Liz Trussová signalizovala ústupek v otázce finanční pomoci domácnostem.

 19037

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina sděluje, že při náletu na Krym bylo zničeno 9 ruských letadel

11. 8. 2022

čas čtení 5 minut


Ukrajina uvádí, že po úterních dramatických explozích na letecké základně Saky na Krymu, při nichž podle Ruska zahynul jeden člověk, 13 lidí bylo zraněno a desítky okolních domů byly poškozeny, bylo na zemi zničeno devět ruských letadel.

Rusko si základnu Saky pronajímalo na Krymu od Ukrajiny, od roku 2014 ovšem Krym okupuje.

Politické zdroje na Ukrajině uvedly, že útok provedla Ukrajina  - Kyjev se však k odpovědnosti veřejně nepřihlásil.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat řekl státní televizi, že ze studia videozáznamu incidentu bylo jasné, že "byl zasažen sklad leteckých zbraní". 

Letectvo Ukrajiny na své stránce na Facebooku rovněž uvedlo, že   bylo zničeno "devět útočných  letadel", ačkoli v něm neupřesnilo, kde a jak byla  zlikvidována.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se o útoku zmínil ve svém posledním národním projevu ve středu večer.

"Za jediný den přišli okupanti o 10 bojových letounů: devět na Krymu a jeden další ve směru na Záporoží. Okupanti také utrpěli nové ztráty obrněných vozidel, skladů s municí, logistických tras."

Na letecké základně Saky jsou umístěny stíhačky Su-30M, bombardéry Su-24 a transportéry Il-76, které jsou pravidelně využívány k raketovým úderům na Ukrajinu a k hlídkování v Černém moři a okolí.

Zdroje uvedly, že veřejná zdrženlivost Ukrajiny ohledně útoku má částečně zachovat určitou nejasnost ohledně použitých prostředků, což vyvolalo široké spekulace o tom, jak byl Kyjev schopen udeřit tak hluboko za ruskými liniemi, v jednom z prvních útoků na krymské území od zahájení ruské invaze v únoru.

 18974

Hospodaření OSBL za červenec 2022

1. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů. (JČ)

V červenci 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 462.13 Kč výdaje byly  53 176.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci července byl 14 660.49 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červenci 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18934

Británie čelí jedné krizi za druhou. Takto se země rozpadá

11. 8. 2022

čas čtení 5 minut

Jak Boris Johnson ukončil svou dovolenou? Těžko říct. Nikdy se neangažoval ve vládě, a to ani během mimořádných situací v zemi, jak ukázala série jaho absencí na schůzkách Cobry na začátku pandemie. Nyní, zatímco se sbíhá několik národních krizí, se zdá, že to vzdal úplně. Jeho odtažitost však není jen patologií. Je to také doktrína. Absence je to, za co ho dárci strany platili, míní George Monbiot.

Rozhovor Britských listů 517. Jak opravdu cestováním poznat svět a přitom ho nezničit

9. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Turistika za účelem dovolených se stala v posledních letech masovým jevem a zvlášť letos v létě - zřejmě je to důsledkem předchozí covidové izolace a zároveň obav z toho, jak lidé zchudnou na podzim - jezdí Češi do zahraničí jako posedlí. Jakým způsobem se ale osvobodit od toho, abych si - třeba na pláže v Chorvatsku - prostě jen nepřinesl svůj domácí, český způsob života a byl schopen poznat, co se v zahraničí vlastně děje a jaké to tam je? O autentickém a ekologickém způsobu poznávání cizích krajů hovoří v tomto prázdninovém Rozhovoru Britských listů s cestovatelem Mikym Škodou Bohumil Kartous. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 9..srpna 2022.

 19035

Zkušený reportér Guardianu na Ukrajině potvrdil kritiku ukrajinské armády ve zprávě Amnesty International

11. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Foto: Škola v Rudnycke

Výzkumníci Amnesty zkoumali ruské údery v ukrajinských oblastech Charkov, Donbas a Mykolajiv od dubna do července. Nalezli 19 vesnic a měst, odkud ukrajinské síly buď zahájily údery, nebo v nich měly základnu. V těchto třech regionech Amnesty zjistila pět míst, kde byly nemocnice "de facto" využívány jako základny, a z 29 škol, které Amnesty navštívila, dospěla k závěru, že 22 bylo využíváno jako základny. Zpráva konstatovala, že většina civilní infrastruktury, kterou ukrajinská armáda využila, se nachází mnoho kilometrů  od frontové linie, a poukázala na to, že jsou k dispozici alternativní místa.

Reportéři Guardianu zaznamenali nejméně sedm případů ve třech oblastech Ukrajiny, kdy ukrajinská armáda využívala školy a školky v obytných oblastech jako základny, píše Luke Harding v tomto listě.  Pět ze škol a školek, které Guardian navštívil, bylo bombardováno. Ve všech případech bylo při útoku poškozeno několik okolních budov.

 18984

Studie: Osud východoantarktického ledovce je "v našich rukou"

11. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Osud největšího ledového příkrovu na světě je v rukou lidstva, jak ukázala nová analýza publikovaná v časopise Nature. Jestliže se globální oteplování omezí na 2 °C, měl by rozsáhlý ledový příkrov ve východní Antarktidě zůstat stabilní, ale pokud klimatická krize vyžene teploty výše, mohlo by tání zvýšit hladinu moře o několik metrů, Na východoantarktickém ledovém příkrovu (EAIS) se nachází naprostá většina ledovcového ledu na Zemi. Pokud by roztál celý, hladina moře by se zvedla o 52 metrů. Podle vědců byl považován za stabilní, ale nyní vykazuje známky zranitelnosti, ormuje list Guardian.

 19028

Allies and partners: Can the West and Ukraine jointly form a "community of values"?

11. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Photo: Volodymyr Zelensky and Ilham Aliyev of Azerbaidjan

There are not many such indiscriminate attacks on human rights defenders as we have witnessed in recent days by the Ukrainian authorities. Probably the closest thing to this was seven years ago, when Amnesty International documented the ethnic cleansing perpetrated by the idol of the Western left, the Kurdish militias, against Arabs and Turkmens in Syria.

YPG/PKK activists then even boasted on social media using  stories of how intimidating the authors of the research with physical violence had worked.

 16879

Kandidát na nejvtipnější projev naprostého kulturního zoufalství

Ruští a srbští imigranti v Irsku protestují proti vstupu země do NATO

11. 8. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Po Twitteru běhá fotka několika jedinců, kteří na sebe vzali reprezentaci ruské a srbské komunity v Irsku. Protestují proti možnému vstupu země do NATO se sugestivními transparenty "dnes Švédsko a Finsko, zítra Irsko?" Předpokládám, že ruská státní propaganda dala tomuto nicotnému aktu kulturního zoufalství dostatečný prostor..

 17432

Zpráva: éra po 11. září byla jednou z vojensky nejagresivnějších v historii USA

11. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Podle výzkumu vědkyň Sidity Kushi a Moniky Duffy Toft provedly Spojené státy od roku 1776 téměř 400 vojenských intervencí.

Polovina těchto konfliktů a dalších použití síly - včetně projevů a hrozeb silou, stejně jako tajných a jiných operací - se odehrála mezi lety 1950 a 2019, což je poslední rok zahrnutý v novém souboru dat, který Kushi a Toft představily v článku v časopise Journal of Conflict Resolution. Více než čtvrtina z nich se uskutečnila od konce studené války, píše na webu Responsible Statecraft investigativní novinář Nick Turse. 

30366

Nové chytré generace

11. 8. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty

Určitě jste si všimli, jak je dnes všechno chytré. Máme například chytré telefony, chytré ledničky, chytré koule a kotle na topení, chytrá osvětlení a jiné chytré nesmysly. Máme ovšem také všelijaké chytré systémy, chytré soustavy, chytré programy, chytré sociální sítě, chytré půjčky a chytré vyhřívané záchody. A především máme chytrou demokracii a chytrou ekonomiku. Starý člověk se v té všudypřítomné chytrosti nijak neorientuje. Utápí se ve všeobecné  chytrosti. Není na využívání chytrosti tak chytrý, aby v ní dokázal komfortně přežít. Je zaostalý. Činí tak svojí hloupostí mladým lidem potíže. Vytváří potíže růstu, a pak se nedivte, že rostou potíže. Starý člověk brzdí chytrost a její trvale udržitelný růst. Lety na Mars jej nezajímají, ale spíše stolice, místo Západu jej zajímá hlavně záchod. Ještě, že dnes máme tak chytré mladší lidi, nové chytré generace, které nezažily děs a hrůzy socializmu, kolektivizace a polistopadové privatizace. Nás staré to naplňuje nelíčenou radostí. Kdo z rodičů by neměl radost, když jejich chytré děti jsou úspěšné a prosperují?

 18995

Pozor na fake news a ideologickou zaujatost, která hází fakta pod stůl

11. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Myslím, že si musíme dávat dobrý pozor na politickou manipulaci, šířící se na sociálních sítích. Níže máme v Britských listech názor Petra Jana Vinše, který obviňuje Donatellu Roveru, hlavní autorku zprávy organizace Amnesty International ohledně ukrajinského porušování mezinárodního práva i svých vlastních vojenských předpisů, že je "agentkou Ruska" jen proto, že v soukromém tweetu kritizovala Estonsko, že koupí rozsáhlého množství zbraní pro Ukrajinu podporuje západní zbrojovky. To ovšem není důkaz, že je Donatella Rovera "agentkou Ruska".

Petr Jan Vinš šíří také nesmysly, že prý kritizovaná zpráva Amnesty International byla "založena na rozhovorech s ukrajinskými zajatci v ruských táborech". Není to pravda.

Petr Jan Vinš ideologicky zuří proti něčemu, co se mu nelíbí, i když zásadní informací by pro něho mělo být, zda válčící strana dodržuje mezinárodní vojenské právo, anebo zda ho porušuje, a v důsledku toho umírají nevinní civilisté. Tutéž skutečnost zdokumentovala i lidskoprávní organizace Human Rights Watch a totéž, co zaznamenala zpráva Amnesty International, potvrdil z vlastního svědectví i reportér deníku Guardian, což přinášíme v dnešním vydání.

Pozoruhodné je, že Petr Jan Vinš sice cituje kriticky tweet Donatelly Rovery o Estonsku, ale už se neobtěžoval - anebo záměrně potlačil? - další informace na twitterovém účtu Donatelly Rovery.

Pinned tweet - tedy permanentně umístěný tweet v záhlaví jejího účtu je toto (zjevně to plně dokazuje, že Donatella Rovera je ruský agent):

Donatella Rovera: Strávila jsem několik posledních týdnů vyšetřováním bombardování obytných budov a páchání mimosoudních poprav ruskými jednotkami severně od Kyjeva na Ukrajině. Jsou to přímé důkazy o válečných zločinech:


Hned pod tím je tweet inzerující zprávu Amnesty International o ruských válečných zločinech na Ukrajině:

Je velmi deprimující, propadají-li lidé na základě své ideologické zaujatosti nesmyslným fake news na internetu a pomíjejí-li naše varování, že "skutečnost je vždy složitější".

V této souvislosti upozorňujeme na důležité články Karla Dolejšího, že hysterická reakce ukrajinské vlády a armády na důvodnou kritiku jejich nedodržování mezinárodního i jejich domácího vojenského práva, kterou zdokumentovala nejen Amnesty International, ale i Human Rights Watch a například i Guardian, diskredituje jak ukrajinskou vládu a armádu, tak její nekritické stoupence.

Ukrajinská vláda a armáda se měly omluvit a změnit svou praxi - tak, jak to udělaly po ruské invazi v roce 2014, kdy byly také kritizovány za dělostřeleckou palbu do civilistů.

 18995

Zprávu Amnesty International předcházela kritika zbrojení proti Rusku ze strany její spoluautorky

11. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Asi jste zaregistrovali kauzu kolem podivné zprávy Amnesty International, která - k radosti ruské propagandy - kritizuje ukrajinskou armádu za to, že se brání v obydlených oblastech.
Kolem téhle zprávy se objevilo už mnoho varovných znamení, Amnesty údajně část svědectví sbírala v ruských zajateckých táborech, které provozuje FSB, celé je to hodně vytrhané z kontextu, interpretace mezinárodního humanitárního práva v té zprávě jsou... kreativní a podobně. Ale budiž, pořád jsem jim dával "benefit of doubt" a doufal, že to je prostě jen dobře míněný a blbě udělaný aktivismus. Nebyl by první ani poslední.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 19033

Rusko plánuje propojit jadernou elektrárnu v Záporoží s Krymem, varuje provozovatel

10. 8. 2022

čas čtení 11 minut

 
- Ruské síly, které okupují Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny, se chystají připojit elektrárnu ke Krymu, který Moskva anektovala v roce 2014, a poškozují ji tím, že přeorientují její výrobu elektřiny,
varoval ukrajinský provozovatel Energoatom.

Záporožská jaderná elektrárna je největší jadernou elektrárnou v Evropě a byla obsazena Ruskem na počátku jeho invaze.

Prezident Energoatomu Petro Kotin řekl tiskové agentuře Reuters, že Rusko chce elektrárnu připojit ke své síti, což je technicky náročný proces, který vyžaduje odpojení zařízení od ukrajinské energetické soustavy, než bude moci být postupně připojeno k ruské.

Jejich plánem je poškodit všechna vedení ze záporožské jaderné elektrárny. Poté nebude připojena k ukrajinské energetické soustavě," uvedl.

Kotin to rovněž řekl ukrajinské televizi a tiskové agentuře Interfax:

Ruská armáda přítomná v Záporožské jaderné elektrárně realizuje program [ruského provozovatele] Rosatomu zaměřený na připojení elektrárny ke krymské elektrické síti.

K tomu je třeba nejprve poškodit elektrické vedení elektrárny napojené na ukrajinskou energetickou soustavu. Od 7. do 9. srpna Rusové poškodili již tři elektrická vedení. V současné době elektrárna pracuje pouze s jednou výrobní linkou, což je mimořádně nebezpečný způsob práce.

Po odpojení poslední výrobní linky budou závod napájet generátory na naftu. Vše pak bude záviset na jejich spolehlivosti a zásobách paliva."

Proces odpojování elektrárny od napětí v rámci přípravy na připojení k Rusku by byl extrémně nebezpečný, varoval Kotin.

V ZNPP jsme již velmi blízko této první fázi Fukušimy-1, protože existuje pouze jedna linka. Jakmile bude vypnuta, přejde elektrárna na diesel a pak už bude vše záviset na spolehlivosti jejich práce a na dostatku paliva, které je v ZNPP pro dieselové motory."

Kotin také hovořil se CNN a zopakoval své tvrzení, že konečným plánem Rusů je odpojit elektrárnu od napájení Ukrajiny a připojit ji k síti pro napájení okupovaného Krymu.

Pokud nebude připojení k síti, nebude možné zajistit elektřinu zvenčí, pak se spustí dieselové generátory. Vše ale bude záviset na spolehlivosti těchto generátorů. ... Je to nebezpečná situace, protože pokud se ty zastaví, můžete mít katastrofu v podobě roztavení jaderných materiálů," řekl a přirovnal možný spád ke katastrofě v japonské Fukušimě.

Pokud se situace zhorší, musíme myslet na naše obyvatele v elektrárně. Plánujeme, jak za válečných podmínek budeme schopni evakuovat personál.

Mohlo by odtud dojít k velkému úniku radioaktivity. Mohl by se objevit mrak, radioaktivní mrak."

V elektrárně, která se nachází nedaleko Krymského poloostrova, je šest z patnácti ukrajinských reaktorů, které jsou schopny zásobovat elektřinou čtyři miliony domácností.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí po úderech na elektrárnu varoval před jadernou katastrofou.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval, že jakýkoli útok na jadernou elektrárnu by byl "sebevražedný".

"Doufám, že tyto útoky skončí, a zároveň doufám, že MAAE bude mít do elektrárny přístup," řekl v pondělí.

Nedávné boje v okolí elektrárny přiměly Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), která dohlíží na jadernou bezpečnost při OSN, aby varovala před "velmi reálným rizikem jaderné katastrofy".

 19028

Spojenci a partneři: Mohou se Západ a Ukrajina stát součástí "hodnotového společenství"?

10. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Nepamatuji mnoho takových nevybíravých útoků na obránce lidských práv, jakých jsme svědky v posledních dnech ze strany ukrajinských úřadů. Nejblíže k nim zřejmě měla situace před sedmi lety, když Amnesty International zdokumentovala etnické čistky spáchané idolem západní levice, kurdskými milicemi, na Arabech a Turkmenech v Sýrii. 

 19034

Britové nejsou schopni platit účty za energie už teď, hloupá čelná kandidátka na premiérskou funkci nikomu žádnou finanční pomoc "poskytovat nebude"

10. 8. 2022

čas čtení 9 minut

Aktualizace: Ve středu odpoledne prohlásila kandidátka na britského premiéra Liz Trussová, že přece jen bude ochotna dát britským občanům finanční podporu v nynější energetické krizi. Je to další její dramatický obrat o 180 stupňů poté, co to tvrdošíjně trvale odmítala.

Kampaň jejího soupeře v  boji o premiérské místo, Rishi Sunaka, Trussovou za to ostře zkritizovala:

Mluvčí Sunakovy kampaně se vyjádřil:

"Tohle  je zásadní obrat v otázce největšího problému, kterému v současné době země čelí. Je velmi dobré nabízet prázdná slova o tom, že 'děláte vše, co můžete'. Ale neexistuje mnoho různých způsobů, jak v této věci jednat. Jednat znamená poskytovat přímou podporu, kterou Trussová dosud  odmítala poskytnout  jako 'almužnu'.

Již dvakrát se Trussová dopustila závažného morálního a politického omylu ve věci, která se týká milionů lidí, když minulý týden zrušila své plány na snížení platů učitelů a ozbrojených sil pracujících mimo Londýn. Podobné chyby ve vládě by Konzervativní stranu stály příští parlamentní volby."

* * *

V Británii se zintenzivňuje veřejná diskuse ohledně hrozící katastrofální chudoby v důsledku horentního nárůstu cen energií. Liz Truss, favoritka na nového šéfa Konzervativní strany, a tím bohužel i na britského premiéra, která je neuvěřitelně hloupá, znovu zdůraznila, že nikomu žádnou finanční pomoc její vláda poskytovat nebude, a obvinila média, že "formulují své otázky levicově".

Vážným problémem pro britskou demokracii je skutečnost, že po odvolání či rezignaci premiéra ve funkci nového předsedu vládnoucí strany (nyní konzervativců), a tedy i premiéra, nevolí všichni občané, ale jen  hrstka členů Konzervativní strany, což jsou důchodci, běloši, žijící v jižní Anglii, většinou zaměření ultrapravicově. Proto kandidáti na nového šéfa Konzervativní strany se svými šílenými výroky ve volební kampani snaží zavděčit právě těmto ultrapravičákům a ignorují názory a potřeby široké veřejnosti, které jsou někde úplně jinde. Liz Truss je neuvěřitelně ambiciozní a přitom opravdu omezená osoba. Bohužel hrozí nebezpečí, že se stane britskou premiérkou, možná je to ale dobře, protože to bude zřejmě posléze znamenat naprostý volební pád britských konzervativců, kteří od brexitu udělali radikální krok doprava a vyhodil ze své strany všechny rozumné politiky. Průzkumy veřejného mínění opakovaně dokazují, že oba kandidáti na šéfa britských konzervativců jsou zcela mimo.  (JČ) 

 
 
- Dva měsíce před zvýšením účtů za energie  o více než 80 % dluží britské domácnosti svým dodavatelům energií už nyní 1,3 miliardy liber.

 19032

Jsme ve válce. Vláda musí krizovým rozpočtem zachránit lidi před smrtí zimou

10. 8. 2022

čas čtení 6 minut

Británie je šokována nejnovějším, v úterý zveřejněným odhadem, že od ledna 2023 budou Britové platit za energie 4200 liber ročně, to je 10 500 Kč měsíčně. Británie v současnosti nemá premiéra, Boris Johnson, který odstoupil, v premiérské funkci nic nedělá, jeho nástupce má přijít do funkce až 5. září, oba soupeřící kandidát, velmi nízké úrovně,  Liz Truss a Rishi Sunak, se dosud nezavázali k žádné konkrétní pomoci.

Stejně se nezavázal ani Petr Fiala a nabízená částka 2000 Kč je směšná. Ten ovšem nemá výmluvu, že by čekal na potvrzení v premiérské funkci, tak jako oba britští kandidáti.

Situace je skutečně apokalyptická. Takto ji prezentovali v úterý večer v Channel 4 News, jenže šokující zprávu o astronomickém zvýšení cen energií řešila v úterý britská média celý den.

V tomto videu z Channel 4 News je rozhovor s Adamem Scorerem, pracovníkem charitativní organizace National Energy Action, od minuty 4.00 Český překlad níže. Situace je opravdu apokalyptická, proč to nikdo v  ČR neřeší?



Český překlad výše uvedeného televizního rozhovoru (od minuty 4) s Adamem Scorerem z National Energy Action:

Británie je absolutně šokována předpověďmi astronomického nárůstu cen energií. V ČR to zjevně nikoho netankuje, kromě odborářského předáka

10. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

Jenže hrozba destabilizace společnosti úprkem k podpoře extremistů je nesmírně vážná, pokud vláda nebude jednat:



Rozhovor Britských listů 516. Zdravotnictví: Zuří inflace, a tak vláda snížila příspěvky na státní pojištěnce

4. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Inflace v ČR se přibližuje dvaceti procentům. Jak v takové situaci přežívá zdravotnictví? Na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů ptá Martiny Hvozdenské, odborářky a zdravotní sestry, která pracuje v nemocnici ve Zlíně. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.srpna 2022.

 18817

Rusofobie, aneb špatně to vidíme

10. 8. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Fereira z Leningradu

Ruský odvážný a poctivý a opravdový a hrdina a Čerkasov Ferreira se už nemohl dívat na trapárnu, jak téměř všechny světové mírové organizace sladce chrní jako nalitý mužik po své oblíbené vaně Bojaryšniku. Tiše chrupkají, aby ruského Míšu nevzbudily. Proti nacistické agresi ruského národa na Ukrajině nic nedělají, ani nedutají. Některé dutají, ale dují nevábné větry proti Ukrajině za Půtina.

Rozhovor Britských listů 515. Vládní pomoc občanům by měla být cílená podle výdajů na bydlení

2. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s ekonomem Filipem Pertoldem z CERGE-EI o prohlubující se ekonomické krizi v ČR a o tom, jak jí čelit. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 2. srpna 2022.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 514. Proč šíří v Česku dezinformace tolik lidí postižených exekucemi?

29. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



"V lednu jsem popsal dílo milionem zadluženého malíře pokojů, který tisíce lidi odrazoval od očkování a na covid jim prodával koňskou pastu. Netík pak fandům na FB odvysílal video, v němž mi vyhrožoval. Teď je za něj u soudu kvůli šíření poplašné zprávy," píše na Twitteru Lukáš Valášek. Jenže dezinformátoři se trestním stíháním od šíření destabilizujících nesmyslů a lží odradit nenechají a česká policie je v té věci v podstatě neschopná. Velmi zajímavou otázkou je, proč je tolik dezinformátorů v Česku v exekuci. Na to v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem poukazuje Albín Sybera. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnítelevizi.cz od pátku 29. července 2022.


 

Rozhovor Britských listů 513. Ekologická transformace v ČR musí přijít od místních lidí a musí jim pomoci ekonomicky

26. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



S Josefem Patočkou, výzkumníkem v organizaci Reset, v platformě pro sociální a ekologickou transformaci, hovoří Jan Čulík o nové analýze, vypracované Resetem o tom, jak Česká republika zatím zvládá ekologickou transformaci. Moc ji nezvládá, protože vláda přisunuje peníze velkým podnikům a oligarchům, jenže skutečná ekologická transformace musí vycházet od obyčejných lidí, od jejich iniciativy a musí přinášet ekonomický a sociální přínos v místních komunitách. S tím souhlasí i Evropská unie. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 26.7. 2022.


Ruská letecká základna na západním pobřeží Krymu byla poškozena výbuchy

10. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 

V Novofedorivce, 160 km od fronty, zahynul jeden člověk poté, co ve skladu vybuchla "letecká munice".

Ruskou leteckou základnu hluboko za frontovou linií na Krymu poškodilo několik velkých výbuchů, při nichž zahynul nejméně jeden člověk, ačkoli nebylo bezprostředně jasné, zda to způsobily ukrajinské rakety dlouhého doletu.

Několik videí na sociálních sítích zaznamenalo  v úterý odpoledne exploze a kouř vycházející z vojenské základny Saky v Novofedorivce na západním pobřeží Krymu, což vyvolalo otázky, jak mohlo být toto místo vzdálené více než 160 km od frontové linie napadeno. Později se k odpovědnosti za útok přihlásil vysoký ukrajinský představitel.

Ukrajinské ministerstvo obrany chce všechny upozornit, že přítomnost okupačních jednotek na území ukrajinského Krymu je neslučitelná s vrcholem turistické sezóny:



Rozhovor Britských listů 512. Globální oteplování, byty, školství. Dejte hlas mladým lidem

21. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Politikové stárnoucích generací, kteří drží v České republice moc, mrví řízení země. Stát je vážně ohrožen globálním oteplováním, mladí lidé nemají možnost získat slušný byt, školství je absolutně nerovné a pokud se nenarodíte ve správném regionu, řádného vzdělání se vám v ČR nedostane. Mladí aktivisté jako Eliška Koldová ze skupiny Sdruženy se tyto a další věci snaží napravovat, ale poslouchá je někdo? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 22. července 2022.


 19026

Ruská společnost Wagner rekrutovala více než 1 000 vojáků v 17 ruských vězeňských koloniích. Kdo odmítne, je potrestán

10. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Náboráři ze soukromé vojenské společnosti Wagner pokračují v masovém náboru zajatců v ruských koloniích. Novináři listu Verstka spolu s ruskou nadací Behind Bars uvádějí, že náboráři navštívili nejméně 17 kolonií v 10 regionech země a vybrali více než tisíc lidí, kteří souhlasili s účastí ve válce na Ukrajině. 

 19031

Jak se vymanit z objetí ruského impéria

10. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Před třiceti lety lidé po celém světě oslavovali skutečnost, že rozpad SSSR byl ve srovnání s rozpadem jiných říší tak pozoruhodně nenásilný, a předpokládali, že Rusko a jeho sousedé se budou moci vyhnout obvyklým tragédiím spojeným se zánikem impéria, tvrdí Vadim Jakunin.

 16495

Proč Kreml nemusí vést "podvojné účetnictví"

10. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Všeobecně se má za to, že Kreml vede dvě sady záznamů. Jednu, která je víceméně přesná, o kterou se sám opírá, a druhou, která je zásadně zkreslená, aby věci vypadaly pro obyvatelstvo lépe, než ve skutečnosti jsou. Toto přesvědčení je však mylné, říká Dmitrij Někrasov.

 17112

Ukrajina a Gaza Aneb dva naprosto odlišné světy

9. 8. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je to stále táž písnička. Izrael od roku 2007, kdy uvalil na pásmo Gazy nehumánní blokádu, aby tak kolektivně potrestal dvoumilionovou populaci, periodicky bombarduje toto „největší vězení pod širým nebem na světě“, a to zcela beztrestně a nadto se značnou podporou západních zemí a jejich servilních intelektuálních obcí. Kdyby západním vládám a jejím elitám skutečně záleželo na lidských právech, musely by nekompromisně odsoudit jak ilegální ruský vpád na Ukrajinu, tak izraelské trestné výpravy do obřího ghetta jménem Gaza.

 

 19023

Paris, Paris

9. 8. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

 

Paris, Paris není jen název světoznámého francouzského hitu, který zpívá Malcolm Mc Laren s Catherine Deneuve. Paris, Paris je také název symfonické verze koncertního programu s názvem Malá pocta velké Edith, v němž za doprovodu jazz tria a akordeonu vystupuje jedna z  nejlepších českých  muzikálových zpěvaček, Radka Fišarová.

Paní Fišarová, v jednom ze svých rozhovorů jste se zmínila, že Edith je vaší srdeční záležitostí. Získala si vaše srdce spíše svými šansony nebo tím,  jaká byla?

 19026

Uvnitř města zatracených: Co se děje v Putinem okupovaném Chersonu

9. 8. 2022

čas čtení 10 minut

Foto: Ruské mobilní krematorium


Toto je svědectví Davida Patrikarakose, které vydal list Daily Mail: 


Nad okupovaným ukrajinským městem Cherson se vznáší oblak hustého dýmu. Jeho zápach je důkazem ruských válečných zločinů, jejichž rozsah je téměř příliš odporný na to, abychom o nich vůbec uvažovali.

Kouř pochází z mobilních spaloven, které jsou v provozu dnem i nocí. Paranoidní vojáci Vladimira Putina spalují mrtvoly ukrajinských občanů, kteří byli mučeni a zavražděni kvůli podezření, že pomáhali odboji.

A likvidují i mrtvoly  svých vlastních kamarádů - jsou jich stovky. Rusové jsou zabíjeni neustálými útoky   ukrajinských střel z dělostřeleckých postavení v okolí města a vysoce organizovanými, tajnými jednotkami bojovníků za svobodu.

Zabíjejí je i bandy mladíků ozbrojených noži, kteří se vrhají na opilé Rusy a bodají je.


Spalovny naplňují Cherson zápachem spáleného masa. Ten zápach se nedá zaměnit a umocňuje všudypřítomný pocit hrůzy v tomto černomořském přístavu. Je to živoucí peklo.

 19027

Vlnám napospas: Středomoří zůstává nejsmrtelnější uprchlickou trasou světa

9. 8. 2022

čas čtení 5 minut

Foto: Anna Pantelia, Lékaři bez hranic

tisková zpráva Lékařů bez hranic 

 

Loď Geo Barents provozovaná Lékaři bez hranic zachránila od loňského června do letošního května 3 138 lidí. Zdravotníci na palubě provedli přes šest a půl tisíce vyšetření.

- V období od roku 2017 do roku 2021 v centrálním Středomoří zemřelo nebo se pohřešuje nejméně osm a půl tisíce lidí. Smutná realita na jižní hranici Evropy se dodnes nezměnila: Výsledkem normalizace politiky zastrašování, nulové asistence na moři a upřednostňování nucených navrácení je jen další lidské utrpení a ztráty na životech.

-   Lékaři bez hranic vyzývají evropské státy, aby urychleně obnovily pátrací a záchranné akce v centrálním Středomoří a nenechávaly záchranu životů jen na odpovědnosti humanitárních organizací. 

29544

FBI prohledala rezidenci Donalda Trumpa v Mar-a-Lago a zabavila dokumenty

9. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Pondělní ranní razie byla součástí vyšetřování chybějících záznamů Bílého domu po Trumpově odchodu z prezidentského úřadu

 

Federální vyšetřovatelé zabavili dokumenty z letoviska Mar-a-Lago Donalda Trumpa v Palm Beach na Floridě. Je to nejnovější náznak prudce se zintenzivňujícího trestního vyšetřování Donalda Trumpa.

FBI provedla v pondělí kolem deváté hodiny ranní v Trumpově rezidenci domovní prohlídku, uvedly zdroje v rámci probíhajícího vyšetřování, které zkoumá potenciálně nezákonné odstranění a zničení záznamů bývalého prezidenta z Bílého domu po jeho loňském odchodu z funkce.
 
Krok ministerstva spravedlnosti prohledat Mar-a-Lago kvůli odstranění 15 krabic prezidentských záznamů z Bílého domu, včetně utajovaných dokumentů, jakož i zničení dalších materiálů, znamená dramatickou eskalaci vyšetřování.

 17215

Kalousek a ČRo Plus zaútočili na valorizace penzí

9. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta


Kalousek přímo jako host, moderátor Lukáš Matoška vedením rozhovoru. Druhým diskutujícím byl Filip Pertold z CERGE-EI Je to koncem pořadu Pro a proti od 10:10 do 10:30.

Důchodci prý dostanou neúměrně velkou valorizaci, hodně peněz říkal chemický Míra, upozorňuje Radek Mokrý.

O energetických firmách jako hlavním příjemci těch peněz jen zmínka. Další tematický výkop jejich obvyklým směrem.

Nestrpí nikomu zlepšení životních podmínek, kromě sebe sama a jeho sociální bublině.

https://www.mujrozhlas.cz/zive/plus?autoplay=1
 

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina sděluje, že zmařila ruské spiknutí zabít ukrajinského ministra obrany a šéfa armády

8. 8. 2022

čas čtení 16 minut

- Dva obyvatelé Ukrajiny obvinění z práce pro ruskou rozvědku jsou  zatčeni

Ukrajinská vnitřní bezpečnostní služba zatkla dvě osoby údajně pracující pro ruské zpravodajské služby, které plánovaly zabít ukrajinského ministra obrany a šéfa vojenské rozvědky.

Bezpečnostní služba Ukrajiny zmařila údajné spiknutí ruské vojenské rozvědky GRU, která měla pomocí sabotážní skupiny provést tři vraždy včetně vraždy prominentního ukrajinského aktivisty.

Podezřelí, z nichž jeden je obyvatelem východní Luhanské oblasti držené Ruskem podporovanými separatisty a druhý obyvatelem hlavního města Ukrajiny Kyjeva, měli od  Rusů slíbeno až 150 000 dolarů  za vraždu každého z těchto tří lidí, uvedla bezpečnostní služba Ukrajiny

Muž z Luhanské oblasti vstoupil na Ukrajinu z Běloruska a byl zadržen ve městě Kovel na severozápadě Ukrajiny spolu s jedním obyvatelem Kyjeva, uvádí se v prohlášení.

- Ruská televize zamlžuje nyní obličeje nejen ruských vojáků, ale i okupačních úředníků, kteří vydávají nové ruské pasy. Velmi úspěšné jsou totiž boje místních lidí proti těmto kolaborantům.



Filozofická zkoumání objektivity vědy

8. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na své cestě „filozofickými zkoumáními“, jak vlastně uchopit základní filozofické problémy, které mne už mnoho let zajímají, jsem dospěl zhruba do této fáze a považuji ji za docela velký pokrok. Ve filozofii je totiž často zásadním pokrokem vůbec nějak formulovat, co máte na mysli. Zatím nevím o tom, že by někdo jiný takový problém vůbec položil (mohu se samozřejmě mýlit).



 19022

Ignoring the law Ukrainian style - What is now left of a just war?

8. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

 
In the current Czech public debate,  the prevailing opinion is that "we have no right" to demand that Ukrainians abide by international law in their war against the Russian occupiers, "because they are fighting for us and we are not helping them".


The problem, of course, is that if we accept the premise that the Ukrainian army is not obliged to protect civilians in the first place by all available means (even though, as the Human Rights Watch report points out, that is precisely what it is obliged to do not only by international law but also by its own operational regulations), we can no longer judge by any solid criteria whether Ukraine is still fighting a just war at all.

 18530

I have done nothing wrong, I am just defending my country!

8. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

 
April 1943. The editorial offices of Western newspapers are drowning in a flood of letters from readers announcing the end of support for the International Red Cross. In fact, the Polish government-in-exile in London has publicly demanded that the organisation investigate the Katyn massacre of 22,000 Polish officers by the Soviet authorities.
Blisty share

The USSR, however, is "fighting for survival" and the outraged crowd insists that in such a situation it is absurd to demand that an ally respect international law. Moreover, the drilling into the Katyn affair has undoubtedly been exploited by Nazi propaganda. So away with the Nazi agents of the Red Cross!

 18950

I Human Rights Watch kritizuje ukrajinskou armádu, že ohrožuje civilisty

8. 8. 2022

čas čtení 28 minut


Ruské a ukrajinské základny ohrožují civilisty

Přečtěte si nejnovější investigaci organizace Human Rights Watch o tom, jak ruské a ukrajinské jednotky zbytečně ohrožují civilisty tím, že umisťují své jednotky v obydlených oblastech, aniž by předem odstranili civilisty do bezpečnějších oblastí. Vede to k zabíjení, k zraněním a k ničení domovů.


Umístění sil v obydlených oblastech vytváří zbytečné riziko
 
(Kyjev, 21. července 2022) - Ruské a ukrajinské síly vystavují civilisty na Ukrajině zbytečnému riziku, protože mají základny v obydlených oblastech, aniž by obyvatele odsunuly do bezpečnějších oblastí, uvedla dnes organizace Human Rights Watch. Mezinárodní humanitární právo - válečné právo - zavazuje strany konfliktu přijmout veškerá možná opatření na ochranu civilistů a civilních objektů pod jejich kontrolou před účinky útoků.

 19021

Případ Alex Jones: Americké soudy - možná - vydaly varování, že lhát se nevyplácí

8. 8. 2022

čas čtení 6 minut

Americký soud nařídil lháří Alexi Jonesovi zaplatit rodině postižené masakrem ve škole v  Sandy Hook 45,2 milionu dolarů jako odškodné za své lhaní

Kombinovaná částka 49,3 milionu dolarů je stále nižší než 150 milionů dolarů, které rodiče usmrcených školáků  Neil Heslin a Scarlett Lewisová požadovali za Jonesovy  lži, že k masakru ve škole v Sandy Hook  "nikdy nedošlo". Alex Jones tvrdil, že šlo prý o "představení", jehož cílem prý byla "propaganda pro zákaz vlastnictví zbraní v USA".  
 


Poté, co porota, která projednávala případ pomluvy krajně pravicového konspiračního teoretika Alexe Jonese, tedy jeho lživých tvrzení , že k školnímu masakru v roce 2012 nikdy nedošlo, mu nařídila zaplatit 4,1 milionu dolarů rodičům dítěte zabitého při střelbě ve škole v  Sandy Hook, mu nyní sdělila, že má odevzdat dalších 45,2 milionu dolarů truchlící rodině, která ho zažalovala.

 18682

Vstupujeme do období hluboké sociální krize. Proč se všichni tváří, že se nic neděje?

8. 8. 2022

čas čtení 6 minut


Pokud chcete jako politikové řád a stabilitu, měli byste se vždy snažit minimalizovat strach

Vstupujeme do éry masové energetické  chudoby a "teplých bank" - a samolibí politikové vytvářejí  nebezpečné politické vakuum, píše o Británii John Harris. Podobnost s ČR čistě náhodná?
 

Vše se vyjasní 26. srpna, kdy britský energetický regulátor Ofgem oznámí nový cenový strop, který má vstoupit v platnost 1. října. Už v dubnu se zvýšil o 54 %, čímž se typický roční účet za palivo pro domácnost vyšplhal na 1 971 liber. Nyní, když Rusko nadále přerušuje dodávky zemního plynu do západní Evropy, se podle posledních odhadů zvýší o zhruba 70 % na 3 359 liber ročně - a v lednu se ceny opět zvýší odhadem o 8 %. Koncem minulého týdne jedna skupina analytiků uvedla, že rozhodnutí Ofgemu měnit každé tři měsíce cenový strop znamená, že roční účty za energie by mohly přesáhnout 4 200 liber, to je 10 500 Kč měsíčně  Je samozřejmé, že tato zvýšení - která podle všeho potrvají až do roku 2024 - budou mít velké důsledky i pro celkovou inflaci. Někteří lidé se mezitím mají jako na houpačce: minulý týden oznámil ropný a plynárenský gigant BP čtvrtletní zisk ve výši 6,9 miliardy liber, což je nejvyšší hodnota za posledních 14 let. (Pozn. red. S ČEZEM v ČR je to obdobné.)

 19020

Vědomí včel: Experimenty ukazují, že včely mají překvapivě bohatý vnitřní svět

8. 8. 2022

čas čtení 11 minut

 
 

Francouzský filozof René Descartes, jehož názory na zvířata byly velmi vlivné, tvrdil, že tito tvorové jednají čistě reflexivně - nemají žádné intelektuální schopnosti. Od té doby však došlo ke koperníkovské revoluci: Nyní víme, že sofistikovaná mysl je všude kolem nás v království  zvířat - nejen u blízkých příbuzných člověka, jako jsou šimpanzi a opice, ale také u "cizinců z vnitřního vesmíru", jako je chobotnice.

A nyní se dozvídáme, jak chytrý dokáže být hmyz. Jak ukazuji ve své nové knize "Včelí mysl", nejnovější výzkumy naznačují, že i včely s drobnými mozky jsou hluboce inteligentní tvorové, kteří si dokáží zapamatovat nejen květiny, ale i lidské tváře, řešit problémy spíše přemýšlením než metodou pokusu a omylu a naučit se používat nástroje pozorováním zkušených včel. Dokonce se zdá, že prožívají základní emoce, nebo alespoň něco jako optimismus a pesimismus. Možnost vnímání těchto živočichů vyvolává důležité etické otázky týkající se jejich ekologické ochrany, stejně jako zacházení s nimi v průmyslu opylování plodin a ve výzkumných laboratořích, píše
 

 19019

Bývalý britský premiér dnešní britské vládě.Zaveďte krizový státní rozpočet, nebo riskujete v zimě katastrofu chudoby

8. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Obrázek: Více než 10 procent britských rodin zaplatí více než 30 procent ze svých příjmů za energie

Bývalý premiér Gordon Brown varoval před finanční časovanou bombou, která postihne od podzimu miliony Britů. Vláda je nesmí nechat bez pomoci
 


Odcházející premiér Boris Johnson a kandidáti na post lídra toryů by se měli dohodnout na okamžitém nouzovém rozpočtu, který by řešil spirálu životních nákladů, prohlásil Gordon Brown, jinak riskují, že "odsoudí miliony zranitelných a bezúhonných dětí a důchodců k zimě strašlivé chudoby".

Bývalý premiér vystoupil v souvislosti s novými údaji,  podle nichž více než 4 miliony britských domácností bued muset vydávat za energie  čtvrtinu svého čistého příjmu.

"Skutečnost je chmurná a nepopiratelná: v říjnu vybuchne finanční časovaná bomba pro rodiny, protože druhé kolo zdražování energií  během šesti měsíců vyvolá šokové vlny v každé domácnosti a miliony lidí uvrhne do chudoby," píše Gordon Brown v tisku. 

 18930

Ruští muži, kteří umírají ve válce na Ukrajině, zanechávají mnoho rodin smutných, rozzlobených a mlčících

8. 8. 2022

čas čtení 8 minut


Když Jevgenij Čubarin řekl své matce, že se přidává k ruské armádě a bude bojovat proti Ukrajině, plakala a prosila ho, aby nejezdil. Ale jeho radost z něj přímo sálala. Do 15. května měl samopal  AK-47 a byl na cestě. Čtyřiadvacetiletý dělník z kamenolomu byl následujícího dne zabit..

Příběhy, jako je ten jeho, jsou v Rusku tab. Bolestný zármutek mnoha rodin je tam pohřben pod triumfální bombastičností státních médií. Válka je líčena jako existenciální boj o přežití, proti "nacistům" i NATO, a faktické informační blokáda o krvavých obětech podtrhuje obavy Kremlu, aby se nerozložila podporu pro jeho agresi na Ukrajině, píše Washington Post.


Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
19058