Mezinárodní agentura pro energii: Solární energie je nyní nejlevnější elektřinou v dějinách

15. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
Nejlepší projekty zabývající se solární energií nyní nabízejí „nejlevnější… elektřinu v historii“ s technologií levnější než je uhlí a plyn, a to ve většině předních zemí světa. Vyplývá to z robustní zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IAE). Analýza čítající 464 stran rovněž nastiňuje „mimořádně turbulentní“ dopady koronaviru a „vysoce nejistou“ budoucnost globální spotřeby energie po dobu dvou dekád.

Nabízí se čtyři výhledy do roku 2040, přičemž u každého scénáře dochází k výraznému nárůstu poptávky po obnovitelných zdrojích. Podle hlavního scénáře IEA se má do roku 2040 produkce solární energie zvýšit o 43 procent než IEA očekávala v roce 2018; částečně kvůli nové analýze, která ukazuje, že solární energie je o 20–50 procent levnější, než se původně předpokládalo.

IEA i navzdory rychlejšímu vzestupu obnovitelných zdrojů a „strukturálnímu“ úpadku uhlí tvrdí, že je příliš brzy hovořit o ropném vrcholu, pokud nebudou přijata účinnější opatření v oblasti klimatu. Uvádí rovněž, že pokud nezesílí politická opatření namířená proti globálnímu oteplování, poptávka po zemním plynu by mohla do roku 2040 vzrůst o 30 procent.

To znamená, že globální emise oxidu uhličitého dosahují vrcholu, nicméně jsou stále „velmi daleko od okamžitého vrcholu a poklesu“, který je nutný pro stabilizaci klimatu. IEA říká, že dosažení nulových emisí bude vyžadovat „bezprecedentní“ úsilí se zapojením všech částí globální ekonomiky – nejen energetického sektoru.

IEA poprvé zahrnuje podrobné modelování scénáře pro oteplení o 1,5 stupně Celsia, který na globální úrovni dosáhne nulových emisí oxidu uhličitého do roku 2050. Stojí tu, že změna v chování jednotlivců – například práce z domova „tři dny v týdnu“ – bude hrát „zásadní“ roli při dosažení cíle, který počítá s nulovými emisemi v polovině tohoto století.


Celý článek v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
5582

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2020