Průběžné zpravodajství:

Trump: Dr Anthony Fauci je idiot

20. 10. 2020

čas čtení 5 minut
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 20. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 8076 případů na 181 962.    Zemřelo 1513 osob,  3721  osob je v nemocnici. 

(MZČR počty mrtvých v předchozích dnech doplňuje. Zjevně 19.10. nezemřelo "jen" 46 osob.)



- Boris Johnson vnutil vzdornému Manchesteru karanténu třetího stupně a odmítl městu poskytnout požadovaných 65 milionů liber pro osoby, které nemohou vydělávat. Nabídl pouhých 22 milionů liber. Místní politici nevýslovně zuří.  ZDE 

- Belgie odkládá všechnu neurgentní práci nemocnic, aby je uvolnila pro vlnu covidových infekcí. Belgie má v posledním týdnu 819 infekcí na 100 000 obyvatel a je co do míry nakázy ma druhém místě za Českou republikou. V úterý přijaly belgické nemocnice 446 nakažených, ale počet hospitalizovaných pacientů se zdvojnásobuje každých osm až devět dní.

- Bulharsko od čtvrtka zavádí povinné nošení roušek na veřejnosti. Země zaregistrovala v úterý rekord 1024 nových nákaz. Celkem zaznamenalo sedmimilionové Bulharsko 30 527 nákaz a 1008 úmrtí.

- Česká republika bude muset zřejmě zpřísnit svá protikoronavirová opatření, protože počet nákaz neklesá a zdravotnictví je ohroženo, řekl v úterý Roman Prymula. Za poslední týden v ČR zemřelo 407 osob. 


- Itálie v úterý zaregistrovala 10 874 nákaz, o 1536 více než v pondělí. Zemřelo dalších 89 lidí, celkem je v Itálii 36 705 mrtvých.

- Berlínská městská správa zavedla povinné nošení roušek na trzích, ve frontách a v 10 rušných nákupních ulicích.


- Světová zdravotnická organizace: Na severní polokouli nezadržitelně stoupá počet infekcí, protože lidé nejdou do karantény. Každý potvrzený případ nákazy musí do karantény, řekl Michael Ryan, ředitel WHO pro krizové situace.

- Vakcína proti koronaviru tu nemoc nezlikviduje a dřív než na jaře 2021 nebude široce k dispozici, varoval britský vládní zdravotník Sir Patrick Vallance při slyšení v parlamentě. Jedinou nemocí, kterou se lidstvu podařilo zcela zlikvidovat, jsou neštovice, a ta vyžadovala vysoce efektivní vakcínu. "Koronavirus bude dále kolovat a stane se endemickým. Očkování by mělo snížit nakažlivost choroby a jeji vážnost, aby začala vypadat jako každoroční chřipky." ZDE 


 - Británie zaznamenala podle Národního statistického úřadu celkem  59 079 úmrtí na koronavirus.

- Španělsko řeší, zda by noční zákaz vycházení vedl k snížení nákaz v Madridu, který nyní patří k nejpostiženějším oblastem. Prezident Macron ve Francii zavedl noční zákaz vycházení v Paříži a v osmi dalších velkých městech od 21. hodiny do 6 ráno.

- Turecko v pondělí zaznamenalo 2026 nových denních nákaz, vrátilo se k míře nákazy, kterou naposledy zažilo v květnu.

- Londýnská vláda nabídla Manchesteru finanční odškodnění za vstup do třetí, nejpřísnější karanténní zóny 22 milionů liber, jenže ono to není 80 procent náhrady platy, jak místní politikové požadují. Manchester však zřejmě třetí karanténní zónu nakonec přijme.

- V Bangladéši vedla pandemie k poklesu výroby textilního průmyslu o 18 procent ve srovnání s rokem 2019.

- Irský tisk a veřejnost charakterizuje rozhodnutí irské vlády uvalit na zemi tvrdý lockdown jako "selhání".

- Lombardie se rozhodla zavést zákaz vycházení od 23 hodin do 5 ráno.

- Donald Trump potvrdil, že se ve čtvrtek bude účastnit konečné předvolební debaty s Joem Bidenem. Mikrofony obou kandidátů budou vypnuty, pokud budou přerušovat druhého

- Trump v telefonátu pracovníkům své kampaně nazval hlavního amerického vládního epidemiologa "idiotem". "Lidé už mají plné zuby koronaviru," řekl Trump do telefonu podle reportérů, kteří to slyšeli. "Lidi už mají dost Fauciho a všech těch idiotů". Trump tvrdil (jako obvykle bez důkazů), že kdyby dělal to, co doporučoval Fauci, počet mrtvých v USA by byl 800 000. "Fauci je katastrofa". - Trump zaútočilů na Fauciho poté, co ten řekl v televizi, že není překvapen, že se Trump nakazil koronavirem, protože se účastnil velkých shromáždění, nenosil roušku a absolutně nedodržoval sociální distancování. Podle průzkumu veřejného mínění Faucimu důvěřuje 67 procent Američanů, Trumpovi ohledně koronaviru důvěřuje 26 procent amerických voličů.

- Irsko oznámilo šest týdnů trvající celostátní lockdown.

- Belgie uzavřela v pondělí bary a restaurace na měsíc. Za poslední týden stoupl počet hospitalizací o 100 procent.

- Wales v pátek zahájí na čtrnáct dní lockdown "na přerušení požáru". Školy, obchody, restaurace a hotely budou uzavřeny. Vláda uvedla, že je toto opatření zapotřebí, aby se zabránilo tisícům dalších úmrtí a zahlcení zdravotnictví.

- V Polsku promění vláda národní stadion v polní nemocnici. Asi polovina Polska je nyní "rudou zónou" nákazy.

- Londýnská vláda dala ultimátum Manchesteru. Musí přijmout dohodu o zavedení karantény třetího stupně do úterý do poledne, jinak ji Londýn nařídí. Severoangličtí poslanci a primátoři protestují, že jim londýnská vláda odmítá poskytnout dostatečné finanční odškodnění pro uzavřené podniky.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8334

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2020