Koronavirus: Do týdne se prý stihne, co mohou dělat dvakrát týdně

11. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
"Hlavní priorita" vlády, testování klientů a zaměstnanců sociálních ústavů, nabrala týdenní zpoždění. Ústavům, kterým vznikla povinnost testovat 4. listopadu, chybějí informace, testovací sady a někde i kvalifikovaný personál.


Inkubační doba koronaviru SARS-CoV-2 činí 2-14 dní, podle studií průměrně dosahuje 11,2 dne. Prakticky to znamená, že již za dva dny po nakažení může být infikovaný zdrojem nákazy ve svém okolí. A již za další dva dny mohou nemoc chytit další lidé.

Jednorázové plošné testování jako na Slovensku, ani české testování jednou týdně běžnými testy protilátek (pdf), které až třetinu nakažených neodhalí - a to ani u pacientů s příznaky - nepředstavují příliš účinná opatření na ochranu veřejného zdraví. Zejména české opatření je jistě o něco lepší než vůbec nic, ale s ohledem na běžné komunitní šíření COVIDu v populaci žádnou zásadní změnu nepřinese.

Pokud by totiž cílem bylo včas identifikovat jednotlivá ohniska, musíme se předem smířit s tím, že ani zdaleka všechna tímto způsobem odhalena nebudou. Nezjištěni zůstanou nakažení v inkubační době a jak už bylo řečeno, až třetina již infekčních případů.

Nejúčinnější jsou laboratorní testy buněčné imunity. Ty jsou však dražší, časově nákladnější a vyžadují si omezenou kapacitu nemocničních laboratoří. Svým způsobem je logické, že stát z nouze rozhodl o nasazení méně spolehlivých, ale rychlejších a levnějších testů. Otázky však vyvolává výběr dodavatele. Jedním z možných vysvětlení tajemné a dosud podrobně neobjasněné vyšehradské schůzky s Faltýnkem, která stála místo exministra Prymulu, je pokoutní domlouvání kšeftů pro dodavatele zahraničních rychlotestů, během nějž se jednalo o v babišovsko-faltýnkovské ČR stále běžnější tzv. vejvar - podíl ze zakázky pro politiky, kteří ji zajistili a zcela mimo transparentní výběrové řízení přidělili. Jakmile se o něco otře místopředseda ANO Faltýnek, páchne to korupcí na sto honů.

Ještě nedávno skýtalo skvělé podmínky pro "vejvarové" rychlozakázky především ministerstvo obrany s urgentními potřebami vojáků v zahraničních misích, a vedle toho pak veřejné zakázky na místní úrovni, které je těžké všechny uhlídat. Pandemie však otevřela ohromné příležitosti k obcházení tendrů i mnohde jinde. Některé podniky a živnosti sice kvůli omezení vládními nařízeními krachují, avšak ty se správnými konexemi směřují k ohromným ziskům.

Testování v sociálních zařízeních by mohlo klidně probíhat dvakrát týdně, jestliže je jeho účelem včas odhalovat nově nakažené. A pokud má pravdu evoluční biolog Jaroslav Flegr, kromě nezájmu vlády o nevejvarové operace nic nebránilo použití výrazně spolehlivějších rychlotestů české výroby, a to o polovinu levnějších, než jsou ty nakonec použité.

Do týdne se tedy začne s málo účinným preventivním opatřením, které již mělo téměř týden běžet. Jeden nespolehlivý test přijde zákazníka na 200 korun.

Až zase někdy uslyšíte, jak je údajnou prioritou vlády ochrana zranitelných skupin obyvatelstva, zkuste si položit otázku, proč babišokabinet i své údajné priority zvládá jen pozdě, polovičatě a za vrcholně podezřelých okolností.

0
Vytisknout
7779

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020