"Pro život, pro Boha a pro zbraň!" Ve Washingtonu demonstrovalo několik tisíc protrumpovských stoupenců

14. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
Aktualizace:

Demonstrace ve Washingtonu se účastnili extremisté jako konspirační teoretik Alex Jones, zakladatel konspiračního serveru Infowars, Enrique Tarrio, vůdce ultrapravicové organizace Proud Boys (Hrdí hoši), a Jack Posobiec, který šířil nechvalně známou konspirační teorii, že ve sklepě v pizzerii ve Washingonu jsou pedofilně demokraty včetně Hillary Clintonové zneužívány malé děti - vedlo to k nesmyslné střelbe v této restauraci v roce 2016. Trump jejich vystoupení na demonstraci označil za "povzbuzující".

Po setmění se protrumpovští demonstranti střetli s protitrumpovskými demonstranty. Docházelo k pěstním potyčkám, házení předmětů a útoky holemi. Policie zatkla nejméně 20 osob, za fyzické útoky a za držení zbraní. Jedna osoba byla pobodána, dva policisté byli zraněni a policie zkonfiskovala několik střelných zbraní. ZDE  

Donald Trump při své sobotní jízdě na golf pozdravil své demonstrující stoupence, jimiž u Bílého domu projížděl. Na Pennsylvania Avenue ve Washingtonu demonstrovaly stovky Trumpových stoupenců. Nesli transparenty "Nejlepší prezident v historii" "Zastavte ukradení voleb", "Trump 2020: Udržme Ameriku velkou", "Trump 2020: Už ne nesmysly!", "Všichni nastupme do Trumpova vlaku" a "Trump 2020: Pro život, pro Boha a pro zbraň!"

Demonstrace se později rozšířila na několik tisíc účastníků.

Mluvčí Bílého domu napsala na Twitteru, že pro Trumpa u Bílého domu v sobotu demonstruje milion lidí. Totéž Donald Trump.

John Sopel, reportér BBC ve Washingtonu, spekuluje, zda Trumpovo prezidentství skončí tak, jak začalo, hašteřením o počtu účastníků shromáždění na jeho podporu. Trumpův prezidentský úřad začal Trumpovým lživým vytahováním se, že jeho inaugurace se prý účastnilo více lidí než inaugurace Baracka Obamy.

Guy Verhofstadt píše totéž:

 

Video níže:




0
Vytisknout
6697

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2020