Koronavirus: Izraelský příklad ukazuje, že vakcinace funguje

5. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
Pokud jde o snahu očkovat lidi proti COVIDu-19 co nejrychleji, Izrael je zatím nepochybným světovým šampiónem. Použil více jak 55 dávek vakcín firem Pfizer a Moderna na každých 100 obyvatel. Třetina populace již obdržela přinejmenším jednu očkovací dávku, napsal Andrew Romano.


Žádný jiný stát se tomu ani neblíží. Na čtvrtém a šestém místě najdeme Británii (15 dávek na 100 obyvatel) a USA (10 dávek na 100 obyvatel).

Hlavní příčinou rapidního izraelského očkování je efektivní systém státního zdravotnictví, k němuž všech 9 milionů občanů vlastní průkazky a který registruje jejich elektronické zdravotní karty u jednoho ze čtyř poskytovatelů zdravotní péče. A odmítání očkovat více než jen pár Palestinců je hluboce kontroverzní - jak z etických, tak z medicínských důvodů.

Ale přesto se zde zbytek světa může hodně naučit. Experti považují proočkovaný Izrael za experiment s mnohem více účastníky, než měly kterékoliv klinické testy. Ten může pomoci odpovědět na řadu otázek.

Zde jsou klíčové lekce:

Zahájení očkování 20. prosince koincidovalo s třetí vlnou pandemie, která byla zdaleka nejsilnější. O dva týdny později země vstoupila do přísné uzávěry a ještě dnes v průměru zaznamenává stejný počet nových infekcí, jako na vrcholu druhé vlny vloni v září.

To způsobilo jistý zmatek. Pokud vakcíny firem Pfizer a Moderna fungují tak dobře, proč pandemie pokračuje?

Avšak tyto obavy možná vyvrátí výsledky prvního velkého šetření mimo rámec klinických testů.

Ze 163 000 Izraelců naočkovaných oběma dávkami firmy Pfizer u Maccabi Healthcare Services, bylo jen 31 do deseti dnů diagnostikováno s COVIDem-19. V kontrolní skupině stejného věkového složení a obdobného zdravotního stavu byla pravděpodobnost nakažení 11 x vyšší.

Podle propočtů Maccabi je vakcína Pfizer z 92 % účinná při prevenci nákazy do sedmi dnů po obdržení druhé dávky - což odpovídá vlastním klinickým údajům Pfizeru. Další přicházející data tyto výsledky potvrzují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5470

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021