Průběžné zpravodajství:

Česko otevře školy 1. března navzdory vysoké míře nákazy v zemi

16. 2. 2021

čas čtení 6 minut
- Česká republika otevře školy od 1. března, navzdory vysoké míře nákazy v zemi, upozorňuje Guardian.

- Blázen, kriminálně ohrožující životy lidí. Česko je na tom nejhůře, či téměř nejhůře, ze všech zemí světa. Proto Havlíček otevírá obchody:


 Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  466 578 očkování. V pondělí 15.2.  bylo očkováno   14 168   osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 173 269 osob.  V neděli   bylo dokončeno očkování  u 8613 osob.  Drtivou většinou používá ČR vakcínu mRNA firem Pfizer/BioNTech. (Paradox: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů.) V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 15,3 milionů lidí, to je 23 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 38,8 milionů lidí, to je  11,7 procent obyvatelstva), z nich 14,3 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 099 654 osob. V pondělí 15.2  bylo v ČR zaznamenáno 8745 nových denních nákaz.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 430 lidí, to je denní nárůst o 180 mrtvých.   V nemocnicích je 5990 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Česko stále patří k nejpostiženějším zemím světa. Proto se budou otevírat obchody:

- Od 24. ledna 2021 poklesl v Británii počet úmrtí na koronavirus mezi lidmi staršími 80 let o 62 procent. V té době měla třetina lidí z této věkové skupiny určité množství imunity proti koronaviru, obdržela první vakcínu o čtrnáct dní předtím. V mladších věkových skupinách klesá také počet mrtvých, ale méně. V kategorii lidí ve věku 65-79 let poklesl počet mrtvých o 51 procent. Podle statistika profesora Davida Spiegelhaltera z University of Cambridge nelze pokles úmrtí přičítat pouze lockdownu, ale zcela určitě i očkování. ZDE 

- V Británii byla identifikována nová potenciálně nebezpečná varianta koronaviru B1525. Bylo registrováno 32 případů. Další případy byly nalezeny v Dánsku, v USA a v Austrálii. Mělo by být zahájeno testování širokého obyvatelstva v oblastech, kde se tato mutace vyskytla. Mutace je podobná britské variantě, ale má změnu E484K v bílkovině bodce, která se vyskytuje i u brazilské a jihoafrické varianty a zřejmě umožňuje viru více neutralizovat protilátky lidského organismu . Původně byla tato varianta nalezena v prosinci 2020.  ZDE  

- Řecko postihla sněhová kalamita, což zastavilo tamější očkování proti koronaviru. Jeden muž na Krétě  zemřel. V Aténách byla na mnoha místech přerušena dodávka elektrického proudu, úřady apelují na občany, aby zůstali doma, než kalamita pomine. Sílí hlasy, požadující přestěhování uprchlíků žijících ve stanech v táboře Elaionas v centru Atén. Sníh má trvat do středy. Ministr pro migraci Notis Mitarachis uvedl v pondělí, že 100 000 uprchlíků v Řecku bude očkováno proti koronaviru. Zatím řecká vláda očkuje obyvatele pečovatelských domovů, staré lidi a lidi se zdravotními problémy.


- Hongkong od 18. února otevře fitka a zábavní střediska, protože denní nárůst nákaz poklesl pod 10. Město celkem zaznamenalo 10 700 nákaz a 193 úmrtí na koronavirus.

- Slovinský ultrapravicový premiér Janez Janša přežil hlasování o nedůvěře. Opozice ho obvinila, že zneužívá koronavirové pandemie jako záminky k omezování demokratických svobod.

- Soud nařídil holandské vládě zrušit zákaz vycházejí, který platí od 21 hodin do 4.30 ráno. Vláda uvedla, že bude tento verdikt zkoumat, než učiní jakékoliv změny.

- Hackeři ze Severní Koreje se pokusili proniknout do systému firmy Pfizer a hledali tam informace o vakcíně proti koronaviru, navzdory tomu, že Kim Jong Un tvrdí, že v Severní Koreji nákaza koronavirem neexistuje.

- Více než čtvrtina Australanů se nechce nechat očkovat.

- Dr. Anthony Fauci, hlavní americký epidemiolog a hlavní lékařský a koronavirový poradce Joea Bidena, přiznal v pondělí, že ke konci Trumpova prezidentského období měl obavy z chození do Bílého domu, vzhledem k tomu, že tam bylo tolik nákaz a Bílý dům byl vlastně "superšiřitelem" nákazy.  Faucimu je 80 a věděl, že by případné nakažení koronavirem mělo pro něho vážný dopad. ZDE   

- Izrael bojuje proti dezinformacím zaměřeným proti očkování, poté, co se prokázalo, že po dvou vakcínách je vakcína firmy Pfizer účinná z 94 procent. Izrael chce použít politiku cukru a biče. Poskytnout očkovaným lidem přístup do restaurací, hotelů a na koncerty a lidi, kteří odmitají vakcinu, podrobovat nepříjemným koronavirovým testům každé dva dny.  ZDE 

- Počet mrtvých v Brazílii stoupl o dalších 528 osob a dosáhl 239 245 mrtvých. Celkem je v Brazílii téměř 9,9 milionu infekcí a za poslední den stoupl počet nákaz o 32 197.

- Nový šéf Světové zdravotnické organizace Ngozi Okonjo-Iweala varoval, že "vakcínový nacionalismus" zpomalí boj proti globální epidemii.

- Dohoda mezi Řeckem, Kyprem a Izraelem umožní lidem s vakcinačním certifikátem pro covid cestovat mezi těmito třemi zeměmi.

- Palestinská správa obvinila Izrael, že blokuje 2000 vakcín, které měly být doručeny zdravotníkům v blokovaném pásmu Gaza.

- Nigérie prověřuje čtyři vakcíny pro možné schválení, včetně ruské, indické a čínské vakcíny.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5773

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2021