Írán slíbil pomoc palestinským ozbrojencům

17. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Íránské vedení slíbilo poskytnout palestinskému uskupení Hamas "všestrannou pomoc" v nynějším střetu s Izraelem. Poté co ozbrojený konflikt mezi židovským státem a pásmem Gazy přešel do horké fáze, Teherán se aktivně snaží předvést svou účast v něm. V důsledku toho se objevuje nebezpečí, že kvůli palestinské otázce mohou zamrznout jednání o íránském jaderném programu, všímá si Igor Subbotin.

Připravenost poskytnout pomoc Palestincům vyjádřil velitel speciálních sil Kuds íránských Revolučních gard Ismail Kání.

Nabídka zazněla v telefonním rozhovoru s jedním z lídrů Hamasu Ismailem Haníou. Íránský velitel hovořil o možnosti "všestranné" pomoci, což zřejmě zahrnuje i vojenské dodávky. Jak informují íránské agentury, Hanía poděkoval za podporu a upozornil, že střet s Izraelem je "bojem nejen Hamasu, ale celého islámského světa".

Se zintenzívněním konfliktu se začalo více hovořit o íránském vlivu na Palestince. Podle izraelských zdrojů Írán Hamas nekontroluje přímo, ale dodává mu zbraně a peníze. Podobnou roli, ale pouze ve finanční oblasti, sehrává také Turecko - jenže Izraelci doufají, že může jít i o roli pozitivní.

Během návštěvy, kterou v roce 2019 uskutečnila v Íránu delegace Hamasu v čele se Sálihem al-Arúrím bylo zveřejněno, že Teherán nabídl zvýšit financování Gazy výměnou za pravidelnou výměnu informací o izraelských raketách dopadajících na palestinskou enklávu. Podle izraelských médií došlo v roce 2019 k dohodě mezi Hamásem a Teheránem o poskytnutí finanční pomoci ve výši 30 milionů dolarů měsíčně. Kromě toho izraelská armáda pravidelně nachází úlomky raket íránské výroby.

Íránský ministr zahraničí Zaríf nedávno odmítl odletět do Vídně kvůli rakouské podpoře Izraele.

Vídeň je přitom jednou z klíčových lokací pro jednání ohledně obnovy dohody o íránském jadernám programu (JCPOA) z roku 2015.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5224

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2021