Studie: Nakažení covidem čelí půl roku po nákaze o 60 procent vyššímu riziku úmrtí

21. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Z obrovské studie více než 87 000 pacientů nakažených covidem  vyplývá, že půl roku po nákaze čelí tito pacienti o 60 procent zvýšenému riziku úmrtí v důsledku dlouhodobějších komplikací, a to i v případě mírného průběhu nákazy. Nemoc způsobuje selhání srdce, mrtvice a chronickou chorobu ledvin. Zjistili to výzkumnící z fakulty lékařství na Washington University v Missouri.

Zdravotní rizika u osob vyléčených z coviduy jsou o to větší, o co vážnější byl původní průběh onemocnění. Nejvyšší riziko mají pacienti, kteří museli být hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče. Studie vyšla ve čtvrtek v časopise  Nature.
 

 
Studie také identifikovala nově diagnostikované zdravotní problémy u lidí postižených covidem ještě půl roku po nákaze, jako například ztrátu vlasů, bušení srdce, anemii a reflux.

Dr. Ziyad Al-Aly, hlavní autor studie a odborný asistent v oboru lékařství na této univerzitě, charakterizuje dlouhý covid jako "příští velkou zdravotní krizi Ameriky".

"Z naší studie vyplývá, že až do šesti měsíců po diagnóze není riziko úmrtí i po mírném případu koronaviru zrovna triviální a zvyšuje se s vážnějším průběhem nemoci," konstatoval Al-Aly v prohlášení. "Vzhledem k tomu, že tímto virem bylo nakaženo více než 30 milionů Američanů a vzhledem k tomu, že břemeno dlouhého covidu je podstatné, trvající dopady této nemoci budou existovat po mnoho let, i desetiletí.

Šest měsíců po nákaze umíralo asi 8 z 1000 těch lidí, kteří se zotavili z covidu. Z těch pacientů, kteří byli s covidem hospitalizováni, umíralo po šesti měsících 29 lidí z 1000.

Lidé, kteří se zotavili z covidu, nejenže měli o 50 procent vyšší riziko úmrtí než lidé, kteří se zotavili z chřipky, ale měli i vyšší riziko dlouhodobých lékařských problémů, jako je zneužívání narkotik, problémy s pamětí, krevní chuchvalce, vyrážky, únavu a trvalý kašel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
6249

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2021