Mezitím v Absurdistánu 180:

Jak funguje v Polsku vládní propaganda

16. 6. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
Obrázek: Kde jsou v tomto grafu léta 2017, 2018 a 2019, kdy vládla strana PiS? Léta 2023 a 2027 jsou jen vládní sliby do budoucnosti...

Zaměstnanec čistírny odpadních vod našel v jedné z nádrží mrtvé nenarozené dítě. Odhaduje se, že  bylo asi 20 týdnů staré. Policie okamžitě vyrazila do akce a nyní pátrá po matce toho dítěte. Až na to, že tohle se neděje v Republice Salvador, ale v Polsku, kde potratit dítě, ani nechat si udělat potrat není samo o sobě trestným činem. Lidé se proto začali ptát, jaké jsou důvody, aby policie po té ženě pátrala.


Policie byla takovými otázkami zmatená (zejména proto, že některé další ženy uvedly, že také potratily, a požadovaly, aby policie přišla k rozumu). Nakonec se policie vyjádřila, že si není jista, zda potrat nebyl výsledkem násilí, a pak dospěla k názoru, že bude muset zkontrolovat, zda žena nebyla k potratu donucena. Vidím v tom jistou logiku: potrat sám o sobě není nezákonný, ale nutit jiné lidi k potratu je. Ale tady máme problém: bylo by také trestným činem přinutit někoho, aby se proti své vůli vydělal? Modleme se, aby zaměstnanci závodů na čištění vody neobjevili ve svých nádržích žádný lidský výkal, protože by to policii přidělalo spoustu práce!

Obecně je ale dobré, že policie vidí potřebu bojovat proti násilí. Už zpracovali další zvrhlici. Učitelku z městečka Tczew, která během demonstrací žen skandovala „Kaczor do wora, wór do jeziora! [Kačer do pytle, pytel do jezera] “(Kačer je  oblíbená přezdívka pro Kaczyńského, protože jeho příjmení je odvozeno od toho ptáka). Byla právě obviněna z… podněcování k násilí proti zvířatům. 

Ale pokud je něco brutální, je to vládní propaganda. Nejsou to jen odporné bláboly, nyní se snaží do toho včleňovat i podprahovou manipulaci. Jen se podívejte na tento graf zobrazující peníze vynaložené na zdravotní péči v Polsku:


Pokud se podíváte blíže, povšimnete si, že stupnice začíná na 4%, ne na nule, což vám může dát dojem, že změny jsou větší. Potom máme ty barvy - předchozí vláda byla bezútěšná, PiS je označena pěknou, teplou, jasnou zelenou. Ale pak se podívejte blíže na data. Všimli jste si něčeho? Kde jsou roky 2017, 2018 a 2019? Stupnice je také zkreslená. Pokud tomu nevěnujete řádnou pozornost, možná dospějete k názoru, že za vlády strany Právo a spravedlnost došlo k růstu. Ve skutečnosti však jde pouze o sliby strany PiS do budoucnosti, až do roku 2027.

Tohle je propaganda,  jíž jsou Poláci bombardováni z vládou kontrolovaných médií. A je to ještě horší. Nedávno například Donald Tusk naznačil, že by se mohl chtít vrátit do polské politiky. Státní propagandistická televize TVP přispěchala, aby ho všemožně začala spojovat s německými zájmy. Například vkládáním úryvku z jeho řeči v němčině do všech možných materiálů,  aby lidé neustále slyšeli, jak Tusk znovu a znovu říká „fuer Deutschland“. No, vyhledejte si to sami:

https://streamable.com/9p1kel#

I když se  téma vlastně Tuska netýká, podprahové sdělení tam musí být. Podívejte se na tento článek, v němž se píše, že někteří opoziční poslanci jsou proti blábolům stranty PiS požadující válečné reparace od Němců. Připomíná vám německý voják sedící v první řadě někoho?


A protože veřejnoprávní média mají stanovovat normu, nyní dochází k širšímu šíření. Tento obrázek inzerátu na zaměstnání nedávno koloval na polském internetu:



Já vám to přeložím:

"VÝROBNÍ OPERÁTOR!
za 3 měsíce můžete vydělat kolem
12 000 zł (72 000 Kč)
před zdaněním, s bonusy a příspěvkem na směny “


To je tedy inzerce pracovních pozic ve stylu clickbaitů, že?

Každopádně je to stále lepší nabídka než práce Ryszarda Czarneckého - o němž si možná pamatujete, že zpronevěřil diety z Evropského parlamentu falešným údajem o počtu najetých kilometrů.  Souhlasil, že se stane místopředsedou Polského volejbalového svazu bez platu. Jak ušlechtilý postoj! Jenže, počkejte ... Chudák, posléze byl nucen přijmout plat. Ostatní členové sdružení zjevně cítili, že není správné, že jeden z ředitelů nedostává výplatu, a tak mu nezbývalo, než souhlasit s pobíráním mzdy. Možná to bylo proto, že je údajně zaměstnán jako řidič. Podle dokumentace cestoval ve svém služebním vozidle  po celém světě a pak ještě dále, přičemž během tří let vypotřeboval benzín v hodnotě 75 000 zł (450 000 Kč). Od loňského listopadu spotřeboval benzín v hodnotě 19 000 zł (114 000 Kč). Musím říct, že jsem ohromen. Pracuji tři dny v týdnu jako řidič kamionu a nemyslím si, že jsem za stejné období spotřeboval mnohem více paliva než on.

Ale možná musí tolik jezdit autem, protože je terčem útoků od ruských agentů? Zjevně by nebyl jediný. Michalu Dworczykovi, šéfovi štábu předsedy vlády, hackersky napadli jeho emailový účet.   Jeho soukromý e-mailový účet, ale to je jedno, protože ho používal pro práci a posílal přes něj oficiální vládní dokumenty. Všichni nyní mohou  některé z nich vidět na anonymním účtu Telegramu nějakého rusky mluvícího hackera, což není překvapením, protože se Dworczyk roky podílel na podpoře demokratické opozice v Minsku.


Ať už je jakýkoliv důvod, proč  Czarnecki tolik jezdí autem, brzy mu ale dojdou silnice. Je dobré, že někteří místní radní razí inovativní způsoby, jak budovat nové. Starosta města Brańsk, který má zázemí stavebníka, přišel s novátorským - přinejmenším v Polsku - řešením neustálého zvyšování cen služeb v oblasti výstavby silnic: po investici do firmy na výrobu betonu a kameniva, dalšího vybavení a vyškolení svých zaměstnanců   začala obec budovat své vlastní silnice. Očekává se, že se investice rychle vrátí, protože silnice postavené obcí stojí jen asi 20% z toho, co komerční silniční společnosti účtují za kilometr.

Jelikož mluvíme o dobrých zprávách, vyskytl se další důvod k oslavě. „Otec Bogusław“, velká jachta postavená bezdomovci, byla oficiálně spuštěna a pokřtěna po zesnulém knězi,  který přišel s touto myšlenkou. Lidé zažívající bezdomovectví, kteří se projektu zúčastnili, nyní vyrazí na plavbu po celém světě - což jim pomůže řešit jejich problémy s důvěrou a budovat si sebevědomí (už dokázali, že umějí spolupracovat). Později bude jachta k dispozici také k pronájmu, což podpoří kamilskou charitu, která pomáhá bezdomovcům. Opravdu jsem o tom chtěl napsat, protože to je jedna z těch situací, o kterých toho tolik neslyšíme: když církev skutečně dělá dobrou práci, namisto toho, aby jen všemožně brala veřejné peníze.

A teď o zprávě, která je pro některé lidi špatná, a dobrá pro jiné lidi: výsledky voleb primátora v Rzeszowě. V prvním kole zvítězil kandidát opozice Konrad Fijołek, získal více než 50% hlasů. Kandidátka strany PiS skončila na druhém místě s pouhými 20% hlasů (i přesto, že ji podpořil sám Kaczyński, i když skutečnost, že si popletl Rzeszów se Štětínem - který se nachází doslova na opačném konci Polska - nemůže být zrovna nápomocná). Další kandidát „Sjednocené pravice“, jak si vládnoucí koalice říká, Marcin Warchoł ze strany Zbigniewa Ziobra, navzdory tomu, že svou kampaň financoval státními penězi  (jak to obvykle dělá Ziobrova strana) a podpořil ho i dosavadní starosta, získal jen asi 10% hlasů, na stejné úrovni jako ultrakatolický protivakcinační zastánce teorie spiknutí a popírač existence covidu Grzegorz Braun.

Premiér Morawiecki uvedl, že i když vítězi blahopřeje a připouští, že hned dva kandidáti z jeho koalice nebyli ten nejlepší nápad, rád by poukázal na to, že Fijołek, přestože ho podporuje celá opozice, nedopadl tak dobře jako předchozí starosta v roce 2018. Jako by na tom jakkoli záleželo: PROHRÁLI JSTE, ZOUFALCI!, protože jste si mysleli, že aparátčíci ze strany PiS s podporou veřejných médií mohou zvítězit nad skutečným, zkušeným místním radním!

A to nebyla jediná porážka vlády. Po té, co obdržela výtku na mezinárodním summitu se světovými politiky musela tiše ustoupit: případ, předložený před „ústavní“ soud, který měl rozhodnout, že právo EU není slučitelné s polskou ústavou, byl tajně stažen.

Ale přinejmenším ministr školství je stále v silné pozici. Jeho nejnovějším nápadem je, že ředitelé škol - které jsou pod kontrolou místních samospráv, nebo dokonce soukromých institucí nebo nevládních organizací, které všechny jsou často v opozici proti straně PiS - budou jmenováni, a zejména propouštěni, školskými ombudsmany (které má pod kontrolou centrální vláda). Pokud se tedy stavíte proti brilantním ministrovým nápadům, jako je například používání učení Jana Pavla II. jako zdrojů pro výuku v hodinách podnikání a byznysu (nebo, pokud to bude pokračovat současným směrem, úplně ve všech učebnicích od starověké historie až po matematiku a chemii) , budete jednoduše vyhozeni a nahrazeni někým poddajnějším.

Protože pokud se strana PiS něco naučila z historie, pamatuje si slova Jana Zamoyského, významného poradce polských králů ke konci šestnáctého století a zakladatele  první soukromé a sekulární univerzity v Polsku, který řekl: „Jak bude vypadat společenství, záleží na tom, jak bude vychovávána mládež. Navíc jsem přesvědčen, že pouze veřejné vzdělávání činí občany příjemnými a dobrými.“

A tak strana PiS dělá ve školství hrůzy. Chce, aby jejich občané byli „příjemní“ a vzdělaní jejími hodnotami. Ale já jsem proto optimista: komunisté to zkusili a ono to nefungovalo. A mladí lidé se k církvi obracejí zády nebývalým tempem, pochybuji, že vnucovat jim papeže stále intenzivněji má šanci zvrátit tento vývoj.  

1
Vytisknout
7946

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021