Turów: Česká republika požaduje pro Polsko pokutu za pokračující těžbu

16. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Česká republika požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby uvalil denní sankci 5 milionů eur na Polsko za to, že nepřestalo s těžbou hnědého uhlí v dole Turów nedaleko české hranice.

21. května soudní dvůr vyhověl ČR a nařídil Polsku okamžitě přerušit těžbu v Turówě, dokud nedojde k vyřešení sporů týkajících se provozu dolu.

Důl a elektrárna Turów jsou ve vlastnictví společnosti PGE Mining and Conventional Energy, součásti skupiny PGE. V roce 2020 polský ministr klimatu a životního prostředí Michał Kurtyka prodloužil povolení k těžbě na dalších šest let.

Koncem února ČR podala na Polsko žalobu u Soudního dvora EU kvůli rozšíření dolu a žádala aplikaci tzv. předběžných opatření, což znamená nařízení ohledně zastavení těžby.

Český ministr životního prostředí Richard Brabec vysvětlil, že podání je zásadní pro ochranu českých občanů, protože Polsko podle jeho názoru nesplnilo požadavky ohledně environmentální ochrany. Oznámil také, že jednání s Polskem budou pokračovat, ale ČR považuje současnou těžbu v Turówě za ilegální.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5899

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021