Průběžné zpravodajství:

Koronavirus bude v našem životě už přítomen navždycky

17. 6. 2021

čas čtení 3 minuty
 
Ve středu 16.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 134 denních nákaz. V ČR do 16.6. zemřelo  30 257 lidí.. V nemocnicích je 113 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 660 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 580 760 osob, druhou dávkou 2 242 612 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 22  procent obyvatelstva. 

- Britští vládní vědci upozorňují, že koronaviru se nikdy nezbavíme, že onemocnění na covid a úmrtí na covid budou přítomny "po celý náš další život". Budeme muset s koronavirem žít, budeme žít v opatrnější společnosti, kde porozumíme vědě a poučili jsme se z traumatu pandemie. Lidi dál budou na koronavirus umírat, hlavní hrozbou budou zimní vlny, Nákazy a úmrtí je nutno minimalizovat vakcinací. Lidé budou muset nadále dodržovat dobrou hygienu, pracovat z domova, nosit roušky, mít lepší větrání, nechodit do práce či mezi lidi, když máme covidové příznaky, jezdit do práce na kole a ne veřejnou dopravou, pokud možno necestovat letadlem. Vlády musejí naučit lidi, aby se sami chovali odpovědně. Lidi si musejí uvědomit, že když půjdou na večírek v uzavřené místnosti, mohou tím nakazit své příbuzné. Situace bude podobná sezónní chřipce, která každou zimu usmrtí desetitisíce lidí, ale počty mrtvých se snižují očkováním nejzranitelnějších osob. ZDE  

- 350 indonéských lékařů onemocnělo na covid, přestože byli očkování čínskou vakcínou Sinovac. Desítky z nich musely být hospitalizovány. Vyvolává to znepokojení ohledně účinnosti některých vakcín proti agresivnějším variantám koronaviru. Indonésie trpí šířením indické vakcíny Delta. Registrovala 1,9 milionů nákaz a 53 000 úmrtí. Zemřelo tam 946 zdravotníků.


 

- V Británii ve čtvrtek vznikla poněkud šokovaná veřejná diskuse, vzhledem k tomu, že britská vláda přiznává, že lidé budou muset pracovat z domova dlouhodobě. 

- Německá vakcína CureVac má účinnost jen 47 procent.

- Britští poslanci hlasovali v poměru 461 hlasů ku 60 za prodloužení karantény do 21. července v důsledku šíření nakažlivější varianty Delta.

- V Jihoafrické republice stoupl denní počet nákaz o 13 246 osob, je to nejvíce za pět měsíců.

- Americký prezident Joe Biden uvedl, že se Čína snaží prezentovat světu v souvislosti s koronavirovou pandemií jako odpovědný stát, jenže je nejasné, zda se opravdu snaží porozumět původu koronaviru.

- Firmy v Německu nebudou od konce července už nuceny dovolit svým zaměstnancům, aby pracovali z domova.

- Francie a Španělsko zruší povinnost nosit venku roušky, v důsledku úspěšné očkovací kampaně.

- V Británi bylo první dávkou očkováno 62,9 procent obyvatelstva, druhou dávkou 45,6 procent obyvaetlstva. Za posledních 24 hodin zaznamenala Británie 9055 nových denních nákaz, je to o 1515 více než minulý týden. 9 lidí zemřelo.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
6417

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021