Obří americká ropná společnost Exxon Mobil přesvědčila Obamovu vládu, aby nezavedla sankce proti Rusku za okupaci Krymu

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta


Dlouholetý vysoký lobbista obří americké ropné firmy Exxon Mobil Keith McCoy sdělil (omylem) investigativcům z Greenpeace UK, že po ruské okupaci Krymu, který je součástí Ukrajiny, v roce 2014, vyvinula tato firma úspěšně nátlak na Obamovu vládu, aby za tu okupaci nezaváděly Spojené státy proti Rusku přísné sankce. Tehdejší vedoucí pracovník firmy Exxon Mobil Rex Tillerson americkým politikům vysvětlil, že Vladimír Putin je jeho přítel, a že má firma v Rusku obrovské množství investic, které by americkými sankcemi byly ohroženy, tak nebyly nikdy zavedeny.

 
Lobbista Keith McCoy také uvedl, že firma Exxon Mobil vyrábí chemikálie typu PFAS, takzvané "chemikálie navždy", které se nikdy nerozloží a které podle vědců způsobují rakovinu, poškozují hormonální rovnováhu a oslabují imunitu. McCoy se také vychloubal, že se firmě Exxon Mobil úspěšně podařilo zneužít třetích organizací k tomu, aby přiměly americké politiky nedebatovat o výrobě chemikálií PFAS.

Upozornil také, že Exxon Mobil považuje zemní plyn za "ekologický čistý" zdroj energie a zdůrazňuje, že výroba plastů je prioritou, která firmě umožní další ekonomický růst. Přestože jsou plasty nyní velkou měrou zničeny a zahlceny oceány.
 
Podrobnosti v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
5539

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2021