Světové ekonomické fórum: Co dělá vaše země ohledně přechodu na čistou energii?

6. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Solární energie dnes produkuje nejlevnější elektřinu v historii. Solární technologie nyní stojí ve většině zemí méně než nové ropné a plynové elektrárny. Rekordní nárůst solárních elektráren povede k obrovskému nárůstu zdrojů obnovitelné energie. Což předhoní uhlí jako největší zdroj energie v roce 2025. Je to založeno na nové analýze nákladů, kterou provedla IEA. Analýza zjistila, že je solární energie letos o 50 procent levnější než loni.


Tuto změnu v postojích způsobily dva hlavní faktory. Nová politická strategie způsobila, že zdroje obnovitelné energie jsou atraktivnější pro investory. Náklady solárních elektráren za poslední desetiletí poklesly o 90 procent.

V instalaci nových solárních elektráren vede Čína. Loni vytvořily čínské solární elektrárny o 115 terawatthodin více energie než v roce 2018. To je tolik energie, které by stačilo pro celé Nizozemí po dobu jednoho roku.

Spojené státy, které jsou na druhém místě, zvýšily produkcí energie ze solárních elektráren za totéž období o 33 TWh.

Avšak globální růst zdrojů obnovitelné energie vyvolává určité problémy. IEA varuje, že existující elektrické rozvodné sítě by mohly být v přechodu na obnovitelnou energii slabým článkem. A upozorňuje, že země a energetický průmysl musí investovat do vybudování flexibilnějších rozvodných sítí.

Co dělá vaše země na pomoc přechodu na čistou energii? 

1
Vytisknout
5600

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2021