První a nyní poslední naděje Arabského jara je ohrožena

30. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Tuniskou demokracii ohrozil prezidentův převrat. 
  • Nezdá se, že by se mu někdo z významných hráčů revoluce z roku 2011 hodlal postavit. 

Politická krize v Tunisku umožňuje zaslechnout ozvěnu událostí v Egyptě před osmi lety. V létě 2013 rozsáhlé protesty proti nepopulární islamistické vládě umožnily generálu Sisímu převzít moc převratem, napsal Bobby Gosh.

Tuniský prezident Kais Saied možná nenosí vojenskou uniformu, ale řídí se podle Sisího příkladu. Využil demonstrací proti nepopulární vládě podporované islamisty, rozpustil parlament a vyhodil premiéra, čímž de facto převzal nad zemí diktátorskou moc.

Ještě před pár měsíci bylo Tunisko oslavováno jako jediná země, která dekádu po Arabském jaru zůstává demokracií. Existuje reálné riziko, že tyto zisky mohou nyní být ztraceny, stejně jako v Egyptě. Úkol zabránit tomu opět padá na Tunisany, kteří v lednu 2011 svrhli svého diktátora, a dvě instituce, které tehdy sehrály klíčovou roli: Ozbrojené síly a odbory. Armáda odmítla rozkazy diktátora potlačit protesty a odborové organizace zajistily hladký přechod k civilní vládě - za což čtyři skupiny kolektivně známé jako Kvartet národního dialogu v roce 2015 získaly Nobelovu cenu míru.

Jak tyto síly zareagují na letošní nespokojenost? První náznaky nejsou dobré. Ulice prezidentův převrat přivítala. Protestující nespokojení se sérií selhání lídrů, které zvolili - nezaměstnanost, jedna z klíčových příčin Arabského jara, zůstává vysoká - mají často sklon poskytnout prezidentovi výhodu pochybnosti.

Hlava státu vystupuje jako nezkorumpovatelná postava nespojená s politickými stranami. Tvrdí, že jmenuje nového premiéra, ale neřekl kdy. Ani nenaznačil, kdy a zda vůbec se sejde parlament. Zdá se také, že si získal armádu, kterou pověřil klíčovou zodpovědností za vakcinační kampaň. Tuniská Všeobecná odborová ústředna, nejsilnější v zemi a jedna ze čtyř laureátů Nobelovy ceny, přijala politiku "počkáme a uvidíme".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6120

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2021