Británie: Brexit a covid vytvořily perfektní atmosféru pro likvidaci demokracie

2. 8. 2021

čas čtení 4 minuty


Máme pocit, že jsme ohroženi a v nebezpečí, a Johnsonova vláda toho využívá k likvidaci základních svobod v Británii


Police v britských supermarketech jsou buď poloprázdné, nebo úplně prázdné, píše John Harris.

V důsledku brexitu nejsou řidiči kamionů:

Přichází příliš mnoho nezávislých analýz zkoumajících britská data o obchodu, které docházejí k témuž závěru: Brexit škodí vývozcům. A nejenom dnes či zítra, ale bude to trvat po velmi dlouhou dobu. Britští vývozci přišli o svůj podíl na trhu.



Populističtí řvouni nyní útočí na Královskou národní instituci záchranných člunů, že prý zachraňováním uprchlíků z potápějících se člunů v kanálu La Manche "provozují pro uprchlíky taxi servis":



 

(V důsledku Farageova útoku na tuto záchrannou organizaci dostala ke konci minulého týdne od veřejnosti rekordní počet finančních darů, charitativní pomoc od veřejnosti pro ni stoupla o 3000 procent, za jediný den dostala od občanů 200 000 liber (6 milionů Kč).

Mezitím Johnsonova vláda dál pokračuje směrem k autoritářství. Minulý týden její údajný "boj proti zločinnosti" zrušil omezení bezdůvodných policejních perlustrací chodců na ulici - anglická policie vás teď může šacovat kdykoliv a kdekoliv se jí zachce. Ministři radostně odmítli kritiku, že neběloši čelí ohromujícímu osmnáctinásobnému počtu policejních perlustrací než běloši.

Boris Johnson také oznámil svůj plán, že trestaní členové gangů budou muset nosit bundy v křiklavých fluorescentních barvách s nápisem JSEM ZLOČINEC. 

Typické na Johnsonově cynickém manévrování je jeho systematické úsilí o omezování základních svobod. Johnson prohání parlamentem nové zákony o policii, o zločinnosti a o soudech. Dojde k vážnému omezení práva na veřejné demonstrace (demonstrace nebude smět být hlučná a nebude smět "nikoho znepokojit", tvrdí se v novém zákonu). Omezí také svobody romských a kočovných komunit.

Johnson také prohání parlamentem nový zákon o občanství a o britských hranicích. V rozporu s mezinárodním právem tento zákon učiní trestným činem příchod do Británie bez povolení. Je to v rozporu s Ženevskými úmluvami. Koncem července Johnsonova vláda oznámila, že omezí právo občanů požadovat, aby soudy měly právo schvalovat či odmítat rozhodnutí ministrů. Ministerstvo vnitra prosazuje změny zákona o utajovaných skutečnostech a už nebudou v Británii chráněni whistlebloweři, kteří ve veřejném zájmu prozradí nějaké porušení zákona. Skončí ve vězení jako špioni.

V zemi, která nemá občanské průkazy, se připravuje zákon, kde se budou Britové ve volebních místnostech muset prokazovat občankou. Podobně jako v USA toto nové opatření posílí konzervativce, protože marginalizovaní občané nebudou schopni si opatřít průkaz totožnosti a k volbám, kde by hlasovali pro levici, prostě už nepůjdou.

Potíž je, že v Británii proti těmto autoritářským tendencím skoro nikdo neprotestuje. Ani tisk, ani labouristická opozice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
6033

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2021