Britsko-francouzské vztahy jsou po brexitu v krizi

4. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Obě země nedělí jen brexit, ale také diametrálně odlišné světonázory a politický styl lídrů. 

Dobrá zpráva pro britsko-francouzské vztahy: Obě strany se na něčem shodly! Špatná zpráva: Souhlasí, že jejich vztahy jsou ve strašném stavu, napsala Rym Momtazová.

Jednou ze známek toho, jak těžká může být náprava: Rozhovory s francouzskými a britskými představiteli naznačují, že se dokonce neshodnou ani na tom, v jakém vztahu jsou, i když se snaží o zlepšení.

Britové rádi hovoří o lásce a nenávisti mezi sourozenci, kteří jsou rivaly, ale také dobrými přáteli. Francouzi zarmoucené tvrdí, že obě země jsou partnery uprostřed zatrpklého rozvodu (brexitu), ale zachovávají si naději na návrat ke zdvořilosti.

Samozřejmě, vztahy mezi Francií a Británií byly po staletí složité - a v posledních dekádách zažily spoustu napětí, v dobách, kdy Británie byla v EU, i tehdy, když v ní nebyla.

Avšak brexit, velmi odlišné názory lídrů i nedávné spory kvůli koronaviru přispěly k tomu, že současný vztah zemi na obou stranách La Manche je zvlášť nevlídný.

Ale rozhovory s představiteli také naznačují, že obě strany vycházejí z dosti zásadních nepochopení.

Britští představitelé si myslí, že jejich francouzské protějšky tráví mnohem více času přemýšlením o Británii, než kolik jí opravdu věnují, a také snahám potrestat Británii za Brexit. A mnozí francouzští představitelé zacházejí s britským premiérem Johnsonem a brexitem jako s krátkodobou episodou, která bude napravena.

V centru rozkolu leží brexit. Nejde jen o vystoupení Británie z EU - odráží také zásadní dělící linii mezi Macronovým a Johnsonovým světonázorem. Oba se dostali k moci s diametrálně odlišným postojem k EU.

Dalším faktorem jsou velmi odlišné osobní styly v politice a mezinárodních vztazích.

Řada francouzských představitelů uvádí, že Francouzi neoceňují Johnsonův zvyk zavolat svému protějšku s minimální přípravou a zjevným nedostatkem zájmu o detaily.

Francouzští a další představitelé EU si dále stěžují, že se Británie snaží obcházet unii a jednat přímo s jednotlivými členskými vládami. Podle francouzských představitelů je tento přístup značně omezující vzhledem k tomu, že EU je největší zdroj standardů například v oblasti obchodu a klimatu.

Jistě není vše jen špatné. Francie a Británie dál spolupracují v rámci Rady bezpečnosti OSN, kde tvoří jediné stálé evropské členy. Dál také spolupracují v rámci formátu E3 na probíhajících jednáních o jaderné dohodě s Íránem.

Ozbrojené síly a námořnictva také úzce spolupracují v boji proti IS, v rámci misí NATO v Mali.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
6358

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2021