Proč se nevyšetřuje "policejní" smrt Stanislava Tomáše v Teplicích?

1. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Od roku 1990 existuje 10 případů, kdy po policejním zákroku zemřeli lidé


Přátelé,

krátce z tiskové konference, která se týkala policejního zákroku v Teplicích a smrti Roma Stanislava Tomáše, které jsem se zúčastnil společně s paní Editou Pišojovou a Gwendolyn Albert, píše Jaroslav Miko.

Věřím, že celá naše TK byla kvalitně připravena a že jsme se opírali především o fakta namísto emocí.

Byly vyjmenovány konkrétní jednotlivé pochybnosti v samotném teplickém zákroku a také pojmenovány systémové chyby, které ve fungování policie ČR spatřujeme.

Cílem naší výzvy není "démonizovat" policisty, ale reformovat a profesionalizovat policejní práci.

Od roku 1990 existuje 10 případů, kdy po policejním zákroku zemřeli lidé. U většiny z těchto případů šlo o lidi jiné národnosti, či o zvláště zranitelné lidi, například psychicky nemocné.

 

Reforma policie by měla dle našeho návrhu zahrnovat mimo jiné zákaz zakleknutí krku při zákrocích, tak jak je to běžné i v jiných evropských zemích či USA, povinně vedenou statistiku zraněných či zemřelých při policejních zásazích nebo důkladné proškolení policistů neboť dle Nevyššího kontrolního úřadu 79% policistů nemá policejní vzdělání, to znamená, že nevystudovali policejní akademii.

Potřebu změnit pravidla spatřujeme také v monitorování policejních zákroků a jejich následné manipulace. V dnešní praxi totiž rozhoduje o nahrávání zákroku pouze zasahující policisté a následný záznam může být smazán bez jakékoliv evidence.

Dále bylo řečeno, že je naprosto nepřípustné, aby ještě před samotným interním prošetřením celého policejního zákroku ministr vnitra jakožto nadřízený policistů veřejně prohlašoval, že byl zákrok v pořádku a stejně tak v případě předčasného veřejného prohlášení premiéra Babiše, který je nadřízeným GIBS.

Takováto vyjádření mohou dle našeho a nejen našeho názoru ovlivnit policejní prošetření policejního zákroku a ovlivňovat veřejné mínění.

Samotné prošetření smrti Stanislava Tomáše nebylo dle našeho názoru důkladné a v případu existuje stále mnoho otazníků. Hlavním otazníkem zůstává, jakým způsobem bude zajištěno nezávislé a transparentní vyšetřování policejního zákroku.

Jsem hluboce přesvědčený, že to, jakým způsobem funguje naše policie se týká každého z nás a pokud policie v případě teplického zákroku fatálně pochybila, nelze to rozhodně přehlížet s tím, že zemřelým byl drogově závislý člověk ze sociálně vyloučené lokality.

1
Vytisknout
6091

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2021