Nesnesitelná lehkost defétismu a appeasementu
28. 4. 2022 / Bohumil Kartous
Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous Na Britských listech vyšel č...28. 4. 2022
Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous
Světové ceny pšenice od únorové invaze Ruska na
Ukrajinu prudce vzrostly. Tyto dvě země se podílejí na světovém vývozu pšenice 30 %.
To znamená, že mnoho zemí s nízkými příjmy, které jsou čistými dovozci potravin, se připravuje na rok hladu. Válečný konflikt ještě umocňuje stávající pokles produkce potravin v souvislosti se změnou klimatu. V celosvětovém měřítku již změna klimatu snížila průměrnou světovou zemědělskou produkci nejméně o pětinu, informuje list The Conversation.
Nedostatek potravin často vede k rozsáhlým sociálním nepokojům, jak
jsme viděli při protestech během
Arabského jara v roce 2011,
které přišly po výrazném zvýšení cen potravin.
Země na Blízkém východě a v severní Africe budou pravděpodobně v krátkodobém horizontu zasaženy
nejvíce, protože jsou hlavními dovozci ukrajinské pšenice a mají velké problémy s potravinovou
bezpečností. Ohroženy jsou také země závislé na konkrétních komoditách, které nemohou přejít na alternativní zdroje potravin.
Vzhledem k tomu, že mnoho zemí čelí hladu a zhoršující se potravinové bezpečnosti, je na
čase zdvojnásobit naše úsilí v oblasti změny klimatu. Změna klimatu je velkým
multiplikátorem rizik, který
zhoršuje všechny stávající globální
krize.
Do tohoto seznamu můžeme přidat i válku a změnu klimatu. Současné prudké nárůsty cen pšenice jsou způsobeny
kombinací válečných tlaků a tržních spekulací.
Současné oteplení o 1,2 ℃ již snížilo průměrnou světovou zemědělskou produkci nejméně o 21 %.
V bohatých zemích se to doposud příliš neprojevilo. Ve
zbytku světa však ano. V Africe,
Střední a Jižní Americe prudce
vzrostla potravinová nejistota a podvýživa
v důsledku povodní
a sucha.
Chudí lidé na světě žijí tam, kde je půda
nejlevnější a nejzranitelnější vůči klimatickým
extrémům. Často mají sporadický nebo žádný přístup ke zdravotní péči, vzdělání, dopravě, smysluplnému zaměstnání, potravinám a vodě. Každý z těchto faktorů
zesiluje ostatní, což prohlubuje základní znevýhodnění a může podněcovat konflikty. Změna klimatu může všechny tyto faktory
ještě zhoršit.
S rostoucím ohrožením potravinové bezpečnosti se
budeme muset také ptát, proč jsou základní potraviny ziskovým
zbožím. Radikálním, ale široce prosazovaným
přístupem je model, v němž se s potravinami
spravedlivě obchoduje s cílem uspokojit
potřeby. Přístup k potravinám je koneckonců
lidským právem.
Pokud se nám podaří zavést spravedlivější a odolnější potravinové systémy, budeme mít lepší předpoklady k tomu, abychom se přizpůsobili klimatickým změnám, které již byly zablokovány předchozími emisemi - a také abychom utlumili jiskry konfliktů. Zlepšení způsobu výroby potravin nám také může pomoci v boji proti změně klimatu a ztrátě biologické rozmanitosti.
Celý text v angličtině ZDE
Diskuse