Německé houfnice PzH 2000 mají na Ukrajině problémy

10. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Německo oznámilo větší podporu Ukrajině, protože německá houfnice PzH 2000 na bojišti selhala, informuje Jack Buckby.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová v sobotu potvrdila, že Německo pošle Ukrajině více zbraní. Německá vládní představitelka také vyzvala spojence v NATO, aby zaplnili "mezery v obraně" na Ukrajině dodáním většího množství zbraní, zásob a vybavení Ukrajině.

"Žijeme ve vážné době a v takové době je také důležité vědět, kde máme mezery v obraně. Protivzdušná obrana je jednou z takových oblastí, kde je naléhavé jednat," řekla Lambrechtová.

"Jedna věc je jistá: současná situace znamená, že musíme udělat více společně," řekla také Lambrechtová a dodala, že ruská agrese je "stále brutálnější" a že Putinovy ​​hrozby použití jaderných zbraní ukazují, že "ruské úřady nemají žádné skrupule".

Německá představitelka to uvedla během návštěvy Litvy, kde jsou rozmístěni němečtí vojáci.

Očekává se, že nejnovější balík zbraní Německa pro Ukrajinu bude obsahovat 100 tanků ze Slovenska a Řecka a také systém protivzdušné obrany IRIS-T.

Špatné zprávy pro německé houfnice PzH 2000

Oznámení následuje po zprávách, že německé houfnice PzH 2000 vyslané na Ukrajinu ve velkém selhávají. Samohybná houfnice vyvinutá firmami Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann v 80. letech minulého století je navržena tak, aby nabízela vysokou rychlost střelby, tři rány vystřelila za devět sekund a deset ran za 56 sekund.

Krauss-Maffei Wegmann v červenci potvrdil, že německá vláda schválila prodej 100 houfnic za cenu 1,7 miliardy eur. Očekává se, že dokončení plného provozu vozidel bude trvat několik let, ale přišlo po počátečním daru 12 houfnic PzH 2000 Ukrajině od nizozemské a německé vlády. Od té doby obě země darovaly Ukrajině celkem 22 houfnic.

Zprávy tento měsíc odhalily, že se německá armáda domnívá, že houfnice používané na Ukrajině se kvůli vysoké frekvenci střelby opotřebovávají rychleji, než se původně očekávalo. Při provozu s nejvyšší rychlost střelby, kterou houfnice nabízí, je na nabíjecí mechanismus vyvíjen značný tlak.

Ukrajinské síly se také údajně pokoušely střílet speciální munici na příliš velkou vzdálenost, čímž vyvíjely ještě větší tlak na houfnice a způsobily, že až jedna třetina z nich na bojišti selhala.

Kde se houfnice opraví, však zůstává nejisté. Původně Berlín očekával, že vozidla pošle do Polska k opravě, ale Varšava údajně požadovala důvěrné informace o konstrukci zbraní, které nebylo možné poskytnout – což vedlo ke zhroucení původní dohody.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5377

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2022