Ruská agrese na Ukrajině: Kyjevem otřásají exploze, centrum hlavního města poprvé po několika měsících zasáhly rakety

10. 10. 2022

čas čtení 5 minut
- Zelenskij sdílel toto video a tato slova: "229. den totální války. V 229. den se oni snaží nás zničit a vymazat z povrchu Země. Zničit náš lid, který spí doma v Záporoží. Zabít lidi v Dnipro a v Kyjevě." Letecký poplach na celé Ukrajině nepolevuje. Útočí rakety. Bohužel jsou mrtví a zranění. Prosím, neopouštějte kryty. Dávejte pozor na sebe a své blízké. Držme se a buďme silní."

- Centrem ukrajinského hlavního města poprvé po několika měsících otřásly výbuchy

Podle zpráv místních médií a regionálních představitelů otřásla ukrajinským hlavním městem Kyjevem série výbuchů.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko vydal krátce po půl deváté ráno místního času prostřednictvím svého oficiálního účtu na Telegramu prohlášení, v němž uvedl:  "Několik výbuchů v Ševčenkovské čtvrti - v centru hlavního města."

Agentura Associated Press rovněž uvedla, že v Kyjevě byly slyšet velké exploze

- Matthew Luxmoore, který je reportérem deníku Wall Street Journal, zveřejnil tento videoklip, který  zachycuje Ševčenkův park v centru Kyjeva. Podle něj se jedná o "pravděpodobně nejrušnější park ve městě, obvykle plný lidí a pouličních hudebníků". Na videoklipu je vidět velký kráter.


- Dívka v Kyjevě zasažena vlnou výbuchu:


- Oliver Carroll, který je zahraničním zpravodajem časopisu Economist, sdílel tento klip  který údajně ukazuje bezprostřední následky úderu na ukrajinské hlavní město.

Carroll k tomu poznamenal: "Těžko podceňovat cynismus, s jakým se útočí na hlavní město v pondělní ranní špičce. Je to samozřejmě akt zoufalství."

 - Výbuchy byly slyšet ve vysílání televize BBC:


- Starosta města Andrij Sadovyj napsal na Telegram, že ve Lvově byly slyšet výbuchy, a varoval obyvatele, aby se ukryli.


- Vitalij Kim, gubernátor Mykolajivu, napsal, že jeho region zažívá druhou vlnu raketových útoků.

- Přicházejí zprávy o explozích v několika městech po celé Ukrajině, na sociálních sítích a kanálech Telegramu jsou jako cíle zmiňovány Kyjev, Žytomyr, Chmelnice, Dněpr a Ternopil. Kolující videoklip   ukazuje škody na civilních budovách v Dnipru. Objevují se také nepotvrzené zprávy o explozích ve Lvově. Pokud by se jednalo o tyto události, znamenalo by to dnes ráno výrazný nárůst ruských útoků na města mimo frontovou linii na okupovaném východě Ukrajiny.

- Zpravodaj FT Christopher Miller potvrzuje, že existují zprávy o mrtvých a zraněných poté, co Rusko poprvé po mnoha týdnech zasáhlo centrum Kyjeva raketovým útokem.

- Ruská raketa  dopadla na městskou ulici v Kyjevě poblíž Hruševského pomníku, jak uvedl vysoký prezidentský poradce.

Anton Geraščenko, vysoký ukrajinský poradce ministra vnitra, to v pondělí  ráno sdělil  na svém účtu na Telegramu spolu se snímky údajně pořízenými na místě.

Ukrajinský poslanec Oleksij Gončarenko dodal, že jedna raketa dopadla "přímo do centra města".

"Hoří auta a v domech jsou rozbitá okna. Jsou tu mrtví," napsal dnes ráno na Twitteru.


- Podle veřejnoprávní televize Suspilne měl být výbuch slyšet v blízkosti železniční stanice ve městě.

 

- Podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) bylo obnoveno elektrické vedení, které bylo přerušeno ostřelováním Záporožské jaderné elektrárny.

"Inženýři dnes obnovili vnější napájení Záporožské jaderné elektrárny, den poté, co zařízení kvůli ostřelování přišlo o připojení k tomuto poslednímu funkčnímu elektrickému vedení - to umožnilo ZNPP začít vypínat své nouzové dieselové generátory," uvedla MAAE.


- Ukrajinské úřady v napadeném městě Záporoží hlásí oběti nočního ruského útoku.

Šéf městské správy Anatolij Kurtev prohlásil, že při útoku, který město na jihovýchodě země zasáhl v pondělí krátce před třetí hodinou ranní, zatím zemřel jeden civilista.

Dalších pět osob bylo zraněno. Mezi zraněnými je i jedno dítě, které má řezné rány od střepů skla."

0
Vytisknout
5017

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2022