Německo "rychle" dodá Ukrajině systémy protivzdušné obrany

12. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
První německé systémy IRIS-T už byly dodány na Ukrajinu, píší německá média.



Německo je připraveno dodat první ze čtyř špičkových systémů protivzdušné obrany během "dnů". Spěch přichází poté, co těžké ruské raketové útoky zasáhly velká ukrajinská města včetně Kyjiva.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová v pondělí uvedla, že ruské raketové útoky na ukrajinská populační centra zdůraznily naléhavost dodání systémů protivzdušné obrany.

Dlouho slibované systémy, které jsou schopny ochránit celé město, měly být původně dodány na konci roku. Pondělní smrtící údery však nyní urychlily dodací lhůtu.

Co řekli němečtí představitelé?

Lambrechtová uvedla, že ruská palba zdůraznila potřebu rychlého dodání systémů Iris-T SLM namontovaných na vozidle.

"Obnovená raketová palba na Kyjiv a mnoho dalších měst ukazuje, jak důležité je rychle zásobovat Ukrajinu systémy protivzdušné obrany," uvedla ministryně obrany v prohlášení.

"Ruské útoky raketami a drony terorizují především civilní obyvatelstvo," řekla Lambrechtová.

Dodala, že první ze čtyř high-tech systémů protivzdušné obrany bude nyní "připraven na účinnou ochranu lidí v nadcházejících dnech".

Kancléř Olaf Scholz v červnu slíbil poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Co umí tyto systémy protivzdušné obrany?

IRIS-T SLM dokáže chránit proti přibližujícím se raketám ve výšce až 20 kilometrů a na vzdálenost až 40 kilometrů.

Obranný systém podle Scholze umožňuje chránit "celé velké město před ruskými leteckými útoky".

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v pondělí uvedla, že Německo udělá "vše, co bude v jeho silách", aby pomohlo rychle posílit ukrajinskou protivzdušnou obranu.

"Je opovrženíhodné a neospravedlnitelné, aby Putin bombardoval velká města a civilisty raketami," napsala Baerbocková na Twitteru.

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že během pondělních ranních raketových útoků byla poškozena velká budova německého konzulátu v Kyjivě. Dodalo však, že kancelář od vypuknutí války nebyla používána.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4411

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2022