Co ohrožuje ruský vliv na jižním Kavkazu

13. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Ukrajinský konflikt ukázal Moskvě, že nejlepší zárukou udržení jejího vlivu je vojenská přítomnost v oblastech jejího zájmu, jakou je i jižní Kavkaz, píšou Sergej Melkonjan a Leonid Nersisjan.

Použití měkké síly, o které se tolik uvažuje, vypadá podstatně méně důležitě, protože přinejlepším může zajistit veřejnou podporu politikám zavedeným v důsledku přítomnosti ruských sil.

Z pohledu Moskvy jižní Kavkaz je součástí její výlučné zóny zájmů, což je udržováno přítomností vojenských základen v Jižní Osetii, Abcházii, Arménii a mírovým kontingentem v Náhorním Karabachu.

V Abcházii nebo Jižní Osetii v tomto ohledu nejsou žádné problémy, ale vyvstávají otázky ohledně ruské vojenské přítomnosti v Arménii a Náhorním Karabachu, kde Moskva uvízla kvůli Ukrajině a pod tlakem Západu až příliš často přijímá taktická rozhodnutí, která podkopávají její strategický cíl.

Strategickým cílem Ruska je podporovat status quo jak zachováním své vojenské přítomnosti v regionu, tak i svého postavení hlavního prostředníka mezi Baku a Jerevanem. Ale dnes se věci pohybují přesně opačným směrem – status quo se hroutí.

Zástupci Západu se chopili iniciativy v procesu zprostředkování a ruská vojenská přítomnost se diskredituje, protože Moskva neplní závazek, který přijala po druhé karabašské válce. To je nyní v případě krize kolem Lačinského koridoru až příliš jasné.

Neschopnost Moskvy zajistit, aby její mírový kontingent udržoval koridor otevřený, ji stojí vliv v Arménii, kde se stále více politiků i obyčejných lidí ptá, proč by se Jerevan měl spoléhat na Rusko, když Rusko nedokáže plnit své sliby. K tomuto posunu pozice ale nedochází pouze v Arménii.

Představitelé Baku a tamní média stále častěji prohlašují, že ruští mírotvorci jsou v Náhorním Karabachu pouze dočasně a že Baku nemá zájem na prodloužení mandátu mírové mise po roce 2025.

V důsledku těchto posunů se stále více hovoří o možnosti vyslat mezinárodní mírové síly místo ruských. A i když tento scénář nyní vypadá docela nepravděpodobně, i diskuse o něm ukazuje, jak moc se situace změnila a vyvinula proti zájmům Moskvy.

A to zase znamená, že současný přístup Moskvy reagovat na události spíše než sledovat své strategické cíle by mohl velmi brzy přivést ruský vliv na jižním Kavkaze do bodu, odkud není návratu.

Celý článek v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4355

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2023