Vážné varování pro Američany: Necestujte do Ruska

14. 2. 2023

čas čtení 8 minut
Americké velvyslanectví v Moskvě vydalo v těchto dnech vážné varování pro Američany, aby necestovali do Ruska a aby tuto zemi okamžitě opustili, pokud tam jsou. Závažný tón a formulace tohoto varování jsou podle odborníků bezprecedentní:

 Necestujte do Ruska kvůli nepředvídatelným důsledkům nevyprovokované invaze ruských vojenských sil na Ukrajinu  v důsledku možnosti obtěžování a zadržování občanů USA ze strany ruských bezpečnostních složek, kvůli svévolnému vymáhání místních zákonů, omezeným letům do Ruska a z Ruska, omezené schopnosti velvyslanectví pomáhat občanům USA v Rusku a možnosti terorismu. Občané USA, kteří pobývají nebo cestují do Ruska, by měli okamžitě odjet. Dbejte zvýšené opatrnosti vzhledem k riziku neoprávněného zadržení.



 
Schopnost vlády USA poskytovat běžné nebo nouzové služby občanům USA v Rusku je značně omezená, zejména v oblastech vzdálených od velvyslanectví USA v Moskvě, a to z důvodu omezení ruské vlády pro cestování personálu velvyslanectví a zaměstnanců a pokračujícího pozastavení činnosti, včetně konzulárních služeb, na konzulátech USA.

V září ruská vláda mobilizovala občany do ozbrojených sil na podporu své invaze na Ukrajinu.   Rusko může odmítnout uznat občanství USA dvojím občanům, odepřít jim přístup ke konzulární pomoci USA, podrobit je mobilizaci, zabránit jim v odjezdu z Ruska a/nebo je povolat do armády.

Občané USA by měli vzít na vědomí, že americké kreditní a debetní karty již v Rusku nefungují a možnosti elektronického převodu finančních prostředků ze Spojených států jsou kvůli sankcím uvaleným na ruské banky velmi omezené. V Rusku se objevují zprávy o nedostatku hotovosti.

Možnosti komerčních letů jsou velmi omezené a často jsou nedostupné v krátké době. Pokud si přejete z Ruska odletět, měli byste si co nejdříve zařídit samostatnou cestu. Velvyslanectví USA má značně omezené možnosti pomoci občanům USA při odjezdu ze země a možnosti dopravy se mohou náhle ještě více omezit. Informace pro občany USA, kteří chtějí opustit Rusko, naleznete zde.

Zaměstnanci velvyslanectví USA obecně nesmějí cestovat s ruskými leteckými dopravci z bezpečnostních důvodů.  Federální úřad pro letectví (FAA) snížil 21. dubna 2022 hodnocení bezpečnosti letecké dopravy v Rusku z kategorie 1 na kategorii 2 kvůli tomu, že ruská Federální agentura pro leteckou dopravu nedodržuje bezpečnostní normy Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO). 

Federální úřad pro letectví (FAA) vydal oznámení pro letecké mise (NOTAM), které zakazuje letecký provoz USA do níže zmíněných oblastí, z nich, do nich, uvnitř nich nebo nad těmito oblastmi:  Moskevská letováinformační oblastiá (FIR), Samarská FIR (UWWW) a Rostov-na-Donu (URRV) FIR do 160NM od hranic Dněperské (UKDV) letové informační oblasti. Další informace by měli občané USA získat v dokumentu Federálního leteckého úřadu Prohibitions, Restrictions, and Notices (Zákazy, omezení a oznámení).

Právo na pokojné shromažďování a svoboda projevu nejsou v Rusku důsledně chráněny.  Občané USA by se měli vyhýbat všem politickým nebo společenským protestům a nefotografovat bezpečnostní pracovníky na těchto akcích.  Ruské úřady zatýkaly občany USA, kteří se účastnili demonstrací.

Shrnutí o zemi:

Občané USA, včetně bývalého a současného vládního a vojenského personálu USA a soukromých osob, které se zabývají podnikáním a jsou na návštěvě nebo pobývají v Rusku, byli bezdůvodně vyslýcháni a bylo jim vyhrožováno ze strany ruských úředníků a mohou se stát obětí obtěžování, špatného zacházení a vydírání.

Ruské bezpečnostní služby mohou neinformovat velvyslanectví USA o zadržení občana USA a bezdůvodně zdržovat konzulární pomoc USA.  Ruské bezpečnostní služby stále častěji svévolně prosazují místní zákony, a zamřují se na zahraniční a mezinárodní organizace, které považují za "nežádoucí".

Ruské bezpečnostní služby zatýkají občany USA na základě falešných obvinění, vyčleňují občany USA v Rusku k zadržení a pronásledování, odpírají jim spravedlivé a transparentní zacházení a odsuzují je v tajných procesech nebo bez předložení věrohodných důkazů. Ruské úřady navíc svévolně uplatňují místní zákony proti náboženským pracovníkům z řad občanů USA a zahájily pochybná trestní vyšetřování proti občanům USA, kteří se věnují náboženské činnosti.  Občané USA by se měli vyhnout cestám do Ruska za účelem výkonu práce pro nevládní nebo náboženské organizace nebo dobrovolnické činnosti v nich.

Na jihozápadě Ruska došlo k několika bezpečnostním incidentům souvisejícím s nevyprovokovanou a neoprávněnou invazí Ruska na Ukrajinu.  Ruská vláda vyhlásila 20. října 2022 v ruských regionech sousedících s Ukrajinou (Brjansk, Kursk, Belgorod, Voroněž, Rostov, Krasnodar) stanné právo.  Režim stanného práva umožňuje rychlé zavedení restriktivních opatření, jako je zákaz vycházení, zabavování soukromého majetku, omezení vstupu/výstupu a svobody pohybu, internace cizinců, nucené stěhování místních obyvatel a omezení veřejných shromáždění.  Občané USA by se měli vyhnout všem cestám do těchto oblastí.

Nedávná legislativa rozšířila možnosti ruských úřadů zadržet, vyslýchat a zatknout osoby podezřelé z jednání proti zájmům Ruska, včetně spolupráce se zahraničními a mezinárodními subjekty, diskreditace ruského státu nebo armády a obhajoby práv LGBTQI+ osob.

Teroristické skupiny, nadnárodní i místní teroristické organizace, a jednotlivci inspirovaní extremistickou ideologií nadále plánují možné útoky v Rusku. Teroristé mohou zaútočit bez varování nebo jen s malým předstihem a zaměřit se na turistické lokality, dopravní uzly a systémy, trhy/nákupní centra, místní vládní zařízení, hotely, kluby, restaurace, modlitebny, parky, významné sportovní a kulturní akce, vzdělávací instituce, letiště a další veřejné prostory.  Cesty na severní Kavkaz (včetně Čečenska a hory Elbrus) jsou pro státní zaměstnance USA zakázány a občanům USA se důrazně nedoporučují.

Mezinárodní společenství, včetně Spojených států a Ukrajiny, neuznává údajnou ruskou anexi Krymu, stejně jako dalších čtyř ukrajinských oblastí - Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské - které Rusko údajně anektovalo v nedávné době. V těchto oblastech je rozsáhlá vojenská přítomnost Ruské federace. Rusko zinscenovalo svou další invazi na Ukrajinu částečně z okupovaného Krymu a je pravděpodobné, že Rusko podnikne další vojenské akce na Krymu a v dalších čtyřech ukrajinských oblastech probíhají intenzivní boje. V těchto regionech pokračuje týrání cizinců a místního obyvatelstva ze strany okupačních orgánů, zejména vůči těm, kteří jsou považováni za zpochybňovatele ruské moci.

Velvyslanectví USA v Kyjevě nadále poskytuje konzulární služby občanům USA na Krymu a ve čtyřech dalších ukrajinských oblastech částečně okupovaných Ruskem - Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské, ačkoli probíhající konflikt značně omezuje možnosti velvyslanectví poskytovat služby v těchto oblastech.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4341

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2023