Zemětřesení a úřady

16. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když čtu nebo poslouchám komentáře expertů k tomu, co se stalo v Turecku a Sýrii, tedy o tom strašném zemětřesení, prakticky všude čtu o selhání úřadů, o nedodržování pravidel, o korupci a rozkrádání. Přírodní pohroma biblických rozměrů s více než 40 tisíci mrtvými jako by odhalila, přímo zrentgenovala stav tamní společnosti.


V Českém rozhlase mluvil asi sedmdesátiletý pán: můj syn, snacha, vnuci jsou tady pod těmito sutinami. Kolik takových osudů je? Kolik lidí bylo zmrzačeno na těle i na duši? Kolik jich je bez domovů, bez práce, bez tepla, bez jídla? Jako děsivé nemoci se tam začnou mezi nimi šířit? Jistě lze udělat mnohé, jistě lze mnoha tragédiím účinnou pomocí stále ještě zabránit. Např. hygienou, očkováním, léky. A to podle daných pravidel, osvědčených v tak kritických situacích.

O tom, jak důležitá jsou pravidla, vydává svědectví situace ve městě Erzin, které bylo zasaženo velmi silnými otřesy, ale nemá žádnou oběť. Zázrak? Pravidla. Místní radnice trvala na dodržování pravidel při stavbě budov. Kolika hrůzám mohlo být zabráněno, kdyby se takto pravidla dodržovala všude? Tak banální a jednoduché. Přitom Turecko v roce 1999 zažilo hrozné zemětřesení, z něhož se snažilo poučit. Výsledek je ovšem otřesný. Poučí se nyní?

Myslím, že nikdy nelze dost zdůraznit, jak důležitá je státní a místní správa, její nezávislost na místních mafiích a kamarádšoftech, nezávislé, osvícené, transparentní fungování úředníků. V Česku je úředník téměř sprosté slovo, přitom právě na úřadech vznikal moderní stát a jen fungující úřady nás mohou zachránit před pohrdáním pravidly, korupcí, cynismem pouhého zisku, který nedbá na veřejný zájem.

Cituji ze zprávy na Seznamu:

Provincie Hatay je jednou z nejvíce postižených oblastí zemětřesením v Turecku. Přesto město Erzin, které se v ní nachází, nehlásí ani jednu oběť. Vysvětlení je podle místního starosty prosté. Město v minulosti nepovolilo takzvané stavební amnestie a na jeho území nestojí žádné nelegální budovy.“

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-v-centru-zemetreseni-presto-bez-vetsich-skod-turecky-erzin-stoji-diky-zakazu-nelegalnich-staveb-40422944?fbclid=IwAR3fAhxzirsn3Q8AQ4w9CJOSzgQBjOknw-fJ4l4HeGjPz6uwVmTGXCn2KRw



1
Vytisknout
5512

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2023