Znovu se rozhořely protesty v Íránu

17. 2. 2023

čas čtení 2 minuty


Internetová videa z Teheránu a dalších center ukazují demonstrace včetně protivládního skandování při vzpomínce na popravu protestujících


Protestující v Íránu pochodovali ulicemi několika měst v nejrozsáhlejších demonstracích za poslední týdny, jak dokazují páteční videa na internetu.

Demonstrace v noci na čtvrtek připomněly 40 dní od chvíle, kdy Írán popravil dva muže na základě obvinění souvisejících s protesty, které začaly v loňském roce a pokračovaly v Íránu měsíc.

Počáteční nepokoje - které začaly poté, co 16. září, tři dny po svém zatčení "mravnostní policií", zemřela dvaadvacetiletá Mahsa Aminiová - přerostly v jednu z nejvážnějších výzev íránské teokracii od islámské revoluce v roce 1979.

 

Videozáznamy ukazují demonstrace v íránském hlavním městě Teheránu a ve městech Arak, Isfahán, Izeh v provincii Chuzestán a Karadž, uvedla skupina Human Rights Activists in Iran. Agentura Associated Press nemohla videa, z nichž mnohá byla rozmazaná nebo ukazovala zrnité noční scény, okamžitě ověřit.

V západních kurdských regionech Íránu ukazovala internetová videa sdílená organizací Hengaw pro lidská práva hořící zátarasy v Sanandaji, kde se od Amininy smrti opakovaně konají demonstrace.

Organizace Hengaw sdílela jedno video, na kterém byly digitálně upravené hlasy, které křičely: "Smrt diktátorovi!" Tato výzva opakovaně zaznívala při demonstracích, jejichž cílem byl íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Na dalších videích údajně natočených v Teheránu se objevilo podobné skandování a také scény s těžkooděnci v ulicích.

Íránská státní média protesty bezprostředně nepřiznala.

Podle íránských aktivistů za lidská práva bylo od jejich začátku při demonstracích zabito nejméně 529 lidí. Více než 19 700 dalších osob úřady zadržely v rámci násilných zásahů, kterými se snaží potlačit nesouhlas. Írán po celé měsíce nenabízel žádné celkové údaje o počtu obětí, ačkoli se zdálo, že vláda počátkem tohoto měsíce připustila, že došlo k zatčení "desítek tisíc" osob.

V posledních týdnech se zdálo, že demonstrace částečně kvůli popravám a represím polevily, i když v některých městech je v noci stále slyšet protestní skandování.

Čtyřicetidenní vzpomínkové akce za mrtvé jsou v Íránu i na Blízkém východě běžné. Mohou se však také změnit v cyklické střety mezi stále více rozčarovanou veřejností a bezpečnostními složkami, které se k jejich potlačení uchylují k většímu násilí, jako tomu bylo v chaosu před íránskou revolucí v roce 1979.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3834

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2023