Mezinárodní institut strategických studií: Rusko ztratilo během roku války na Ukrajině zhruba polovinu moderních tanků

17. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Rusko během roku války na Ukrajině ztratilo zhruba polovinu svých moderních tanků, podle zprávy Britského mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS), kterou má k dispozici Der Spiegel.

Podle zprávy Rusko od začátku války ztratilo asi 50 % předválečného počtu tanků T-72B a T-72B3M, stejně jako velké množství tanků T-80. Tyto tanky patří mezi nejmodernější v ruském arzenálu, ale kvůli vysokým ztrátám byla ruská armáda nucena používat starší vybavení, které se vrací do provozu ze skladů.

Kromě toho zpráva informuje o ztrátách ruského letectva, které odborníci odhadují na 6-8 % předválečné úrovně. Současně u některých modelů letadel, jako jsou například bombardéry Su-24M a stíhačky Su-30SM, ztráty činí 10-15 %.

Od samého počátku války utrpělo Rusko vážné ztráty na vojenském vybavení. Již v dubnu byly hlášeny stovky tanků a tisíce obrněných vozidel. V počátečních fázích války byly ruské ztráty způsobeny jak účinností akcí ukrajinské armády, vyzbrojené moderními protitankovými systémy, tak celkovou nepřipraveností ruské invaze.

Celkově během války, podle vojensko-analytického projektu Oryx, Rusko ztratilo více než 1 700 tanků. Z nich bylo 1 020 zničeno, asi 550 dalších bylo zajato ukrajinskou armádou. Zbytek tanků je veden jako opuštěný nebo poškozený, protože projekt nemá žádné fotografie nebo video důkazy o jejich dalším osudu.

Celý článek v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3705

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2023