Ruská agrese na Ukrajině: Biden přijel do Kyjeva

20. 2. 2023

čas čtení 16 minut
. Kolem třinácté hodiny středoevropského času Joe Biden podle novinářů, kteří s ním cestovali, opustil Kyjev.

Americký prezident trávil v ukrajinském hlavním městě více než pět hodin, během nichž se setkal s Volodymyrem Zelenským v Mariinském paláci, uctil památku padlých ukrajinských vojáků a setkal se s pracovníky amerického velvyslanectví.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že Bidenova cesta do Kyjeva jasně signalizuje Vladimiru Putinovi, že "se vás nikdo nebojí".

Kuleba ve svém prohlášení uvedl: "Tato návštěva je vítězstvím ukrajinského lidu a prezidenta Zelenského. Byla uskutečněna navzdory všemu v zájmu vítězství Ukrajiny a celého svobodného světa. Je to jasný signál bažině - nikdo se vás nebojí!"

- Biden: Američané stojí na straně Ukrajiny, svět stojí na straně Ukrajiny

V projevu po boku Volodymyra Zelenského v Mariinském paláci Joe Biden připomněl obavy, které panovaly téměř před rokem, že ruská invazní vojska mohou rychle obsadit ukrajinské hlavní město.

"O rok později Kyjev stojí," řekl Biden.

"Ukrajina stojí. Demokracie stojí. Američané stojí při vás a svět stojí při vás."

Varoval, že "brutální a nespravedlivá válka" není zdaleka vyhraná a že nás čekají "velmi těžké dny, týdny a roky".

Ale "dobyvačná válka Vladimira Putina selhává", řekl americký prezident. Ruský vůdce podle něj počítal s tím, že svět nebude držet při sobě, "ale prostě se mýlil".

"O rok později jsou důkazy přímo v této místnosti. Stojíme tu společně."

Biden přislíbil Ukrajině dlouhodobou podporu a řekl, že "svoboda je k nezaplacení. Stojí za to za ni bojovat tak dlouho, jak bude třeba. A tak budeme s vámi".


- Joe Biden přijel do ukrajinského hlavního města Kyjeva, a navzdory hrozbám ruských raketových útoků oznámil další významné dodávky amerických zbraní v době, kdy se Ukrajina chystá oslavit chmurné výročí loňské ruské invaze.


    Americký prezident, těsně obklopený početnou ochrankou, se v doprovodu svého ukrajinského protějšku Volodomyra Zelenského procházel centrem Kyjeva, kde byly slyšet letecké sirény, což potvrdilo zvěsti o návštěvě, které se šířily během dopoledne.

    Zelenskij zveřejnil na Telegramu obrázek, na němž je společně s Bidenem, spolu se vzkazem: "Josephe Bidene, vítejte v Kyjevě! Vaše návštěva je mimořádně důležitým projevem podpory všem Ukrajincům."

    V krátkém veřejném vystoupení Zelenskyj nejprve promluvil anglicky a poděkoval Američanům za jejich podporu. Řekl, že když začala válka, první telefonát na podporu, který dostal, byl z Bílého domu. Jako druhý promluvil Biden. Hovořil o tom, že je důležité, aby zde prezident USA byl v den výročí války, a řekl, že je rozhodující, aby o podpoře USA nebyly žádné pochybnosti, žádné.

    V prohlášení, které Bílý dům vydal k návštěvě, se uvádí, že USA "oznámí další dodávku kritického vybavení, včetně dělostřelecké munice, protipancéřových systémů a radarů pro sledování vzdušného prostoru, které pomohou chránit ukrajinský lid před leteckým bombardováním. A že koncem tohoto týdne [USA] oznámí další sankce proti elitám a společnostem, které se snaží vyhýbat nebo podporovat ruskou válečnou mašinérii".

    Návštěva se uskutečnila v době, kdy v Bruselu zasedali ministři zahraničí EU. Nejvyšší diplomat 27členného bloku Josep Borrell uvedl, že EU musí zajistit, aby Ukrajina měla dostatek munice pro další boj proti ruské invazi. "Je to nejnaléhavější otázka. Pokud v této věci selžeme, výsledek války je ohrožen. Ruské dělostřelectvo vystřelí asi 50 000 ran denně a Ukrajina musí být na stejné úrovni kapacity. Mají děla, ale chybí jim munice."
 


- Německý kancléř Olaf Scholz se v pátek, v den prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu, zúčastní virtuálního setkání lídrů skupiny sedmi zemí (G7), uvedl mluvčí vlády.

Scholz se má rovněž 3. března setkat v USA s Joe Bidenem, potvrdil Steffen Hebestreit.

Na otázku, zda byla návštěva naplánována proto, aby Berlín a Washington mohly koordinovat další dodávky zbraní na Ukrajinu, Hebestreit odpověděl, že tato jednání jsou "průběžná" a nejsou předmětem Scholzovy návštěvy.

Hebestreit během tiskové konference rovněž uvedl, že dnešní návštěva amerického prezidenta na Ukrajině je "dobrým signálem", ale odmítl poskytnout další komentář.


- Turecko nevyváží výrobky, které by mohly být použity ve válečném úsilí Ruska, uvedl v pondělí ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu poté, co USA tento měsíc varovaly před vývozem chemikálií, mikročipů a dalších položek.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí v Ankaře prohlásil, že Washington silně podporuje rychlý vstup Švédska a Finska do NATO. Turecko bylo překážkou ratifikace jejich členství.


- Ukrajinská státní televizní stanice Suspilne v pondělí ráno  ráno ve svém zpravodajském přehledu na Telegramu přinesla tuto aktualizaci:


    Ruské jednotky v pondělí ráno třikrát ostřelovaly Charkovskou oblast: dva lidé byli zraněni, jedna žena může být pod troskami soukromého obytného domu.

    Dne 19. února při ruském ostřelování v Doněcké oblasti zahynuli tři lidé a další byli zraněni.

    Rusko ztratilo za den asi 820 svých vojáků, informuje generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny. Ukrajinské letectvo provedlo téměř 30 úderů na ruské pozice

    V Kyjevě byla kvůli příjezdu zahraničních delegací uzavřena řada ulic včetně centra.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Emmanuela Macrona, že plýtvá časem pokusy o dialog s Ruskem

Zelenskyj v nedělním rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera reagoval na Macronův argument, že Rusko by mělo být "poraženo, ale ne rozdrceno", a že konflikt na Ukrajině bude muset být vyřešen jednáním.

Oba prezidenti spolu v neděli hovořili telefonicky. Zelenskij později italskému deníku řekl:

"Je to zbytečný dialog. Macron ve skutečnosti ztrácí čas. Dospěl jsem k závěru, že nejsme schopni změnit ruský postoj."

V pátek Macron vyzval spojence, aby zvýšili vojenskou podporu Ukrajině.

V rozhovoru pro Journal du Dimanche také řekl, že nevěří ve změnu režimu, že šance na demokratické řešení ze strany ruské občanské společnosti je malá a že neexistuje žádná alternativa, jak přivést Putina zpět k jednacímu stolu.

Macron si vysloužil kritiku některých spojenců v NATO za to, že ohledně své politiky ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem vysílá smíšené signály.

Při popisu jejich nedělního rozhovoru se Zelenskij o Macronových nejnovějších výrocích nezmínil. Oba politikové jednali o strategiích, včetně společných rozhodnutí, která by podle Zelenského měla být přijata před prvním výročím ruské invaze, které připadá na tento týden.

Před krátkou návštěvou Paříže tento měsíc Zelenskij uvedl, že tvrdší postoj francouzského prezidenta vůči Rusku v posledních měsících ukazuje, že prošel výraznou změnou.

- Ministři zahraničí se po výzvě k naléhavým opatřením sejdou k dohodě o munici v celé EU

Šéf zahraničních věcí EU Josep Borrell navrhne na bruselské schůzce dohodu o nákupu munice podle podobného modelu, jaký byl nasazen k zajištění vakcín během covidové krize.

Borrell podpořil výzvu Estonska, aby členové bloku společně nakoupili zbraně na pomoc Ukrajině - tento přístup by byl efektivnější než individuální objednávky členů EU.

Očekává se, že ministři zahraničí EU budou o tomto plánu jednat v pondělí v Bruselu.

Plán by fungoval tak, že by se jménem více členských států zadávaly velké objednávky munice, což by urychlilo zadávání zakázek a povzbudilo evropské zbrojovky k investicím do zvýšení jejich výrobních kapacit.

Borrell uvedl, že na zasedání předloží plány na využití stávajícího evropského mírového nástroje ve výši 3,6 miliardy eur  pro EU ke společnému nákupu munice po vzoru nákupu vakcín během covidové krize.

Varoval však, že to nevyřeší naléhavou potřebu Kyjeva získat nyní více munice.

    To nelze vyřešit tím, že se pustíme do společných zakázek ... protože jakákoli zakázka, která přijde na trh, přijde na konci fronty dlouhého seznamu zakázek, které již členské státy předaly."

Borrell uvedl, že estonský nápad by fungoval ve střednědobém horizontu, ale naléhavost nedostatku je podle něj taková, že vyžaduje, aby země EU čerpaly ze stávajících zásob. "Musíme využít to, co členské státy mají," řekl.

"Je třeba udělat mnohem více a mnohem rychleji. Ještě je třeba udělat mnoho práce. Musíme zvýšit a urychlit naši vojenskou podporu. V současné době trvá evropské armádě nákup náboje ráže 155 mm téměř 10 měsíců, téměř rok a nákup rakety vzduch-vzduch téměř tři roky. To neodpovídá válečné situaci, v níž žijeme."

- Čína se nikdy nesmíří s tím, aby USA ukazovaly prstem na čínsko-ruské vztahy, uvedlo čínské ministerstvo zahraničí na svém pravidelném pondělním brífinku, píše agentura Reuters.

"Čínské komplexní strategické partnerství spolupráce je založeno na neangažovanosti, nekonfliktnosti a neútočení na třetí strany, což je v rámci suverenity dvou nezávislých zemí," uvedl mluvčí ministerstva Wang Wenbin v odpovědi na otázku týkající se víkendového setkání nejvyššího čínského diplomata Wang I s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem.

Očekává se, že Wang Yi v pondělí přijede na návštěvu Ruska.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru poděkoval Estonsku za návrh na "společné přímé dodávky zbraní a munice" pro Ukrajinu a vyjádřil politování nad tím, že se  v pondělí osobně nezúčastní zasedání Rady EU pro zahraniční věci, které se koná později v Bruselu.


Zasedání v Bruselu, jemuž předsedá nejvyšší diplomat EU Josep Borrell, má na programu "výměnu názorů na ruskou agresi proti Ukrajině po první neformální výměně názorů s ministrem zahraničních věcí Ukrajiny". Později se bude jednat také o Moldavsku,  kde se nedávno změnila prozápadní vláda, podle prezidentky Maiy Sanduové částečně kvůli napětí kvůli Rusku.

- Námořní a logistická skupina AP Moller-Maersk uzavřela dohodu o prodeji svých dvou logistických areálů v Rusku společnosti IG Finance Development Limited
, uvedla podle agentury Reuters společnost v pondělním prohlášení.

"Jsme rádi, že jsme našli nového majitele našich dvou logistických areálů v Rusku a naplnili tak naše rozhodnutí zbavit se všech našich aktiv v zemi," uvedl v prohlášení obchodní ředitel Karsten Kildahl.

- Rusko bude tvrdit, že Bachmut byl dobyt, aby se přizpůsobil výročí, bez ohledu na realitu na místě, sděluje britské ministerstvo obrany.

Podle nejnovější zprávy britských zpravodajských služeb jsou ruské síly s blížícím se výročím invaze pravděpodobně pod rostoucím politickým tlakem.

- Rusko pravděpodobně nemá rezervy, aby letos v zimě dramaticky zvýšilo rozsah nebo intenzitu své ofenzívy v Luhansku,
uvedl Institut pro studium války ve své nejnovější zpravodajské zprávě.

Americký thinktank dodal, že ruské síly pravděpodobně zajistily malé zisky na severních předměstích Bachmutu a na jeho východním okraji.
 
- Zelenskij řekl, že Ukrajina bude Bachmut bránit, ale "ne za každou cenu"

Prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že Ukrajina bude pokračovat v několikaměsíční obraně města Bachmut, ale "ne za každou cenu a ne za to, že všichni zemřou".

Zelenského v neděli citoval italský deník Corriere della Sera v době, kdy se rozhořela debata o tom, zda by kyjevské síly měly zůstat v tomto východoukrajinském městě, které ruské ostřelování téměř zcela zničilo.

V Bachmutu v Doněcké oblasti na frontě žilo před válkou 70 000 obyvatel, nyní však podle odhadů ukrajinských představitelů tam zůstalo méně než 5 000 civilistů.

"Ano, není to nijak zvlášť velké město. Ve skutečnosti je stejně jako mnoho dalších v Donbasu [zdevastováno] Rusy. Je pro nás důležité ho bránit, ale ne za každou cenu a ne proto, aby všichni zemřeli," řekl Zelenskij.

Podle analytiků má město spíše symbolickou než strategickou hodnotu jako brána do měst dále na západě Doněcké oblasti.

Zelenskij uvedl, že ruští velitelé se snaží tlačit dál na města Kramatorsk a Slovjansk, dále na západ v Doněcké oblasti "a až na (centrální město) Dnipro".

-  Podle místních představitelů byli v neděli ráno při ostřelování u jihoukrajinského města Berislav zabiti tři lidé. Regionální vojenská správa uvedla, že ruské síly zasáhly vesnici Burgunka "masivní dělostřeleckou palbou" a že jeden ze střel zasáhl dvůr rodinného domu.

-  USA a Ukrajina "stále jednají" v souvislosti s tlakem na dodávku stíhaček F-16.
Americký velvyslanec při OSN v neděli naznačil, že Bílý dům by mohl změnit své odmítnutí dodat Ukrajině stíhačky F-16. Ukrajinští představitelé naléhali na členy amerického Kongresu, aby tlačili na Bidenovu administrativu, aby stíhačky Kyjevu poslala, a tvrdili, že letouny by zvýšily schopnost Ukrajiny zasáhnout ruské raketové jednotky raketami americké výroby, uvedli zákonodárci.

-  Zelenskij a francouzský prezident Emmanuel Macron spolu v neděli telefonicky hovořili a diskutovali o strategiích, včetně toho, co ukrajinský vůdce označil za společné rozhodnutí před výročím ruské invaze do jeho země, které připadá na tento týden. Zelenskij ve svém nočním videoposelství uvedl, že poděkoval francouzskému prezidentovi "za pochopení našich potřeb a za společné vyjádření, že nemůžeme promarnit žádnou příležitost ani jediný týden v naší obraně proti ruské agresi ... Probrali jsme také důležitá rozhodnutí, která plánujeme na tento týden - na náš rok odporu".

- Francie uvedla, že dodá lehká obrněná vozidla AMX-10, která slíbila Ukrajině, "do konce příštího týdne". 

- Čína se zřejmě připravuje na dodávku zbraní Rusku, varoval americký ministr zahraničí Antony Blinken. Blinken americkým televizním stanicím řekl, že USA mají informace, že Čína zvažuje, zda poskytne Rusku pomoc, možná včetně zbraní a výzbroje, pro válku na Ukrajině...

- Polský premiér uvedl, že s americkým prezidentem Joem Bidenem bude jednat o možnosti zvýšit přítomnost amerických vojáků v Polsku a učinit ji trvalejší. "Probíhá diskuse s administrativou prezidenta Bidena o tom, že by se jejich přítomnost (vojáků) stala trvalejší a že by se zvýšila," řekl Mateusz Morawiecki v nedělním pořadu Face the Nation na stanici CBS.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5304

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2023