Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij slibuje, že bude bránit Bachmut; Čína tvrdí, že vztahy s Ruskem budou "posilovat"

7. 3. 2023

čas čtení 13 minut

Zelenskij se zavázal bránit Bachmut navzdory zprávám o ústupu Ukrajinců

Výroky ukrajinského prezidenta přicházejí v době, kdy analytici naznačují, že ukrajinské síly provádějí "omezený bojový ústup"; čínský ministr zahraničí říká, že Moskva a Peking budou pro svět "hybnou silou"


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij silně podporuje obranu Bachmutu navzdory zvěstem o chystaném ústupu z obléhaného města, které prodělalo devítiměsíční útok.

Během svého pondělního večerního projevu Zelenskij uvedl, že se setkal s vysokými generály, kteří vyjádřili podporu pokračování obrany.

"Řekl jsem náčelníku generálního štábu, aby našel vhodné síly na pomoc chlapcům v Bachmutu. Neexistuje žádná část Ukrajiny, o které by se dalo říci, že ji lze opustit."

Po sérii jednání se Zelenským se Valerij Zálužnyj, vrchní velitel ozbrojených sil, a Oleksandr Syrskij, velitel ukrajinských pozemních sil, "vyslovili pro pokračování obranné operace a další posílení [ukrajinských] pozic v Bachmutu", uvedla Zelenského kancelář.


- Podle poslední aktualizace Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny provedly ruské síly přes noc 50 leteckých a pět raketových úderů a ukrajinské síly odrazily 37 útoků v oblasti kolem Bachmutu.

Ukrajinské síly provedly 15 leteckých úderů proti ruským silám, včetně úderu na protiletadlový systém. Rovněž tvrdí, že sestřelily letoun SU-25, devět bezpilotních letounů Shaheed a osm dalších dronů.




- Bělorusko tvrdí, že zadrželo sabotážní skupinu, která se u Minsku zaměřila na ruská letadla

Bělorusko v úterý zadrželo ukrajinskou "teroristickou skupinu", která podle něj spolupracovala s kyjevskými zpravodajskými službami kvůli pokusu o sabotáž na běloruském letišti, informuje agentura Reuters s odvoláním na tiskovou agenturu Belta.

Běloruské protivládní aktivisté minulý měsíc uvedli, že při útoku bezpilotním letadlem na letišti poblíž běloruského hlavního města Minsku vyhodili do povětří sofistikované ruské vojenské pozorovací letadlo, což Moskva a Minsk zpochybnily.

Na záběrech sdílených na sociálních sítích se zdálo, že útoku předcházel dron, který se přiblížil k ruskému vojenskému letadlu systému varování a řízení vzdušného prostoru (Awacs), zatímco bylo na zemi.  Lukašenko prohlásil, že doposud bylo zatčeno více než 20 osob, které se na incidentu podílely.

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý prohlásil, že obsazení Bachmutu na východě Ukrajiny umožní moskevským silám další ofenzivní operace.

- Moskevský soud odsoudil studentského aktivistu Dmitrije Ivanova k osmi a půl letům vězení

Třiadvacetiletý Ivanov, prodemokratický aktivista a student informatiky, který vede kanál "Protest na MGU" [Moskevská státní univerzita] na Telegramu, byl odsouzen na základě obvinění z šíření "nepravdivých informací", které měly zdiskreditovat ruskou armádu, podle zákona zavedeného po zahájení ruské invaze.

V projevu v soudní síni krátce před vyhlášením rozsudku Ivanov řekl:

"Mír Ukrajině, svobodu Rusku! Můj příklad by vás neměl děsit. Musíme udělat hodně pro to, abychom žili v zemi, kterou si zasloužíme, a abychom ukončili tuto válku. Musíte pochopit, že Rusko není Putin. Desítky milionů Rusů jsou proti této zločinné válce... Je to temný okamžik našich dějin, ale nejtemnější je vždy před úsvitem," dodal Ivanov.

Ivanov patřil k malé skupině hlasitých protiválečných aktivistů, kteří zůstali po ruské invazi na Ukrajinu navzdory rostoucí hrozbě zatčení.

V loňském rozhovoru pro deník Guardian Ivanov slíbil, že bude i nadále organizovat protesty proti válce Vladimira Putina na Ukrajině.

"Nemyslím si, že bych se měl bát nebo utíkat. Tohle je moje země," řekl tehdy.

Ivanov se nyní stal součástí skupiny dalších prominentních disidentů, kteří byli uvězněni za to, že vystupovali proti válce, včetně opozičních politiků Ilji Jašina a Vladimira Kara-Murzy


- Ruské bezpečnostní služby FSB tvrdí, že "zneškodnily" dva muže, kteří se podle nich pokusili provést bombový útok na auto ruského podnikatele Konstantina Malofejeva.

Malofejev je mediální baron a majitel ultrakonzervativní televize Tsargrad TV. Podporoval Ruskem podporované separatisty na Ukrajině a invazi Moskvy vytruboval jako "svatou válku". Spojené státy na něj uvalily sankce a loni byl obviněn z pokusu vyhnout se sankcím.

Bylo zveřejněno video, které podle FSB ukazuje pokus o nastražení bomby, přičemž agentura obviňuje velitele Ruského dobrovolnického sboru (RVC), který se prohlašuje za součást ukrajinských ozbrojených sil. Ukrajinská vláda se k těmto tvrzením bezprostředně nevyjádřila.

K incidentu došlo týden poté, co ozbrojená skupina pravicového RVC překročila z Ukrajiny hranice Brjanska a zapojila se do přestřelky, při níž byli podle FSB zabiti dva civilisté a dva další zraněni.


- Posílení vztahů s Ruskem je tváří v tvář nepřátelství USA nevyhnutelné: Čína

Čínský ministr zahraničí Čchin Kchang prohlásil, že Čína musí posílit své vztahy s Ruskem tváří v tvář pokračujícímu nepřátelství ze strany USA.

Na plamenné tiskové konferenci, která byla jeho prvním vystoupením ve funkci ministra zahraničí  Čchin nastínil program čínské zahraniční politiky pro nadcházející roky a představil vztahy s Ruskem jako maják síly a stability a USA a jejich spojence jako zdroj napětí a konfliktů.

Čchin uvedl, že americká strana tvrdí, že chce Číně konkurovat, ale neusiluje o konflikt, "ale ve skutečnosti je takzvaná soutěž americké strany totálním zadržováním a potlačováním, hrou s nulovým součtem, kdy ty zemřeš a já budu žít.

Čchin obhajoval úzké přátelství mezi Čínou a Ruskem, vztah, který Západ pozorně sleduje ve světle války na Ukrajině. Řekl, že vazby mezi Pekingem a Moskvou "jsou příkladem pro globální zahraniční vztahy".

Díky spolupráci Číny a Ruska bude mít svět hybnou sílu. Čím nestabilnější bude svět, tím nezbytnější bude, aby Čína a Rusko své vztahy neustále rozvíjely.


- Podle Institutu pro studium války (ISW) pokračující obrana obléhaného města Bachmut ze strany Ukrajiny nutí Rusko zapojit se do nákladné bitvy o město, které "není ve své podstatě operačně ani strategicky důležité".

Ve své poslední aktualizaci zveřejněné v úterý ISW uvádí, že město se stalo "strategicky významným [pro Ukrajinu] vzhledem k současnému složení ruských sil v něm".

Uvádí, že ačkoli existuje riziko, že Ukrajina "vynakládá vlastní elitní síly a omezené vybavení na převážně Wagnerovy vězeňské rekruty, kteří jsou pouhou potravou pro děla", naznačuje, že velký počet odsouzených, které Wagner naverboval, "není neomezený" a "trvalá eliminace desítek tisíc z nich v Bachmutu znamená, že nebudou k dispozici pro důležitější boje".

ISW rovněž dodává, že Wagner v Bachmutu využívá své "elitní jednotky", které jsou podporovány ruskými výsadkovými jednotkami.

Existuje příležitost poškodit elitní prvky skupiny Wagner spolu s dalšími elitními jednotkami, pokud budou nasazeny, v prostředí obranné městské války, kde gradient úbytku silně zvýhodňuje Ukrajinu.

Nedávná prohlášení šéfa skupiny Wager Jevgenije Prigožina o obavách z nedostatku munice naznačují, že se obává, že jeho jednotky jsou ruským ministerstvem obrany obětovány "do posledního muže", uvádí ISW.

ISW rovněž uvádí, že zničení Wagnera jako organizované bojové skupiny by mělo "pozitivní důsledky i mimo bojiště".

Během posledních devíti měsíců, kdy se organizace podílela na útoku na Bachmut, podle ISW skupina Wagner "ostentativně zvýšila úsilí o šíření militarismu a ideologie Wagnera po celém Rusku".

Existence Wagnerovy skupiny jako nezávislé bojové síly oddělené od ruské armády znamená, že Jevgenij Prigožin je považován za potenciálního budoucího vyzyvatele ruského rezidenta Vladimira Putina, což je podle spekulací ISW důvod, proč jsou jeho síly připravovány na neúspěch.

Silné poškození Prigožinovy moci a pověsti v Rusku by bylo důležitým úspěchem z hlediska dlouhodobých vyhlídek na obnovení zdravého rozumu v Rusku. To je cíl, který je v zájmu Ameriky i Ukrajiny a který zvyšuje sázky v bitvě o Bachmut nad rámec otázek terénu a geometrie bojového prostoru.

Členové Wagnerovy skupiny jsou zodpovědní za vraždu Jevgenije Nužina, navrátivšího se ruského válečného zajatce, který byl popraven kladivem poté, co přeběhl na Ukrajinu a poté se dobrovolně vrátil do Ruska v rámci výměny zajatců.

- Mapy zveřejněné Institutem pro studium války, které ukazují pozemní pohyby od pondělí, naznačují, že ruské síly po devítiměsíčním tažení obsadily 40 % Bachmutu.


Vývoj událostí přichází poté, co Volodymyr Zelenskij pověřil ukrajinské ozbrojené síly obranou obléhaného města v podmínkách, které jeden z velitelů označil za "peklo na zemi". Již dříve v pondělí ISW naznačila, že ruské síly nebudou schopny zužitkovat případné zisky, i kdyby se jim podařilo město dobýt, a že ukrajinská obrana vytváří podmínky pro budoucí protiofenzívu.


- Michael Kofman, ředitel studií v think tanku CAN v Arlingtonu ve Virginii a jeden z mála pozorovatelů, kteří správně pojmenovali počáteční invazi Ruska na Ukrajinu, v neděli uvedl, že pokračující obrana Bachmutu "není ve prospěch Ukrajiny".

V navazujících komentářích zveřejněných na sociálních sítích Kofman uvedl, že pokračující obrana Bachmutu se může ukázat jako nákladná, pokud se Ukrajina hodlá v příštích měsících zapojit do protiofenzívy.

- Zdá se, že Kyjev i Moskva se potýkají s nedostatkem munice a rostoucími ztrátami. Jevgenij Prigožin, zakladatel ruských žoldnéřských sil Wagner, které vedou ruskou ofenzívu v Bachmutu, uvedl, že jeho zástupci byl odepřen přístup na velitelství ruské "zvláštní vojenské operace" na Ukrajině poté, co si Prigožin opakovaně stěžoval na nedostatek munice.

- Zelenskij vzdal hold vojákovi, jehož poprava kulometem byla natočena a nahrána na sociální sítě. Brutální video ukazuje muže kouřícího cigaretu, který říká "sláva Ukrajině", než je zastřelen zřejmě z bezprostřední blízkosti.

- Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že identifikovalo tři ruské vojáky, kteří jsou údajně odpovědní za střelbu na evakuační konvoj v Irpinu v březnu 2022. Při útoku zemřelo devět civilistů a dvanáct dalších bylo zraněno. Střelci sloužili u 173. samostatného průzkumného praporu a dva vojáci ze 137. gardového výsadkového pluku.

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil Mariupol v rámci vzácné cesty vysokého moskevského představitele na okupovanou Ukrajinu. Ruské ministerstvo obrany v pondělí zveřejnilo snímky, na nichž Šojgu "kontroluje ruské úsilí o obnovu infrastruktury".

- Exilová vůdkyně běloruské opozice Světlana Cichanovská byla odsouzena v nepřítomnosti k 15 letům vězení za vlastizradu a "spiknutí s cílem uchvátit moc". Uvedla, že rozsudek je trestem za její úsilí o prosazování demokracie.

- Evropská unie se údajně přibližuje ke společnému nákupu munice na pomoc Ukrajině a doplnění zásob členských států. V rámci tohoto přelomového kroku je třeba ještě vyřešit zásadní otázky týkající se financování a rozsahu.

- Podle britského ministerstva obrany se očekává, že hlavní ruské tankové síly budou znovu vybaveny tanky sovětské výroby T-62, které byly poprvé nasazeny v roce 1954, aby nahradily ztráty v boji. Ministerstvo obrany uvedlo, že existuje "reálná" možnost, že 60 let staré tanky budou dodány jednotkám, které měly obdržet hlavní bojový tank nové generace T-14 Armata.

- Ruská generální prokuratura uvedla, že označuje protikorupční skupinu Transparency International se sídlem v Německu za "nežádoucí organizaci". "Bylo zjištěno, že činnost této organizace zjevně přesahuje deklarované cíle a úkoly," uvedla.

- Mezinárodní fond v hodnotě 520 milionů liber, který má poskytnout Ukrajině nové zbraně a který měl být "málo byrokratický", je sužován zpožděním, přičemž bylo přiděleno pouze 200 milionů liber, a to za varování, že zbytek finančních prostředků neposkytne zbraně na frontě "až do léta".

- Většina ukrajinských  ozimých obilovin - ozimé pšenice a ječmene - je v dobrém stavu a mohla by poskytnout dobrou úrodu, nechala se slyšet ukrajinská akademie zemědělských věd.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3932

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2023