Solověj: Povídá se, že jsou připraveny zatykače na Šojgua a Gerasimova

19. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Říká se, že Mezinárodní trestní soud v Haagu již připravil zatykač na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a ruského náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Zakladateli on-line publikace "GORDON" Dmitriji Gordonovi to sdělil ruský politický analytik, doktor historických věd Valerij Solověj.

"Nyní se proslýchá, že byly připraveny dva zatykače současně - na Šojgua a na Valerije Gerasimova. Můžeme se jen dohadovat o jejich existenci, ale nebyly zveřejněny," řekl Solověj.

Analytik s odkazem na názor lidí obeznámených s touto problematikou zdůraznil, že skutečnost, že se zatykač připravuje, neznamená, že bude nutně vydán a oznámen.

Jako příklad uvedl situaci se zatykačem vydaným ICC na prezidenta okupační země Ruské federace Vladimira Putina. Podle analytika bylo před několika měsíci známo, že se takový příkaz připravuje.

Solověj s odvoláním na své vlastní zdroje tvrdí, že ruský vůdce byl do poslední chvíle přesvědčován, aby zastavil agresi proti Ukrajině, a nabídli mu různé možnosti. Teprve když Putin "všechny dostal", byl na něj veřejně vydán zatykač, i když k tomu pravděpodobně nemuselo dojít.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4275

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2023