Lesní požáry v Kanadě sílí, mohou trvat "celé léto"

12. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Nové a sílící požáry nutí k evakuaci tisíce lidí po celé Kanadě, protože země bojuje s požáry, které se vymkly kontrole. Provinční ministr varoval v sobotu 10. června, že by mohly trvat "celé léto".

Od začátku roku shořelo téměř 46 102 čtverečních kilometrů lesů, což je výrazně nad předchozími průměry, protože země se uprostřed změny klimatu otepluje rychleji než zbytek světa.

Západ země byl zasažen zvlášť silně. Po několika dnech oddechu zesílily požáry v Albertě, kde v pátek večer došlo k již druhé evakuaci města Edson od letošního května.

"Oheň je natolik mimo kontrolu, že některé lesní posádky musely ustoupit," řekl Luc Mercier, hlavní administrativní úředník okresu Yellowhead, kde se Edson nachází. "S tímhle ohněm nemohou bojovat."

V rozhovoru pro televizi CBC obyvatelka Hayley Waitesová uvedla, že evakuace Edsonu proběhla ve formě "obrovského konvoje" lidí prchajících z města.

"Když panikaříte, abyste šli pryč, vše, na co myslíte, je utéct," řekla. "Ale jakmile odjedete autem, zeptáte se: 'Co když můj dům už tam nebude, až se vrátím?'"

V Britské Kolumbii bylo město Tumbler Ridge s 2 400 obyvateli z velké části evakuováno, když se oheň přiblížil na několik kilometrů od města.

Na východě země ministr veřejné bezpečnosti François Bonnardel v sobotu ráno řekl, že situace v centrální a severozápadní části provincie zůstává obtížná a několik měst je ohroženo.

Požáry v severovýchodním Quebecu byly považovány za "stabilní".

"Je to poprvé v historii Quebecu, kdy bojuje s tolika požáry, evakuoval tolik lidí," řekl. "Čeká nás boj, o kterém si myslíme, že bude trvat celé léto."

Asi 14 000 lidí je v provincii evakuováno, přičemž Bonnardel prohlásil, že "bitvu jsme ještě nevyhráli".

Úřady pro ochranu životního prostředí v současné době evidují 416 aktivních požárů v zemi, z nichž 203 je klasifikováno jako mimo kontrolu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4749

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2023