Globální oteplování zvýší ceny potravin a inflaci

27. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Podle nového výzkumu vědců a Evropské centrální banky se očekává, že globální oteplování a vlny veder v budoucnu dále zvýší ceny potravin a celkovou inflaci po celém světě.

Dopad se bude lišit, ale bude cítit všude, zejména v rozvojových zemích, uvádí se ve studii zveřejněné v časopise Communications Earth and Environment.

Extrémní počasí – včetně vln veder, sucha a záplav – je stále častější s tím, jak se klima otepluje, a vybírá si daň na klíčových odvětvích ekonomiky, včetně zemědělství a produkce potravin.

Pro tuto novou studii vědci z Postupimského institutu pro výzkum klimatických dopadů (PIK) a Evropské centrální banky čerpali z historických údajů o cenách a počasí ze 121 zemí v letech 1996 až 2021.

Zjistili, že rostoucí teploty v důsledku změny klimatu podle předpovědí do roku 2035 zvýší ceny potravin na celém světě o 1,49 až 1,79 procentního bodu ročně.

Vliv budoucího oteplování a teplotních extrémů na celkovou inflaci by se podle nejlepšího a nejhoršího scénáře pohyboval mezi 0,76 a 0,91 procentního bodu.

"Zjistili jsme, že vyšší teploty, zejména v létě nebo v místech, kde je horko, způsobují růst cen hlavně v inflaci potravin, ale také v celkové inflaci," řekl agentuře AFP Maximilian Kotz, jeden z autorů zprávy z PIK.

Kotz uvedl, že dopad budoucího oteplování na ceny potravin a inflaci bude nejvíce pociťován v "regionech, které jsou již teplejší", zejména v chudších a rozvojových částech světa.

Zesílené extrémy

Afrika a Jižní Amerika by byly nejvíce postiženými kontinenty, zjistila studie.

Severní polokoule by však nebyla ušetřena vyšších cen v důsledku klimatických extrémů, řekl Kotz.

"Na místech na severní polokouli - hlavně v létě - tam se tyto věci budou dít nejčastěji. Kdežto ve zbytku světa to bude více rozloženo do celého roku," řekl.

Nezjistili však, že by globální oteplování mělo významný dopad na ostatní náklady domácností s výjimkou cen elektřiny.

To bylo "poměrně konzistentní" s jinými studiemi, které prokázaly zvláštní citlivost zemědělství na klimatické šoky, řekl Kotz.

Tento výzkum také zjistil, že velká vlna veder v celé Evropě v létě 2022 pravděpodobně způsobila nárůst inflace potravin o 0,67 procentního bodu, přičemž větší dopad měla v jižní Evropě.

"Budoucí změna klimatu zesílí rozsah těchto teplotních extrémů, a tím také zesílí jejich potenciální dopad na inflaci," uvádí zpráva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1643

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2024