Pellegrini v pasti Harabinových voličů

24. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Je pozoruhodné, jak na Slovensku prezidentské volby voliče málo táhnou. Pro srovnání: u nás byla v roce 2023 volební účast v obou kolech kolem 70 procent, v roce 2018 se pohybovala na 62 a 67 procentech.

Na Slovensku před pěti lety byla zhruba 42 a 49 procent. Právě skončené první kolo mělo tak na slovenské poměry docela slušnou účast asi 52 procent. Jenže na referendum o budoucnosti demokracie na Slovensku je to i tak trochu málo.


Vyhrál prozápadní, demokratický kandidát Korčok s téměř 43 procenty. Porazil vládního kandidáta Pellegriniho o téměř šest procent. Takto samo o sobě je to skvělá zpráva. Jenže kromě těchto dvou vystoupil do popředí bohužel také kandidát krajní pravice Harabin s téměř dvanácti procenty. Až daleko za ním je maďarský kandidát Forró (2,9), bývalý premiér Matovič (2,2) nebo fašista Kotleba (0,6). Kdyby se voliči pánů Pellegriniho a Harabina spojili, máme téměř 50 procent.

Jisté se zdá bohužel to, že ti, kdo volili Harabina, nebudou volit Korčoka. Ale taky nemusí volit ani Pellegriniho. Pellegrini naopak v úsilí o jejich hlasy příklonem ke krajní pravici může ztratit ty, kdo ho volili v prvním kole. Ve srovnání s Pellegrinim Korčok se asi nemusí bát žádných ztrát, stejně jako nemlže čekat žádné větší zisky. Leda že by se výrazně zvedla volební účast a nevoliči z prvního kola by mu přišli na pomoc. Obávám se ovšem, že mezi těmito nevoliči má větší šanci lovit Pellegrini.

Největší riziko současné situace spočívá podle mého soudu v tom, že vládní politici budou čistě kvůli mocenským pozicím ochotni ještě více zaplavovat slovenskou veřejnost toxickou demagogií ve snaze získat krajní pravici. Mohou paradoxně pomoci Korčovi, ale rozhodně ublížit Slovensku, protože další otrava veřejného mínění se může obrátit fatálně proti slovenské demokracii a slovenské budoucnosti jako takové.

A na závěr je třeba připomenout, bohužel, že ani případné vítězství pana Korčoka by asi nemohlo zastavit Ficovu vládu v její brutální agendě. Byl by to ale signál, že premiér Fico nemá zdaleka v rukou celé Slovensko a že čas příští volby – pokud se mu nepodaří ovládnout média a stát vůbec jako u sousedů Orbán – mohou jeho politiku poslat zase k ledu.

Odkaz na výsledky první kola prezidentských voleb na Slovensku

ONLINE: Do druhého kola postoupili Korčok a Pellegrini | iROZHLAS - spolehlivé zprávy



3
Vytisknout
3050

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2024