Navzdory rostoucímu počtu důkazů Rusko odmítá obvinit z útoku na koncertní sál Islámský stát

25. 3. 2024

čas čtení 6 minut
 

Čtyři podezřelí z Tádžikistánu stanuli před soudem. IS zveřejnil nové záběry potvrzující jeho tvrzení, že oni spáchali útok na koncertní sál


Kreml odmítl komentovat rostoucí počet důkazů o tom, že za teroristickým útokem na koncertní halu Crocus City v Moskvě, při němž zahynulo 137 lidí, stojí afghánská odnož Islámského státu (IS), známá jako Islámský stát - provincie Chorásán (ISKP).

 
Na dotaz novinářů, zda Kreml uznává, že za útokem stojí IS, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl:  "Ptáte se na průběh vyšetřování. K tomu se nijak nevyjadřujeme. Nemáme na to právo. Vyzýváme vás však, abyste se spolehli na informace, které poskytují naše orgány činné v trestním řízení."

Novináři se také ptali, proč Vladimir Putin a ruské úřady nezmínily IS jako možného organizátora útoku.

"Vyšetřování pokračuje. Zatím nebyla oznámena žádná pevná teorie. Jedná se pouze o předběžné informace," řekl Peskov.
 
Putin bez důkazů tvrdil, že útočníkům pomáhala "Ukrajina" a plánovala "otevřít okno" pro útěk ozbrojenců.

Ačkoli americké zpravodajské služby již dříve varovaly, že buňky IS v Rusku plánují útoky na koncertní místa, Peskov uvedl, že ruské bezpečnostní služby žádnou pomoc ze Západu nepřijaly.

"Ne, naše bezpečnostní služby pracují na vlastní pěst, žádná pomoc není v současné době na stole," řekl během telefonátu s novináři.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová zpochybnila tvrzení USA, že za útokem stojí IS.

"Pozor - otázka na Bílý dům: Jste si jisti, že je to Isis? Mohli byste se nad tím ještě jednou zamyslet?" Zacharovová to uvedla v článku pro list Komsomolskaja pravda.

Zacharovová dodala, že USA, které podle jejich  slov obdržely zpravodajské informace, že teroristická skupina jednala sama, šíří verzi "strašáka" Islámského státu, aby zakryly své "svěřence" v Kyjevě.

V neděli se před moskevským soudem objevili čtyři podezřelí obvinění z teroristického útoku na koncertní síň. Muži byli oficiálně identifikováni jako občané Tádžikistánu, uvedla státní tisková agentura Tass, a byli vzati do vazby na dva měsíce.

Soud zveřejnil videozáznam, na němž je vidět, jak policisté přivádějí jednoho z podezřelých do soudní síně v poutech, a také fotografie téhož muže sedícího ve skleněné kleci pro obžalované. Jeden z podezřelých byl do soudní síně přiveden se zavázanýma očima. Když mu byla páska z očí odstraněna, byl vidět monokl. Další podezřelý byl do soudní síně přivezen na invalidním vozíku.

Muži, identifikovaní jako Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Dalerdžon Barotovič Mirzojev, Šamsidin Fariduni a Muhammadsobir Fajzov, čelí podle agentury Tass obvinění z "teroristického útoku spáchaného skupinou osob s následkem smrti člověka". Všichni čtyři přiznali vinu.

Muži byli zadrženi v jižní Brjanské oblasti, kde podle úřadů policisté  zneškodnili jejich vozidlo a několik podezřelých chytili, když prchali do nedalekého lesa. Byla zveřejněna nová videa, na nichž ruské bezpečnostní složky muže vyslýchají, přičemž nejméně jeden z nich při výslechu hovořil tádžicky. Tádžické ministerstvo zahraničí původně popřelo, že by podezřelí byli občany této země.

V nedělním telefonátu Putin a tádžický prezident Emomali Rahmon "konstatovali, že bezpečnostní služby a příslušné orgány Ruska a Tádžikistánu úzce spolupracují v boji proti terorismu a tato práce bude zintenzivněna".

Již dříve bylo oznámeno, že ISKP rekrutuje radikalizované občany ze střední Asie, včetně Tádžikistánu.

Některá videa z výslechů naznačují, že muži byli ruskými bezpečnostními službami mučeni. Na jednom z klipů, který rozšířili ruští blogeři, je vidět, jak příslušníci bezpečnostních složek muži, který je později vyslýchán kvůli útoku, uříznou ucho a nacpou mu ho do úst. Na jiném je vidět, jak bezpečnostní složky bijí podezřelého pažbami pušek a kopou do něj, když leží ve sněhu.

V neděli IS zveřejnil nové záběry z útoku, které potvrzují tvrzení teroristické skupiny, že je strůjcem tohoto zvěrstva, i když se Rusko snaží svalit vinu na Ukrajinu, což Kyjev popírá.

Incident u Moskvy je nejsmrtelnějším útokem na evropské půdě, k němuž se IS přihlásil, a nejsmrtelnějším teroristickým útokem jakékoli skupiny v Rusku od obléhání Beslanu v roce 2004.

Rusko v neděli drželo celostátní den smutku, zatímco oficiální počet zraněných stoupl na 154. Ruské úřady uvedly, že očekávají nárůst počtu obětí, přičemž nejméně 12 obětí je stále v kritickém stavu.

Ukrajinský ministr zahraničí mezitím vyzval mezinárodní spojence, aby jeho zemi dodali více prostředků protivzdušné obrany poté, co Rusko v pondělí ráno zaútočilo raketami na Kyjev.

"Neexistují žádná zvěrstva, kterých by se ruští bastardi nedopustili, včetně pokusu o balistický úder na centrum mnohamilionového města," uvedl ministr Dmytro Kuleba na Twitteru. "Je to připomínka, že Ukrajina naléhavě potřebuje více protivzdušné obrany, zejména systémy Patriot a rakety schopné odrazit jakýkoli ruský útok."

Úřady uvedly, že v jedné čtvrti města byla poškozena obytná budova, zatímco na další čtvrti dopadly během útoku za denního světla trosky ze zásahů.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že byly zraněny dvě ženy.

Na místa vyjížděly záchranné služby, uvedli úředníci. Další podrobnosti nebyly bezprostředně k dispozici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2430

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2024