Izrael schválil kontroverzní zákon

13. 7. 2011 / Jiří Hrebenar

čas čtení 2 minuty

Izrael schválil kontroverzní zákon, podle kterého nebudou moci lidé bojkotovat Izrael, nebudou dokonce ani moci vystupovat proti okupaci Západního břehu. To je velmi chytrý krok. Nespokojenost samotných Izraelců s politikou vlastní země se velmi zvyšuje, a tak Knesset vydá nový zákon zakazující vyjadřování se ke sporným bodům izraelské politiky.

Opozice v izraelském parlamentu vedla velmi bouřlivou debatu, která stejně bohužel nepřesvědčila o nedemokratičnosti takového zákona. 47 % poslanců hlasovalo pro zákon, naopak 37 % hlasovalo proti.

Podle zákona bude jakýkoli bojkot namířený proti státu Izrael považovaný za civilní přečin, který se bude řešit soudní cestou. Místní orgány tak nebudou moci povolovat demonstrace lidí nesouhlasících s kroky izraelské vlády. Zároveň každý, kdo bude vystupovat veřejně proti izraelskému záboru Západního břehu, se také dopouští civilního přečinu. Izraelští občané zcela ztratí demokratické právo kritizovat svou vládu.

Ostatně toto právo je již dnes i bez tohoto zákona porušováno. Lidé nesouhlasící se státní politikou jsou obtěžováni policií a je jim doporučováno ve svých aktivitách ustat. Opoziční poslanci Knesetu se nemohou smířit s takovýmto pochybným zákonem a v úterý chystají podat stížnost k Nejvyššímu soudu.

Ilan Golan, člen opoziční parlamentní strany Merec, prohlásil: "Máme co do činění s legislativou, která je ostudou pro izraelskou demokracii a vede lidi na celém světě k otázce, jestli tady ještě máme demokracii".

Samotné hlasování o kontroverzním zákoně probíhalo netradičně. Předseda vlády Benjamin Netanjahu se hlasování nezúčastnil. Sám měl obavy z toho, že tento právní kodex ukáže zemi ve špatném světle. Místo zasedání v Knesetu byl Netanjahu ve Spojených státech amerických, kde vedl rozhovory o palestinskoizraelských otázkách.

Přijetí takovéhoto zákona a případná prohra opozice u Nejvyššího soudu by de facto znamenala postavení každého odpůrce sporných vládních kroků mimo zákon. Izrael by tak měl zákon postavený proti vlastnímu disentu. Zlegalizovaly by se praktiky dnes podnikané v šedé zóně zákonnosti. Aby toho nebylo málo, tak se také izraelský parlament zabývá další spornou otázkou. Pravice požaduje kázeňská opatření proti arabské zákonodárkyní Hanín Zoubíové, která se v minulém roce podílela na humanitárním projektu flotil vezoucích potraviny a léky do pásma Gazy.

0
Vytisknout
10951

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2011